Back U bevindt zich hier: Home Actueel

Parbode actueel

donderdag, 27 april 2017 13:32

Vanuit Cultuurtuin: Lezen is lezen - Parbode Sneak Peek

Geschreven door

Het is u misschien ontgaan in de hectiek van de afgelopen weken, maar onze oplettende minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft zich gelukkig niet laten afleiden door bijvoorbeeld de crisis in ons land, de opnieuw stijgende koersen, de stakingen in het onderwijs en het voortslepend proces tegen de verdachten van de Decembermoorden. Dankzij de alertheid van onze minister heeft hij nog juist op tijd kunnen voorkomen, dat er een stripboek over ons slavernijverleden aan de leerlingen in ons voortgezet onderwijs voor junioren (voj) zou worden gepresenteerd. Het heeft maar een haartje gescheeld, of onze kinderen zouden ten prooi vallen aan een, volgens de minister, 'didactisch niet verantwoord' stripverhaal met als titel Quaco.

Comments ()
woensdag, 26 april 2017 20:07

Asbest blijft dodelijk groot probleem

Geschreven door

Jaarlijks sterven er nog tientallen Surinamers aan de gevolgen van het kankerverwekkende asbest. MilieuWatch Suriname, een organisatie die onder meer waakt over de kwaliteit van het milieu, waarschuwt voor deze gevolgen in de recent verschenen video ‘Asbest in Suriname’. Met de video wil de stichting mensen bewust maken van dit relatief onbekende, maar grootschalige probleem. De video wordt vertoond op basis- en middelbare scholen.

Comments ()

De regen komt met bakken naar beneden wanneer wij het terrein van Yellow Birds betreden. De grond is drassig en modderig, maar wie er lang niet is geweest ziet meteen de positieve ontwikkelingen. De lang beloofde kunststofbaan voor atletiek schittert in de regen. Het Nest, de sporthal, is onder constructie. Niet verwonderlijk voor een club die al 54 jaar een begrip is. Sinds het begin staat Wilhelm Orlando Renfrum (82) aan het hoofd van deze vereniging.

Comments ()

In hun zonovergoten huis in de Normandiestraat blikken Jacob Simson (96) en Elisabeth Simson-Danning (93) terug op hun bijzondere levens. De doorleefde, karakteristieke gezichten van het echtpaar verklappen dat ze in al die jaren veel gespreksstof hebben opgedaan.Met name het oorlogsverleden van Simson blijft niet onbesproken.

Voordat het echtpaar elkaar ontmoette was Simson nog niet lang terug uit Nederlands-Indië, waar hij, net als zo’n 450 andere Surinamers, tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht voor het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Simson ging vrijwillig in dienst, omdat hem mooie dingen werden beloofd. Hij kwam er tijdens zijn missie echter achter dat het om loze beloftes ging.

Niets te verliezen


“U begrijpt, jonge kerels als wij hadden niets te verliezen”, vertelt Simson wanneer hij terugblikt op zijn tijd bij het KNIL.  Simson werkte en woonde tot zijn tweeëntwintigste - met elf broers en zussen -  op de plantage van zijn ouders in Boven-Commewijne. Daar besloot hij te reageren op een oproep. “We zouden salaris krijgen en we hoefden niet de frontlinie op. Er werd beloofd dat we alleen maar de wacht hoefden te houden.”

Vol moed vertrok Simson op 27 februari 1944 naar Virginia om een schip te pakken naar Australië. Na een lange tussenstop in Panama was het de bedoeling dat het schip, bemand door Surinamers en Porto Ricanen, door een konvooi naar Australië zou worden begeleid. De officieren kregen echter vlak voor vertrek te horen dat het konvooi niet door zou gaan. Toch werd hen, koste wat het kost, opgedragen te vertrekken.

Comments ()
woensdag, 19 april 2017 17:08

Faya Lobi - Trutru lobi - Parbode Sneak Peek

Geschreven door

De breuk met mijn eerste geliefde deed pijn, omdat ik zielsveel van haar hield. Ik moest onthechten en leren dat pijn hoort bij Faya Lobi. Ik hoor mijn lieve Mama Es (RIP) nog zeggen: ‘mi boy trutru lobi e hati’. Echte liefde doet pijn. Of beter, vurige liefde doet pijn. Ik leerde leven zonder haar, terwijl ze er gewoon nog was en nu nog is. Ik ben ‘cold turkey’ afgekickt en ervaar de schoonheid van mijn kinderen en kleinkinderen. Maar er is één liefde die nooit is weggegaan en die  steeds meer pijn doet en dieper raakt op plekken waar mijn eerste liefde nooit heeft kunnen gaan plus op plekken waar ze al geweest is. Pijn!


Deze liefde is de wreedheid zelve, is totaal, is pijn en geselt elke dag. Die liefde treitert en pest en maakt mij ten schande. Ik schreeuw het elke dag in haar oor, ik bedel, ik ben sterk, dominant als het moet, onderdanig als ze wil, maar ze heeft geen genade. ‘s Avonds kijk ik naar de hemel en vraag me af wanneer die ene ster nou gaat ontploffen speciaal voor mij, zodat ik oprecht en met trots en respect kan zeggen. Ja, het is omdat ik van je hou. Ik ben van jou. En niemand pakt je af. Niemand. Maar je bent wel van iedereen. Daardoor kan ik nog meer van je houden. Juist daardoor. Ik help mee. Ik deel je!

