Back U bevindt zich hier: Home Actueel Memre: Ninon Jeanette Brunings
dinsdag, 10 januari 2017

Memre: Ninon Jeanette Brunings

Geschreven door  Carl Breeveld
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Ninon Jeanette Brunings

 

Aruba - Paramaribo  

06 februari 1948 -  25 januari 2016 *

Optiek Ninon, een begrip in Suriname! Dit zou een goede introductie kunnen zijn bij een advertentie over deze onderneming en eindigend met: powered by Ninon Brunings. Daar zou ze geen probleem mee hebben, vanwege haar eigen lachwekkende wijze waarop ze zich kon introduceren. “Ik ben de enige echte Ninon Jeanette Brunings en ik ben mooi van huis uit.”

 

Tijdens de uitvaartdienst vroeg ik vanaf het podium wie in de zaal een bril van Optiek Ninon op had. Zeker 90 procent van de aanwezigen stak de hand op. We mogen haar gerust een succesvolle zakenvrouw noemen. In 1971 begon ze haar bedrijf aan de Zwartenhovenbrugstraat,
vervolgens kwamen er filialen in de Hermitage Mall, Wilhelminastraat, Lelydorp en Nieuw-Nickerie. Ninon behoorde echter niet tot het slag dat op zichzelf gericht was. Als eerste vrouwelijke Rotarian en eerste vrouwelijke president, voorzitter van het bestuur van Het Surinaamse Rode Kruis en trouwe bloeddonor, bestuurslid van de Staatsolie Foundation for Community and Development en ondersteuner van stichtingen als Wiesje, Matoekoe en Betheljada, heeft ze zich enorm ingezet voor haar medemens. Evenals haar broer Ernie en zussen Henna en Thea werd ze op Aruba geboren. Op latere leeftijd kwamen ze met hun ouders naar Suriname.

Thuis was de opvoeding streng, moeder Brunings gebruikte af en toe zelfs een crotontak om hen bij ‘wangedrag’ aan te pakken. Van Ninon werd tijdens de uitvaart gezegd dat ze zaken serieus aanpakte, maar ook altijd een grote dosis humor had. Goed koken én eten, veel reizen naar verre landen, maar ook naar Republiek en Vier Kinderen mogen als hobby’s worden aangemerkt. Eigenlijk wist ze aanvankelijk niet wat ze later wilde worden. Haar moeder zorgde ervoor dat ze na haar schoolopleiding een vakantiejob kreeg bij Optiek Polanen. ”Daar werd haar interesse voor het vak aangewakkerd”, vertelt Thea. Na een succesvolle studie in Nederland keerde ze terug en zette haar onderneming hier op. ‘Ik ben geen opticien. Ik ben een optimist’, herinnert Henna zich één van haar uitspraken. Goede vrienden weten dat met Ninon op stap gaan, gegarandeerd wat sensatie met zich meebracht. Zeker acht keer heeft ze een bijna-doodervaring gehad. Dan ging het om een marbonsu die haar in de nek stak of een auto in New York waarin ze met vrienden zat, die over de kop ging. De sensatie was compleet toen bleek dat een filmploeg die vanuit een helikopter bezig was, haar al kruipend uit het autowrak vastlegde. Bij een vreselijke pijn op de borst bleek dat er een scheur was in haar aorta. Er zou een lange operatie volgen, waarbij de artsen 50 procent kans van slagen gaven. Na de operatie kwam Ninon niet meer bij. Jack Uden, fellow Rotarian,  verwoordt haar heengaan kernachtig: “We laten haar los, maar haar idealen houden we stevig vast.."

 

* In Parbode #129 januari 2017 zijn verkeerde data vermeld. Het betreft een fout die is ontstaan bij de opmaak van de nieuwe layout. Onze welgemeende verontschuldigingen hiervoor. 

Redactie Parbode