Back U bevindt zich hier: Home Actueel Suriname viert Chinees Nieuwjaar: ‘Moeilijkheden overwinnen’
zaterdag, 28 januari 2017

Suriname viert Chinees Nieuwjaar: ‘Moeilijkheden overwinnen’

Geschreven door  Ruth van der Kolk
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Voor de derde keer op rij viert Suriname het Chinees Nieuwjaar, de belangrijkste Chinese feestperiode. De Chinese vereniging Fa Tjauw Song Foei viert deze nationale feestdag vandaag samen met de Chinese gemeenschap en de regering in restaurant Chi Min. President Bouterse speechte en prooste op het jaar van de haan dat is in gegaan. Reden tot feest, maar ook een moment om de criminaliteit jegens de Chinese gemeenschap aan te kaarten.

“Dit afgelopen jaar is de criminaliteit toegenomen in ons land”, sprak verenigingsvoorzitter Allan Cheng. “Veel Chinezen zijn hier slachtoffer van geworden. Ik roep de politiek op om dit aan te pakken, om de veiligheid van onze gemeenschap te waarborgen."

Het Chinees Nieuwjaar staat ook wel bekend als het Lentefestival. In de Chinese astrologie is het teken uit de Chinese dierenriem het belangrijkste element. Het teken verandert, afhankelijk van de stand van de maan, met de viering van het Chinees Nieuwjaar. 
"Ik hoop dat de goden Suriname dit jaar gouden eieren mogen schenken en veel geluk. De haan brengt energie, eerlijkheid, lef en betrouwbaarheid met zich mee. We willen werken met betrouwbaarheid, een beter leven in het jaar van de haan”, stelt Zhang Jinxiong, ambassadeur van Volksrepubliek China. Drie jaar geleden werd het Chinees Nieuwjaar een officiële nationale feestdag in ons land, en dat is volgens de ambassadeur een zeer unieke gebeurtenis in de wereld. Volgens hem speelt de Chinese gemeenschap een belangrijke rol in de Surinaamse samenleving. "Niet alleen op sociaal-economisch gebied is zij belangrijk. De Chinezen spelen ook een belangrijke rol in de opbouw van de harmonieuze samenleving. We staan schouder aan schouder om Suriname moderner te maken. Ik ben overtuigd dat door gemeenschappelijke inspanningen van regering en burgers, met solidariteit tussen etniciteiten, moeilijkheden te overwinnen zijn.”