Comments ()

De strijd voor verbetering van de gezondheidszorg van kraamvrouwen vormt een globale prioriteit. Dat deze strijd nog lang gevoerd zal moeten worden, blijkt onder meer uit de vele gevallen van moedersterfte en zwangerschapscomplicaties die nog altijd optreden in ons land. Het baren van een kind in een ontwikkelingsland met minder medische faciliteiten is niet gemakkelijk. Vooral als het gaat om de zorg die de vrouw na de bevalling nodig heeft. In dit kader sprak Parbode met onderzoekster Micrechia Kastierie en enkele moeders over hun opvattingen over de postnatale zorg in Suriname.

Comments ()

Rappa, Robby Parabirsing, leerkracht en schrijver,  belichtte in een lezing gehouden eind vorig jaar tijdens de meest christelijke feestmaand, de invloed van het christendom op de Hindostaanse gemeenschap. Hij putte uit het werk van dominee Jan Schalkwijk (1923-2002), Ontwikkeling van de zending in het Zuid Caribische gebied, in het bijzonder  onder de Hindoestanen 1850-1980, uitgegeven door Amrit Publishers. We spreken Rappa in zijn bibliotheek. 

Is het mogelijk om zonder besef van wat er zich in onze uit ontheemding ontstane samenleving afspeelde aan een stevige samenleving te bouwen? Dit  is de vraag die telkens  opkomt tijdens het gesprek met Rappa. “We moeten meer lezen, onze kennis over onze geschiedenis vergroten.”

Comments ()

‘Het doet er niet toe wie je bent of hoe je er uit ziet:‘vriendschap is universeel’’, is een van de levenslessen uit het fantasierijke kinderboekenoeuvre van Cobi Pengel. Al haar boeken, zoals De Gele Papegaai en Knorina, de zingende pingo, zijn geïnspireerd op haar eigen dromen en ervaringen. Pengel is inmiddels 78 jaar, maar moet er nog niet aan denken om te stoppen met schrijven.
Cobi werd in 1938 geboren in Gorinchem in Nederland, waar ze haar eerste kinderjaren beleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog ging ze naar de basisschool en daarna naar de Middelbare Meisjesschool (MMS), waar talen en literatuur diepgaand aan de orde kwamen.“Deze opleiding is achteraf bezien van veel nut geweest voor mijn latere schrijfhobby: ik haalde toen al hoge cijfers voor opstellen.”
Hoe kwam ze hier terecht? “Toeval”, zegt Pengel. Ze solliciteerde bij eenNederlandse omroep voor de functie productieassistente, wat toen nog ‘scriptgirl’ werd genoemd. Tot haar verbazing werd ze gekozen uit honderden sollicitanten. Eenmaal aan het werk leerde ze haar Surinaamse man Frits Pengel kennen, die later in Suriname de STVS heeft opgezet.

Comments ()

Klopt die stelling ook?  


De redactie van de Ware Tijd komt met haar stelling door de score van ons land in de corruptierangschikking van dit jaar te vergelijken met de lijst van vorig jaar. Dit jaar staat Suriname op een 64e plek, vorig jaar stonden we nog op een 88e positie. In een jaar tijd stijgen met 24 plaatsen, dat is inderdaad een enorme stap voorwaarts. Het klopt ook dat we in de meest recente rangschikking het beter doen dan Brazilië, Jamaica, Argentinië en Guyana, zoals de krant schreef. Maar betekent dat dan ook dat ons land minder corrupt is geworden, en dat er grote stappen voorwaarts gemaakt zijn in de strijd tegen corruptie, zoals de krant schrijft? Die conclusies zijn niet zo vanzelfsprekend als ze op het eerste gezicht lijken. Zo meldt Transparency International nergens in haar publicaties waarom of dankzij welk beleid Suriname met meer dan twintig plaatsen is gestegen. Dat is ook moeilijk aan te geven, aangezien de lijst een samenraapsel is van meer dan tien andere onderzoeken. Wij kunnen alvast niks verzinnen waardoor ons land de gestegen positie verdient: de anticorruptiewet is nog steeds niet goedgekeurd door het parlement, de corrupte ministers die de afgelopen jaren werden ontslagen  hoeven zich nog steeds niet te verantwoorden bij de rechter, d e president misbruikt zijn positie om aan het decembermoordenproces te ontkomen,...  Daarnaast stijg je niet alleen op een ranglijst door zelf beter te scoren, maar ook wanneer de andere landen op de lijst het nóg slechter doen dan jij het ’t afgelopenjaar deed. 

Aanleiding


De Ware Tijd had haar lezers enkele weken geleden opmerkelijk goed nieuws te melden. Een artikel waar we zowaar blij van werden. Niks te vroeg natuurlijk, na maanden van deprimerende berichten over de precaire economische situatie, koersstijgingen, torenhoge inflatie en een lege schatkist. ‘Suriname heeft het afgelopen jaar grote stappen voorwaarts gemaakt in de strijd tegen corruptie. Daardoor doen we het nu beter dan andere landen in de regio als Brazilië, Jamaica, Argentinië en Guyana’, zo schreef het ochtendblad. Reden tot een feestje natuurlijk, want elke cent die in de zakken van corrupte politici, ambtenaren of ondernemers  verdwijnt, is er een te veel. Zeker in het presidentieel paleis moet het bericht onder luid gejuich zijn onthaald. Al sinds zijn aantreden in 2010 belooft president Desi Bouterse ons een kruistocht tegen corruptie te beginnen – een belofte die hij toch minstens eenmaal per jaar herhaalt. Zou het er dan nu, na zeven jaar wachten, van gekomen zijn? Houdt de president eindelijk woord?

