Back U bevindt zich hier: Home Actueel Earl Thijm van ‘Tap a Bankstel’ is echt ‘Simpel’-Parbode sneak peek
maandag, 27 februari 2017

Earl Thijm van ‘Tap a Bankstel’ is echt ‘Simpel’-Parbode sneak peek

Geschreven door  Steven Seedo en Julian Neijhorst Beeld Raúl Neijhorst
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

"Ik zie mezelf niet als een televisiester, maar als een gewone volksjongen. Overal sta ik trouwens bekend als ‘Simpel’, een doodeenvoudige jongen en dat vind ik leuk. Ik wil niet alleen bekend zijn bij een bepaalde groep in de samenleving, maar bij iedereen. Jong, oud, arm en rijk", stelt Earl Thijm alias Simpel. Zijn razendpopulaire televisieprogramma Tap A Bankstel, dat al zes jaar bestaat, ziet hij als zijn baby die na het kruipen nu begint te lopen.

Bankstelbabbelaar Earl ‘Simpel’ Thijm (45) vertelt dat zijn carrière feitelijk is begonnen met de inmiddels overleden stand-upcomedian Stephen ‘Wesje’ Westmaas, die in de rapwereld zat. Ze raakten op het Surinaams Pedagogisch Instituut bevriend met elkaar en begonnen met het voetbalteam de Bonyo Boys. “Ik was mager, dun, droog, het was meer been dan vlees, dus ze noemden mij ‘Bonyo’. DJ Ornyl Malone had een kleine studio en Wesje heeft op zijn beat Swariman tori geschreven waarin ik ook iets mocht doen. Zo is Bonyo Boys ontstaan.” Naast televisiepresentator, is Simpel nog bij velen bekend als rapper en zanger. Len’len libi, Meenemen en Altijd zeg ik ja zijn enkele van zijn bekende liederen. Hij fungeert bij vele evenementen ook als master of ceremonies en denkt eraan om zijn oorspronkelijke carrière, dat op een laag pitje staat, weer op te pakken.

Simpel heeft naar eigen zeggen geen slechte jeugd gehad. Hij komt een middenklassegezin van negen kinderen, zijn stiefvader was voorman bij Suralco.  “Ik heb een lekkere jeugd gehad, maar je weet: je komt in aanraking met je milieu, dus wou je het altijd anders hebben. Ik ging al gauw werken om ook een Nike te kunnen kopen. Op een goed moment werkte ik als administratieve kracht bij een servicestation en moest daar een shift van 8 tot 8 draaien. Ik deed mijn werk naar behoren, kreeg honger, ik dacht ‘ik ga even een broodje kopen’. Bij het opmaken van de kas om 19.55 uur zagen we echter dat er 200 SRD te min was”, zucht Simpel en vervolgt: “Op politiepost Nieuwe Haven zetten ze me in een cel met alleen maar swariman, notabene was ik van de band van Swariman Tori.  Komt de ‘celbaas’ net aan uit bad, die in mijn gezicht zegt: ‘Om unu mi de dya tog? Bel a tra man nanga a fini sten’. Gelukkig heeft de directeur de hele zaak teruggetrokken, dus ben ik maar vijftien minuten van mijn vrijheid beroofd.  Later is gebleken wie het had gedaan.” Over dit voorval geeft hij nog mee dat hij er echt alles aan doet om niet meer achter de tralies te belanden. Op de vraag wat hem tegenstaat in ons land, reageert hij: “Suriname is een bijzonder mooi en lekker land, maar het probleem zijn de Surinamers zelf. Dat is het grootste probleem.” Wat Simpel ook nog hindert is het hypocriete gedrag. “We moeten minder naar elkaar kijken en meer naar wat we voor elkaar kunnen betekenen. Het hypocriete gedrag achterwege laten.”

 


Verder lezen? Het hele artikel staat in het maartnummer van Parbode.