Back U bevindt zich hier: Home Actueel Journalistieke verantwoording voor artikel Peperpot
zaterdag, 16 december 2017 10:51

Journalistieke verantwoording voor artikel Peperpot

Geschreven door Jaap Hoogendam
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Sommige lezers denken misschien dat wij er een genoegen in scheppen mensen af te branden. Dat is niet zo. Integendeel, wij vinden het vervelend. Er is ons vroeger ingepeperd: ‘wie zonder zonden is werpe de eerste steen’. Toch kunnen journalisten soms niet anders, want ze hebben een signalerende en informerende rol. Geen veroordelende rol, daar zijn andere mensen voor. Bij alles wat wij doen, houden wij dit in ons achterhoofd.

Er was zeker aanleiding over Peperpot Natuurpark te berichten. Wij wisten dat er miljoenen euro’s uit Nederland gedoneerd waren en als dan het park gesloten wordt, het voltallige personeel vijf maanden geen loon ontvangt, dan gaat een journalist daar eens kijken. Wij kiezen vaker voor de onderklasse, want de elite redt zich wel. Naast signalerende, dus ook geëngageerde journalistiek.

Het verkennende onderzoek wekte argwaan. Voorzitster Ilonka Sjak Shie had haar partner ingehuurd, die zich architect liet noemen, terwijl hij dat niet is. De echte architect en andere specialisten werden aan de kant geschoven en van de bouwtekening werd weinig heel gelaten. Zij deden de verbouwing zelf, vlogen daarna naar het buitenland, het personeel onbetaald achterlatend.

De volgende stap was uiteraard dat wij beide hoofdrolspelers om commentaar vroegen. Zij wilden niet reageren (deze mails hebben we), zonder reden op te geven, misschien hoopten zij dat daardoor ons artikel dood zou lopen. Dat laatste komt inderdaad voor, behalve als andere betrokkenen dit compenseren door veel informatie te verstrekken. En dat was hier het geval. Want die plicht heb je wel, zonder reactie van hoofdrolspelers moet je extra informatie verzamelen.

Toen men ook niet wilde vertellen hoeveel er van de miljoenen over was, besloten wij maximale achtergrondinformatie te geven. Zo ging de beerput open, een trieste geschiedenis van leugens, faillissementen en de geur van corruptie. Wij gaan dat hier niet herhalen, het septembernummer is nog bij de redactie of bij bijvoorbeeld boekhandel Vaco te koop, of schrijf in je zoekbalk op internet ‘Peperpot Natuurpark Parbode’ om het artikel te vinden.

Toen ons stuk bij de drukker lag, wilde ‘architect’ Erney Pinas opeens praten. Dat kon dus niet meer, dat vinden wij ook jammer. De vervolgactie van beide hoofdrolspelers kan niet onvermeld blijven. In plaats van een ‘Ingezonden Brief’ te sturen naar Parbode, of via de rechter een rectificatie af te dwingen, plaatsen ze voor SRD 2500 aan advertenties in de Ware Tijd. Wij begrijpen dat een onthullend artikel vervelend is, maar gedraag je dan ook netjes. In de advertenties gaat het ook meteen mis. Pinas beweert dat wij geen hoor en wederhoor hebben toegepast. Maar dat is zijn eigen schuld, want wij wachten geen twee weken op een reactie. Verder zou het artikel vol onwaarheden staan. Prima, wij zijn benieuwd, maar er wordt geen enkel voorbeeld gegeven. Kan ook niet, want alles is driedubbel gecheckt. Mevrouw Sjak Shie beticht ons vervolgens van ‘laster’, maar zo’n oordeel moet je aan de rechter overlaten. 

Jammer, vooral omdat ze geen respect tonen voor rechtspraak en media. Om het nog even over journalistiek te hebben: wij vonden het vreemd dat de Ware Tijd deze advertenties had geplaatst en konden het ons niet voorstellen dat hoofdredacteur Iwan Brave ze had goedgekeurd. Hij antwoordt: ‘Wij van de redactie hebben totaal geen bemoeienis met advertenties. Hoewel aanbieders van advertenties juridisch aansprakelijk zijn voor de inhoud, onderscheppen wij weleens iets. Want in principe houden wij zoiets tegen, als het van tevoren opvalt. Deden wij al eerder (hij noemt enkele voorbeelden, red.). Maar wij gaan geen advertenties modereren, ook de advertentieafdeling niet; is ondoenlijk met dagelijkse aanwas. Journalistiek betreur ik die anti-Parbode-advertenties want ik ben er geen voorstander van dat mensen op die manier de journalistiek omzeilen, ook dWT heeft daar geen baat bij’. Met die laatste opmerking zijn wij dik tevreden.

 

Link artikel: http://www.parbode.com/actueel/item/6868-opnieuw-problemen-op-peperpot-natuurpark-parbode-sneak-peek