 

Het hele artikel is te lezen in het aprilnummer van Parbode.

Comments ()

Langzaam liep Andrew het erf op. Wat was het lang geleden dat hij hier langs was geweest! Het  terrein was van zijn overgrootouders, Petrus en   Jacqueline. Aan het begin van de vorige eeuw waren ze samen grotendeels lopend vanuit Frans-Guyana
naar Suriname gekomen. Na jaren van ploeteren en vaak verhuizen, hadden ze eindelijk een stuk land toegewezen gekregen van de Staat. Hij ging even onder een van de fruitbomen staan om uit de zon te zijn. Het verbaasde hem dat de zon hem nu zo
martelde, terwijl hij toen zonder problemen, in de brandende zon, hielp met het inzaaien van mais en watermeloenen. Links stond nog steeds het grote roze huis dat alleen gebruikt werd om te slapen. Het had dan ook drie grote slaapkamers met slaapplaatsen voor wel twintig man. Daarachter was de bakkerij, een keukentje, speciaal voor koken op houtvuur. Het was het domein van overgrootmoeder Jacqueline. Ze stond bekend om haar lekker knapperige cassavebrood. Een paar dagen in de week was ze druk bezig met bakken in het hutje, dat donker was van de rook. Haar oogleden waren met de jaren dan ook zodanig uitgerekt van het dichtknijpen

Comments ()

Terwijl er vanmiddag aan de andere kant van de stad het volksprotest tegen het wanbeleid van de regering werd doorgezet, gaf Financiën-minister Gillmore Hoefdraad op de Anton de Kom Universiteit een presentatie over hoe hij met zijn beleid de Surinaamse economie uit het slop wil trekken. De minister onthulde onder meer dat de Staat door de ‘lage’ brandstofbelasting een verlies van SRD 50 tot 60 miljoen per maand heeft, oftewel SRD 700 miljoen per jaar. Volgens Hoefdraad kan Suriname, mede door afspraken met het IMF, niet anders dan de brandstofprijzen verhogen. Deze en andere plannen bleven niet onbekritiseerd.

Comments ()
donderdag, 06 april 2017 21:09

Alles plat: Tomorrow same time, same place

Geschreven door

Het 'Alles plat' protest tegen het wanbeleid van de regering zal morgen onverstoord worden voortgezet. De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur), de Bond van Leraren (BvL), de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) en de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS), zullen met ondersteuning door activisten Maisha Neus en Curtis Hofwijks alles plat leggen. De verzamelplek is om 11:00 uur op het Kerkplein. De actievoerders hebben aangegeven dat ze zich niet zullen laten intimideren, en de strijd onverkort zullen voortzetten. Tot een van de eisen behoort het terugdraaien van de verhoogde benzineprijzen.


Er was vandaag overigens een incident met een bestuurder van een zwarte Toyota Harrier die inreed op de menigte die zich verzamelde aan het Kerkplein. Werknemers in blauw uniform van HJ de Vries stonden op het wegdek nabij de Energie Bedrijven Suriname, toen de Harrier-bestuurder vanuit de Lim A Postraat in volle vaart inreed op de groep mensen. Een werkneemster viel en liep ernstig letsel op. Oplettende  demonstranten hebben de gegevens van de auto die in volle vaart doorreed, weten door te spelen. Ook nabij de Centrale Markt ging het er niet vriendelijk aan toe en werden verwenselijkheden toegeschreeuwd door  NDP-aanhangers.

Comments ()

Aankomst is mijn geluid, omdat het uit het hart komt. Ik heb geen rekening hoeven te houden met de meningen van anderen. Het is echt precies hoe ik het wilde”, reageert de hiphop-rapartiest Donavey over zijn laatste muziekproject. Na vijf jaar kwam hij weer met een nieuw product op de markt. Hij was naar eigen zeggen ‘zijn geluid kwijt’ door een identiteitscrisis die mede door zijn veranderde omgeving ontstond.

Comments ()
woensdag, 05 april 2017 20:44

Nepnieuws en internettrollen vervuilen debat

Geschreven door

Het afgelopen én aankomende protest tegen het beleid van de regering hebben een ware internetoorlog ontketend. Eenieder moet voorzichtig omgaan met de beweringen die ze online lezen, want feitelijk onjuiste informatie wordt op grote schaal – bewust of onbewust -  in omloop gebracht.

Comments ()
dinsdag, 04 april 2017 17:51

Danse Macabre- Parbode Sneak Peek

Geschreven door

Praktisch alle kleine gezellige buurtwinkeltjes van mijn Hindostaanse familie en de oude Chinees, zijn vervangen door  npersoonlijke grote supermarkten. Vroeger werden Chinese winkeliers ‘Omu’ genoemd, maar hun vrouwen, als ze die hadden, werden geen ‘Tanta’... ze bleven ‘Mis a Moy’. Ik heb dat altijd raar gevonden, maar Omu scheen familie te hebben in heel Suriname. De tijd
van Omu is voorbij. Het is nu de tijd van jongeheer en jongedame Chinees in de supermarkt.

