Back U bevindt zich hier: Home Actueel Voorwoord: Neks no Fouterse?
maandag, 04 september 2017 10:06

Voorwoord: Neks no Fouterse?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Neks no Fouterse?

Dat is de hamvraag, nu twintig jaar celstraf tegen Desi Bouterse is geëist. Voorspelbaar genoeg schijnt zijn grote schare aan volgelingen nog altijd niets fouts te zien in het feit dat ons staatshoofd hoofdverdachte is in het Decembermoordenproces en hem een gepeperd vonnis boven het hoofd hangt. Die kritiekloze aanhang herhaalt tot vervelens toe haar mantra dat Bouta boven de wet staat en God hem persoonlijk op zijn troon heeft gezet.

Het was overigens verwachtbaar dat vanuit het paarse kamp alle registers zouden worden opengetrokken voor een lange en verbeten eindstrijd contra de rechterlijke macht. Bouterse heeft alvast zijn kersverse juweel Sharmila uit de kast gehaald en haar met een brasa en dansje in de paarse familie verwelkomd. Welke rol zij zal spelen in dit behoorlijk foute spel, zullen we wellicht spoedig weten. Daartegenover staat de vraag wie de kat de bel zal aanbinden bij een veroordeling van ex-dictator Bouterse. Het ligt sowieso voor de hand dat een grimmige tijd zal aanbreken waarin georkestreerde destabilisatie en anarchie niet uitgesloten zijn.

Een paarse leider die meent dat hij goddelijke bescherming geniet en cruciale onafhankelijke instituten naar zijn hand kan zetten, is een gecompliceerde kwestie die nooit zo ver had mogen komen. Want alles was en is fout aan‘Neks no Fouterse’. Het financieel en moreel-ethisch bankroet waarin Bouta ons tupatdrai in stort, spreekt boekdelen. Een brevet van onvermogen en een klachtendossier van enkele kilometers, dat zijn de verdiensten van DDB. Dit is het uitgelezen moment voor Boutisten om het zinkend schip te verlaten. Wie ‘Neks no Fouterse’ nu nog probeert goed te praten, zit zelf goed fout.