Back U bevindt zich hier: Home Actueel Ivan Tai-Apin: “Suriname kan de next Hollywood worden” - Parbode Sneak Peek
vrijdag, 22 december 2017 18:06

Ivan Tai-Apin: “Suriname kan de next Hollywood worden” - Parbode Sneak Peek

Geschreven door Stephanie Waridjan
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Wat doet hij niet? Ivan Tai-Apin (40) is regisseur, acteur, producent, presentator, model, casting director, entertainer, event planner en heeft zelfs een lied geschreven en gezongen dat op YouTube te zien is. Alles wat met podium te maken heeft, heeft hij gedaan. Hij is nog steeds actief en heeft grote dromen die hij wil verwezenlijken.

 Ivan Tai-Apin komt uit een gezin van twee jongens en twee meisjes, van wie hij het jongste kind is. De eerste keer dat deze multifunctionele creatieveling op een podium stond, was in hotel Torarica tijdens de modeshows van Butterfly en diverse Libanese kledingzaken. Hij was toen zeven jaar en Jörgen Raymann was de presentator. Jammer genoeg kreeg het piepjonge model bij de tweede show slecht nieuws: ”Ik was niet door de selectie, terwijl mijn broer en zussen er wel door waren. Ik was echt teleurgesteld en wilde niets meer weten van podiums.”

  

 

Nederland

 Tai-Apin veranderde zijn standpunt tijdens zijn studententijd. “Op het moment dat je op Schiphol landt, denk je van wauw, kijk al die commercials en billboards. Het begon toen in mij te borrelen. Ik ben op mijn 21ste naar Nederland gegaan en om accountancy te studeren. Na een jaar ben ik geswitcht naar Technische Bedrijfskunde. Tijdens mijn studie heb ik me ingeschreven bij toneelvereniging RISK (Rotterdams Interfacultair Studenten Kabaret).” In zijn vierde tevens laatste jaar van zijn studie besloot Tai-Apin om met studeren te stoppen. “Dat komt puur omdat mijn hart echt ligt bij entertainment”, vertelt hij vol passie. “Mijn hoogst genoten opleiding is dus eigenlijk Technische Bedrijfskunde, heel veel mensen weten dat niet. Echter, mijn ondernemingskennis is door die studie vergroot. Het heeft echt bijgedragen aan alles wat ik nu doe.”

 

RISK gaf twee tot drie mensen de kans om masterclasses te volgen om les te kunnen geven. Als uitverkorene heeft Tai-Apin dat ongeveer twee jaar gedaan. Daarna gaf hij zelf les.

 

“Ik ben ook zes jaren bestuurslid geweest van het Surinaams inspraakorgaan. We zaten soms aan tafel met minister Rita Verdonk. Ik vond het grappig dat ik daar als entertainer serieus werd genomen”, zegt de regisseur schaterlachend.

 

 

Voor een lollie tot naar onder

 In zijn studentenjaren scoorde deze rasechte entertainer met een populair liedje. “De titel klinkt wel heel raar, maar het is helemaal niet ‘schuin’. Ik speelde kerstman op een feestje en ik ging met lollies langs. Iemand vroeg me om één en ik zei ‘voor een lollie moet je tot naar onder in die zak’. De persoon greep die en begon plotseling te zingen ‘voor een lollie moet je tot naar onder’. Ik begon ook mee te doen en toen kwam er een beat en voordat ik het wist deed de hele zaal mee. Een vriend van me belde en zei me dat ik verplicht was een lied erover schrijven.”

 De Surinaamse studentenvereniging Studiname vroeg vervolgens aan Tai-Apin of hij hun eerste bonte avond wilde organiseren. “Na die bonte avond adviseerde mijn flatgenoot Sergio Emanuels me om me bij een castingbureau in te schrijven. Ik deed dat bij CFTV Casting in Rotterdam en die gaf mij mijn eerste officiële en echt mooie opdracht, waarvoor ik betaald kreeg: ik werd het gezicht van veiligheid in Rotterdam. Mijn poster kwam een jaar lang op trams en billboards.”

 

Het hele artikel is te lezen in het decembernummer van Parbode.