Comments ()

Waar en waarin geef je les?


Ik ben docent aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren en doceer voornamelijk taalbeschouwing, tweede-taalverwerving van het
Nederlands en onderzoek. Bij taalbeschouwing gaat het om het kijken naar de manier waarop talen functioneren in de maatschappij,
omdat de essentie van taal eigenlijk niet draait om spelling en grammatica. Naast het lesgeven,
begeleid ik studenten bij het maken van hun eindscriptie.

Comments ()

Als het aan ex-wedstrijdzwemmer en zwemcoach Marcel Nahar (65) ligt, is de Surinaamse Zwembond (SZB) hoognodig aan vernieuwing toe. Toen hij door de bond werd aangesteld als diplomaconsul, kwam hij veel pijnpunten tegen. Nadat hij deze punten uit bezorgdheid aankaartte, werd hij ontheven. “Ik ben monddood gemaakt.”

Comments ()

Zanger Kenny B is druk bezig met zijn nieuwste album - het vervolg op zijn debuutplaat Kenny B - dat in april op de markt verschijnt. Bij dit project gaat het bij hem niet zozeer meer om nummer 1-hits scoren, maar om mooie muziek te maken die de mensen aanspreekt. “Ik wil
graag meer hits scoren”, vertelt de artiest. “Stel dat ik geen hits meer scoor, hoe zou ik de geschiedenisboeken ingaan, als de man die geen hits meer heeft gescoord, na zijn vijftien of zestien nummer 1-hits? Natuurlijk wil je mooie muziek maken en ik weet dat ik mijn fans
zeker blij ga maken.” Kenny B zal niet de enige zijn die te horen is op zijn nieuwe album; ook rapper Typhoon, Ali B en Lijpe duiken  met hem de  studio in. De ‘Parijs-zanger’ denkt er ook aan om een poku voor de Surinaamse fan te componeren. “Het optreden bij het twintig
jaar jubileumconcert van de Surinaamse radiozender Radio 10 heeft hem geïnspireerd om ook Surinaamse muziek te maken.


Het hele artikel is te lezen in het aprilnummer van Parbode.

Comments ()

In 2005 werd de poot grondbeheer losgekoppeld van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en speciaal daarvoor het ministerie van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer (RGB) uit de grond gestampt. Ruim twaalf jaar, vijf ministers, een waarnemend minister en talloze grondperikelen later, is er een nieuwe RGB-minister, ex-districtscommissaris Roline Samsoedin (65). Tegenover Parbode verklaart de bewindsvrouw dat ze haar zware taak onbevreesd tegemoet ziet.

Doordeweeks blijkt er een toeloop van personen te zijn op het ‘grondministerie’.In de wachtkamer zit een aantal personen op zijn beurt te wachten. Als de ene het kantoor uitgaat, holt de volgende op aanwijzing van de secretaresse gelijk naar binnen. Achter de deur zit de eerste vrouw die het gedurfd heeft om  leiding te geven aan een van de moeilijke ministeries, zoals staatshoofd Bouterse dat uitdrukte tijdens haar beëdiging. Nieuwbakken RGB-minister Roline Samsoedien is geboren op 15 september 1951 in Paramaribo en is tweede van een gezin van zes dochters en twee zonen. Ze is zich ervan bewust dat er een zware taak op haar schouders rust, maar ze laat zich niet afschrikken, omdat ze een doel voor ogen heeft. In de positie waarin ze zich nu bevindt, wil ze een helpende hand bieden aan onder andere minderdraagkrachtigen, zoals ze al tientallen jaren heeft gedaan in de verschillende l

Comments ()
dinsdag, 04 april 2017 16:42

Memre:Theodorus Alexander Darnoud- Parbode Sneak Peek

Geschreven door

Potribo, Commewijne 24-05-1920 Paramaribo 10-04-2016

Tot zijn twintigste woonde Alex, zoals hij genoemd werd, in Commewijne waar hij opgroeide met twee broers en drie zussen. Nelis
Aaron, later inspecteur van politie, en Bert Grootfaam waren zijn jeugdvrienden. Vanuit zijn plantage Stolkertsijver moest hij dagelijks een half uur  varen naar de school op Potribo. Hij behoorde tot een generatie die zeer plichtsgetrouw was. Samen
met zijn vrienden Aaron, Grootfaam en Simson vervulde hij van 1942 tot 1946 zijn dienstplicht, bij ‘de Schutterij’. Guilly Polanen, een legendarische EBG-predikant, interesseerde hem om theologie te studeren. Hij was toen werkzaam bij de Suralco op Moengo en bespeelde daar het orgel in de kerk. De ontmoeting met Cornelia van Ampt, zijn toekomstige vrouw, wist hij in een jubileumboek, samengesteld door Agnes Ritfeld, op humoristische wijze weer te geven.

