Back U bevindt zich hier: Home Actueel Emile Wijntuin: 'Suriname heeft geen toekomst onder Bouterse' - Parbode Sneak Peek
donderdag, 02 februari 2017

Emile Wijntuin: 'Suriname heeft geen toekomst onder Bouterse' - Parbode Sneak Peek

Geschreven door  Tekst Julian Neijhorst en Vanessa Koster
Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Voormalig voorzitter van de Staten van Suriname, Emile Wijntuin (92), is de laatste nog in leven zijnde grondlegger van onze republiek. De éminence grise onder de politici blikt met Parbode terug op de zwaar bevochten Onafhankelijkheid,zo’n vier decennia geleden, en geeft zijn visie over hoe ons land het sindsdien van af heeft gebracht. “De afgang van Suriname is geheel te wijten aan Bouterse”, concludeert hij verbitterd.

Het is niet aan Emile Wijntuin te merken dat hij langzamerhand de leeftijd van honderd jaar nadert. In zijn woning, gelegen op een steenworp afstand van Bouterses partijcentrum OCER, geeft hij vlot antwoord op onze vragen. Wel moet hij af en toe pauzeren om zich even bepaalde gebeurtenissen voor de geest te halen of zijn emoties weg te drukken. Volgens hem is de politiek altijd hetzelfde gebleven, maar als hij kijkt naar de situatie in het land, denkt hij niet dat deze ooit zal verbeteren. Vooral niet met Desi Bouterse aan de macht, want die is naar zijn zeggen totaal ongeschikt om het land te besturen. In 2010 en 2015 werd de voormalige couppleger/dictator gekozen als president, watvolstrekt onvoorstelbaar isvoor deze hoofdrolspeler bij de Onafhankelijkheid. “Economisch lagen we al half op de grond, nade verkiezingen werden er allerlei maatregelen getroffen alleen om invloed te kunnen hebben. Met als gevolg dat het land helemaal ontregeld is, en tot het punt is gekomen dat de rechterlijke macht helemaal verzwakt is. De zwakste schakel is nu de rechterlijke macht.” Wat Wijntuinbetreft, worden er terstond nieuwe verkiezingen gehouden. De oud-Statenvoorzitter neemt het voorts de huidige parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons kwalijk dat geaccepteerd wordt dat Bouterse als burger en presidentboven de wet staat, en dat allerhande parlementaire ingrepen hebben plaatsgevonden om het 8 Decemberstrafproces te ondermijnen. Bouterse had überhaupt nooit in het parlement tot president gekozen mogen worden. “Het cachet van het parlement is totaal besmeurd”, meent Wijntuin, die eveneens niet te spreken is over de aanname van de Terugroepwet waardoorpolitieke partijen een machtsmiddel hebben om assembleeleden in principe terug te fluiten. 

 

 

Verder lezen? Het hele artikel is te lezen in het februarinummer van Parbode.