Back U bevindt zich hier: Home Actueel Stonfutu Daisy Liong A Kong (81) - Parbode Sneak Peek
dinsdag, 28 november 2017 12:01

Stonfutu Daisy Liong A Kong (81) - Parbode Sneak Peek

Geschreven door Anne Huits
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Daisy Liong A Kong groeit op aan de Wagenwegstraat. Hij is de jongste uit een gezin van twaalf kinderen. Als kleine jongen voetbalt hij naar hartenlust op straat ten koste van de gaslampen. De jongens worden vriendelijk verwezen naar de Gijsberta-speelplaats, een veiliger plek. Van daar verplaatst de groep, inmiddels ‘Jong Atlas’ geheten, zich naar het Bronsplein en doet met overweldigend succes mee aan de competitie.

Het is niet alles voetbal wat de klok slaat, het schoolleven heeft ook zijn beloop. Na het afronden van de Hendrikschool vertrekt Daisy in 1958 naar Amsterdam. Hij wordt ‘ontdekt’ door de Ilpendamse voetbalvereniging. Voor het bijwonen van de training ‘verdient’ hij Fl. 5. De vergoeding voor het meespelen in een wedstrijd bedraagt Fl. 7,50. Bij winst wordt een tientje uitgekeerd. “Dat geld kon ik in die tijd goed gebruiken.”

Er moet in Nederland een voetbalvereniging komen voor Srananman, vindt Daisy. Behendige voetballers genoeg en in 1960 stapt Daisy naar de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) om ‘Real Sranang’ in te schrijven. Zonder slag of stoot gaat die inschrijving niet, de KNVB vraagt naar statuten. Die zijn er niet, maar die komen er wel. Voetbal zal zijn hele leven een belangrijke rol spelen, zowel bij Voorwaarts als bij de Surinaamse Voetbal Bond. En altijd is het Daisy die de voorzittersrol moet spelen.

Het is 1961 als Daisy naar Deventer verhuist om aan de Rijks Hogere School voor Tropische Landbouw te studeren. Na afronding van zijn studie in 1964 keert hij terug naar Suriname. Hij treedt in dienst bij de Stichting Machinale Landbouw (SML) in Wageningen en werkt drie jaar als bedrijfsleider. Dan komt er een positie vrij als hoofd Personeelszaken, een hogere functie. Daisy maakt bezwaren: hij heeft landbouw gestudeerd, geen personeelszaken. Hij krijgt een uitgebreide opleiding in Nederland aangeboden, zijn vrouw en kinderen mogen mee. Aanbod geaccepteerd.

 

Het hele artikel is te lezen in het novembernummer van Parbode.