Comments ()
dinsdag, 04 april 2017 16:30

Minowc: augiasstal of slangenkuil?- Parbode Sneak Peek

Geschreven door

Onze president zei het al na de herschoffeling: het is een rommel op een aantal ministeries.Zijn nieuwe team moet ervoor zorgen dat de situatie op de ministeries drastisch verbetert. Er zouden op sommige ministeries clans zijn en die ‘scherpen hun messen aan’.Op een ander ministerie zou de nieuwe minister een augiasstal moeten opruimen. Maar is het werkelijk de bedoeling dat zaken veranderen?Dat vragen we ons af na een gesprek met transitiemanager Sailis Soebdhan,die van mei tot en met september 2015 werkzaam was op de afdeling Leermiddelen Productie en Distributie (LPD)van het onderwijsministerie.

Comments ()

Er wordt komende jaren 100 miljoen US-dollar uitgegeven aan de verbetering van het stroomnetwerk langs de kust. Het binnenland krijgt niets, blijft net als vroeger in het donker zitten. Geen koelkast, geen televisie, geen verlichting, of je moet een zonnepaneeltje zetten. In Coronie en Nickerie komen zelfs drie zonne-energiecentrales, terwijl die ideaal zijn voor het binnenland. Waarom lopen ze daar alles mis? We zoeken het uit in Pikin Slee, 50 kilometer stroomopwaarts van het stuwmeer, waar de oorspronkelijke bewoners nooit plezier van hadden.

Comments ()
“Sodemieter ze op!”, luidde recentelijk de barbaarse uitspraak van DNA -lid Doekhie over leerkrachten die strijden voor betere positionering.Het imago dat het gros van het Surinaamse lerarenkorps ongemotiveerd en slecht opgeleid is, en continu zeurt over loonsverhoging, lijkt de heersende opvatting van de Surinaamse samenleving.
 
In Suriname wordt algemeen gezegd dat onderwijzers 1x 24 uur leerkracht zijn. Dit betekent dat zij ook na werktijd leerkracht zijn. Leerkrachten zijn rolmodellen en hebben een opvoedkundige taak waarbij zij helpen bijdragen aan
Comments ()
dinsdag, 04 april 2017 09:40

Voorwoord: Staatshorror Lenleni Libi

Geschreven door

Het Bouterse-regiem heeft in de afgelopen periode in een duizelingwekkend tempo de ene miljoenenschuld na de andere gemaakt. Parbode geeft inzage in het leningenregister, en het ziet er niet fraai uit. Bedenkelijke kredieten met woekerrentes, ongebreidelde uitgifte van schatkistpapier, een staatshuishouding op imploderen: de economische leleku wordt met de dag ellendiger. Goed geld achter slecht geld aangooien en financiële aapjes uit de mouw toveren, daar is Paars master in. Dat geld een middel is en geen doel op zich, lijkt niet aan deze regering besteed. Want hoe de op de pof genomen miljoenen ingezet zullen worden, is net zo transparant als het water in ons gemolde Brokopondostuwmeer.

Comments ()
maandag, 03 april 2017 21:15

De miljoenenleningen van Gillmore Hoefdraad

Geschreven door

Parbode wist de hand te leggen op een officiële lijst met alle schuldeisers van de Staat. Zelfs lokale ondernemers leenden tientallen miljoenen aan de overheid. het verhaal van een bodemloze put, en hoe die tot stand kwam. Met stip op de eerste plaats in de lijst met de meest opvallende leningen is de staatsobligatie via het Oppenheimer Fund, waarbij 550 miljoen US-dollar werd geleend tegen een jaarlijkse interest van 9,25 procent, wat neerkomt op een slordige 50 miljoen euro per jaar. De looptijd van de lening bedraagt tien jaar. Op 19 oktober 2026 zal de regering die op dat moment de macht heeft dus zomaar eventjes 1 miljard (!) US-dollar moeten ophoesten, bijna dubbel zoveel als wat oorspronkelijk is geleend.

Comments ()

Dat onze regering de afgelopen jaren bakken vol geld heeft geleend om in tijden van crisis het land draaiende te houden, is allang geen geheim meer. van wie ze al die miljoenen leende, dat hield ze lange tijd wél verborgen. Tot Parbode de hand wist te leggen op een officiële lijst met alle schuldeisers. Zelfs lokale ondernemers leenden tientallen miljoenen aan de overheid. het verhaal van een bodemloze put, en hoe die tot stand kwam.

Comments ()
zondag, 02 april 2017 12:20

Het aprilnummer van Parbode is uit

Geschreven door

De aprileditie van Parbode is verkrijgbaar in stad en district! 
Deze maand onder meer:

Comments ()
donderdag, 30 maart 2017 15:50

Protest tegen wanbeleid regering aangekondigd

Geschreven door

‘Verandering begint bij één’, is het motto van het protest dat eergisteren is aangekondigd door Maisha Neus. Via Facebook probeert ze honderden, liefst duizenden mensen te mobiliseren om maandag om twaalf uur ‘s middags op het Onafhankelijkheidsplein te demonstreren tegen ‘het wanbeleid van de regering’. Toen Neus het evenement aanmaakte, had ze niet verwacht dat het balletje zo snel zou gaan rollen. Inmiddels staan meer dan tweehonderd mensen op aanwezig. Vierhonderd mensen zeggen misschien aan te kunnen sluiten.

Comments ()
vrijdag, 24 maart 2017 16:15

ABN-AMRO beëindigt relatie met klanten in Suriname

Geschreven door

De ABN-AMRO beëindigt haar relatie met klanten die permanent buiten de EER wonen, waaronder  Suriname. Sinds eind november ontvangen ongeveer 15.000 particuliere klanten een bankmail of brief met het verzoek hun bankzaken of het afnemen van bepaalde producten bij ABN AMRO te beëindigen. Vele Surinaamse klanten worden gedupeerd door deze maatregel, vooral ook omdat ze de vooraankondiging in november vorig jaar hebben gemist. Ze hebben pas in februari een brief ontvangen waarin staat dat ze hun rekeningen binnen zes maanden moeten opheffen.

Comments ()

De geur van pas gebakken taarten verwelkomt ons wanneer we binnenstappen bij Angelique Tjon Kon Joen-Karsowidjojo (47), Surinames beste vrouwelijke scherpschutter. Hoewel ze de afgelopen vijfentwintig jaar voor de schietsport, is de laatste achttien jaar taarten bakken een uit de hand gelopen hobby geworden. Op de tafel staat een prachtig gespoten verjaardagstaart. We krijgen een chocolade-en-marmercupcake opgediend. Het smaakt heerlijk. De vrolijke Tjon Kon Joen begint: “Mijn man schiet ook. Hij nam me een middag mee naar de schietbaan en de trainer drukte een revolver 354 magnum in mijn hand. Ik schoot meteen de eerste keer in de roos” , lacht ze. De trainer moest hebben gedacht dat het beginnersgeluk was, want hij vroeg haar het nog een paar keer te proberen. Elke keer weer was het raak.  Hij adviseerde ze vaker samen te komen, en de liefde voor de sport was genesteld

Comments ()
woensdag, 22 maart 2017 16:02

Memre: Tommy Toeginoe Radji - Parbode Sneak Peek

Geschreven door

Tommy Toeginoe Radji

Lelydorp, 05-06-1953 – Paramaribo, 16-03-2016

 

In bijna alle berichten over zijn overlijden wordt hij vanwege zijn onbaatzuchtigheid, discipline en daadkracht geroemd. Tommy was inderdaad een harde werker. Hij groeide op in Saramacca als oudste in het gezin van Toegijim Atmodimedjo en Roebani Radji. Na de basisschool vertrok hij naar Paramaribo en werd opgevangen in het rooms-katholieke Taman Putro-internaat voor jongens aan de Prinsessestraat. De naam van dit internaat betekent ‘Tuin van de Prinsen’. Kennelijk een verwijzing naar de aspiraties
van de leiding wat betreft de toekomst van de jongens Tommy mocht zestien jaar werken als radiotelegrafist, bij de ’s Lands Telegraaf en Telefoondienst (LTT), nu Telesur. Hij trad in het huwelijk met Florine Kertodikromo. Hun wens om samen te gaan ondernemen zou het echtpaar verwezenlijken. Dochters Cindyen Dewi werden daarbij betrokken. Nu, na het heengaan van hun vader, nemen de beide dochters een 

Comments ()
woensdag, 22 maart 2017 15:31

Bori Tori Bofrutafra

Geschreven door

Elke zaterdag reed Shayla langs het weiland aan de Mahonylaan, schuin tegenover het kruispunt met de Wilhelminastraat, als ze van en naar de kerk ging. Soms zaten Guyanese vissers er een biertje te drinken. Ze had er een gewoonte van gemaakt om haar auto precies naast de boom te parkeren als ze op de zaterdag brood kwam halen bij de supermarkt aan de overkant van het weiland. Ze keek die
mannen nooit aan.Op een zaterdag was het weer tijd om brood te halen en terwijl ze kwam aanrijden, zag ze al in de verte het groepje mannen bij de boom staan. Er was een onbekende man bij in een mooi wit pak. Toen ze parkeerde, draaide hij zich om naar haar auto. Haar maag leek ineens van katoen. Wat een knappe man!En die ogen... Blauwe ogen.

Comments ()
woensdag, 22 maart 2017 09:56

De onderzoeker: Mereley Deel

Geschreven door

Mereley Deel (26) studeerde in november 2016 af aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname als Bachelor of Science in de Public
Administration, met als specialisatie Internationale Betrekkingen.

Comments ()

Dat kwik een sluipend gevaar kan zijn voor de gezondheid staat al beschreven in vele studies. Maar deze essentiële informatie wordt vaak niet teruggekoppeld naar mensen die in gebieden wonen waar dit knellende probleem zich afspeelt: de goudzoekers en de  orpsbewoners rondom goudmijnen. Het Radboudumc Nijmegen is in samenwerking met de Stichting Medische Zending Primary Health Care Suriname (MZ) de afgelopen anderhalf jaar de velden van de kleinschalige goudsector in gegaan, om onderzoek te doen naar het kennisniveau van mensen, én om deze te verbeteren.  

Comments ()

Na de aanhouding van de drie Nederlandse rappers van Strictly Family Business in de laatste week van 2016, is het debat weer volledig losgebarsten. Hoe komt het toch dat er steeds weer zelfgemaakte pornofilmpjes met daarin Surinaamse jongeren opduiken? En wat kunnen we hiertegen doen?

Comments ()
dinsdag, 14 maart 2017 18:39

Op de werkvloer: Jane Jagernath - Parbode Sneak Peek

Geschreven door

Jane Jagernath (26) mede-eigenaar The Little Big Organic garden

 

Waarom hebt u voor landbouw gekozen?

“Ik heb ervoor gekozen om in de landbouwsector te werken, omdat ik een landbouwachtergrond heb. Mijn vader en zussen zijn al jaren in deze sector. Ik ben dus opgegroeid tussen planten en van jongsaf aan leerde ik dit werk. Zo ontwikkelde ik een passie voor landbouw.”

 

Hoe ervaart u dit werk?

“Voor mij is landbouw meer dan een beroep. Het is een levensstijl. Het is dag in dag uit een avontuur en ik houd en geniet van wat ik doe. In de landbouwsector werk je in de regen en zon. Je bent het gehele jaar door bezig voedsel te produceren en je kent dus geen weekend en vakantie. Het produceren van voedsel om mensen te voeden is de belangrijkste taak die je kan hebben op de planeet.”

Comments ()

In het ressort Pontbuiten staat ze bij zowel jong als oud bekend als Ma Jones. Een heel aardige, maar vooral menslievende vrouw. De 86-jarige Heléne Westerveld is het derde kind uit een gezin van zeven. Ze zit op het balkon van het huis waar ze meer dan de helft van haar leven heeft doorgebracht te genieten van de wind die flink waait, terwijl de zon lekker schijnt. “Alles wat ik nu doe is eten, drinken en slapen”, vertelt ze. Ze is heel gelukkig en dik tevreden dat ze op deze manier haar oude dag mag doorbrengen, omdat het leven niet altijd zo makkelijk is geweest voor haar. Ze kan zich de moeilijke tijden nog heel goed heugen. 

Comments ()

Multi-etnische samenlevingen, integratiebeleid, politicologie en wetenschapsfilosofie zijn enkele van de vakgebieden waarin prof. dr. Chan Choenni (63) zich heeft gespecialiseerd. Choenni was tot voor kort bijzonder hoogleraar Hindostaanse Migratie en Geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hij bekleedde de Lalla Rookh Leerstoel. Nu stort hij zich vol overgave op een nieuw project: een historische studie over de integratie van Afro-Surinamers in de periode 1863–1963.

Comments ()

Zeven jaar geleden gingen ze weg: Xaviera Marica, Charleen Ormskerk, Raoul Emanuel, Pascual Zeegelaar en anderen. Parbode sprak vijf jaar geleden met Raoul, Charleen en Pascual die destijds in het tweede jaar van hun studie zaten. Nu zijn ze afgestudeerd. ‘Wow,’ reageren de collega’s die hier bleven om te studeren, ‘dat hebben jullie snel gedaan!’ Zelf zijn ze nog niet zover. Met Xaviera en Raoul kijken we terug op het leven op Cuba en vooruit naar hun eigen toekomst. 

Comments ()
zondag, 12 maart 2017 13:14

Première The Key verrassend!

Geschreven door

Een apart begin in de lobby luidt het stuk The Key in dat een en al verrassingen en emoties teweegbrengt. De voorstelling begint in het donker met spannende muziek en aparte dansbewegingen. Het lijkt haast een luguber horrorverhaal te worden. Joelle Chiu Hung en Rodney Martodrono hebben op bijzondere wijze met ondersteuning van dans en zang een stuk neergezet waarin vrouwen empowerment centraal staat. Het stuk van de volwassenen toneelgroep van On Stage is op 12, 18 en 19 maart nog te zien. Gisteren, zaterdag 11 maart, was de  première in On Stage.

Comments ()
woensdag, 08 maart 2017 10:38

Internationale Dag van de Vrouw: Uma nanga powa

Geschreven door

Dat de meeste vrouwen mentaal sterk zijn wisten wij al, maar het fenomeen fysiek sterke vrouwen is een nieuwe movement. In de documentaire Powa omschrijven drie vrouwen hun levensstijl waarin fysieke kracht centraal staat. Van een uit de hand gelopen hobby tot een verslaving. Drie vrouwen met diverse achtergronden specificeren hun motivatie om een intens zware inspanning aan te gaan.

Comments ()

Vandaag start de beroepsprocedure in het decembermoordenstrafproces. Moet de aanklager straf eisen tegen hoofdverdachte Desi Bouterse?


Een absurditeit in het decembermoordenproces: de aanklager wil de rechtszaak stopzetten, terwijl enkele verdachten willen dat het doorgaat. Een omgekeerde wereld.

Kort samengevat zegt de aanklager: er is een bevel van de regering om het decemberproces te stoppen op basis van grondwet. Hoogste wet van de Republiek, dus is er geen andere optie. 

 Verdachte Ruben Rozendaal: "Het proces moet doorgaan. Ik ben onschuldig, en wil mijn naam gezuiverd zien. Als het proces stopt, maak ik me liever van kant".

Beroepszaak drie verdachten Decembermoorden die in Nederland wonen gaat voor op 20 april. Besluit Hof volgt 'snel' na die zitting

Justitie Suriname gaat rechtshulpverzoek aan Nederland richten om die drie overige verdachten in Nederland op te roepen.

Rechtszaak verdaagd naar 20 april.

Comments ()

Vandaag start de beroepsprocedure in het decembermoordenstrafproces. Moet de aanklager straf eisen tegen hoofdverdachte Desi Bouterse?

Comments ()
donderdag, 02 maart 2017 14:20

Voorwoord: Bouta 2.0

Geschreven door

Voor mensen is ongetwijfeld de grootste uitdaging bij het doorvoeren van veranderingen, het veranderen van zichzelf. Mensen verzetten zich tegen verandering, omdat ze bevreesd zijn iets kostbaars te verliezen of omdat het nieuwe ze onzeker maakt. Hun ego veroorzaakt zwaarte en werpt barrières op. Een cultuuromslag teweegbrengen vergt veel communicatie, tact en geduld. Verandering in denken neemt eenmaal tijd in beslag en vereist een dosis overredingskracht. Maar een nog grotere uitdaging bij het transformeren naar een Ik 2.0, is wanneer het noodzakelijk is dat vastgeroeste tradities en denkbeelden diep onder de Surinamerivier worden begraven.

Comments ()

In de afgelopen vier decennia is gebleken dat ons land telkens weer in een financieel en moreelethisch bankroet belandt na een regeerperiode met nagenoeg dezelfde spelers van paarse signatuur. Waarom kiest de ‘domme’ massa steevast voor narcistische persoonlijkheden met een zeer bevlekt verleden? Waarom gedragen politieke volgelingen zich blindelings tegen hun eigen belang? Een psychoanalyse van psychiater Rudie W. Jessurun over diverse psychosociale fenomenen die apert zijn sedert de beginjaren 80.

Comments ()
woensdag, 01 maart 2017 12:19

Het maartnummer van Parbode is uit

Geschreven door

Deze maand onder meer in de Parbode:

 

1. Psychoanalyse vier decennia Bouterse door psychiater Rudie Jessurun

2. Zelfgemaakte pornofilmpjes van jongeren blijven circuleren

3. DNA-lid Ingrid Karta-Bink: ‘Commewijne wordt verwaarloosdʼ

4. Medische Zending gaat kwikgevaar te lijf

5. Earl ‘Simpel’ Thijm wil nooit meer achter de tralies

 

En nog veel meer!

Parbode! Elke maand honderd spraakmakende pagina's voor slechts SRD 15.

Je mag het niet missen!

Comments ()

We leven in een land van wilde verhalen. Op straat, in de krant, in het parlement: de ene ronkende bewering volgt op de andere. Maar kloppen die ook? Parbode onderzoekt elke maand een opvallende stelling.

 Aanleiding?

Dat de regering van president Desi Bouterse ontzettend veel geld leent om het land draaiende te houden, is allang geen geheim meer. Want terwijl de prijzen van olie en goud een dieptepunt hebben bereikt, en de ontginning van bauxiet zelfs helemaal is gestopt, moet lanti haar vele tienduizenden ambtenaren nog steeds elke maand een salaris betalen. Wegen moeten nog steeds worden onderhouden. De 'gratis' gezondheidszorg voor jongeren en gepensioneerden moet worden betaald, net als de kinderbijslag. En dan zijn er nog vele andere lasten.

De vraag is nu: hoe diep is de put die president Bouterse en zijn regering hebben gegraven? Is die net zo diep als de put die president Jules Wijdenbosch na zijn rampzalig bewind eind jaren negentig achterliet?

Comments ()

Ons land is in de greep van een regiem dat de bandeloosheid tot kunst heeft verheven. Aan de basis van dit alles ligt een demagoog die vanuit mateloze arrogantie zijn wil oplegt aan een electoraat dat hem tot tweemaal toe via democratische verkiezingen het mandaat gegeven heeft om dit land met zijn NDP als president te leiden.

Comments ()
maandag, 27 februari 2017 16:51

Essay Wat wij delen - Parbode sneak peek

Geschreven door

Voordat de burgeroorlog in Syrië losbrandde, zag ik op een spandoek van een oppositionele demonstratie, deze leuze geschreven: ‘Nothing is more important than the punishment of Bashar al-Assad!’ De weerzin tegen de dictator was, gezien de ongebreidelde repressie en ernstige schendingen van de mensenrechten, invoelbaar. Minder verstandig vond ik de onderschikking van al het andere aan de bestraffing van de machthebber. Het was de leuze van de woede, niet die van de wijsheid.

Comments ()

Als zeventienjarig meisje geloofde ze er heilig in dat ze op een dag de stem van het volk zou zijn en zou opkomen voor het algemeen belang. Zesentwintig jaar later werd haar droom werkelijkheid. “Ik ga de uitdagingen niet uit de weg”, benadrukt  Ingrid Karta-Bink, volksvertegenwoordiger namens het district Commewijne. In gesprek met Parbode vertelt Karta-Bink, die ook districtscommissaris is geweest, over hoe ze haar streven heeft kunnen waarmaken.

Comments ()
maandag, 27 februari 2017 16:23

Opinie: Anansi leeft - Parbode sneak peek

Geschreven door

Het is niet mis als het verleden zich zo levensecht herhaalt via een persoon die organisch de vertolking van een karakter op zich neemt, waardoor onbewust handelingen wordengepleegd die de psyche zodanig ontleden dat je er kippenvel van krijgt. Anansi leeft!

Comments ()