Back U bevindt zich hier: Home Actueel Memre: Robbert Aloysius Maria Kuils - Parbode Sneak Peek
donderdag, 18 januari 2018 08:43

Memre: Robbert Aloysius Maria Kuils - Parbode Sneak Peek

Geschreven door Carl Breeveld
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Paramaribo, 8 september 1944 Paramaribo, 11 januari 2017

Hij zal bij sommigen beter bekend staan onder zijn artiestennaam Roberto Kuils. Een man die van vele markten thuis was. In Suriname bezocht hij de Sint Willibrordusschool, hij vertrok naar Nederland en volgde daar verschillende cursussen.
In de laatste jaren van zijn verblijf in Nederland werkte hij als beheerder bij de ‘Molshoop’, een buurtorganisatie waar recreatie en ontspanning centraal stonden. Hij ontpopte zich als zanger, entertainer en steelpanspeler. Tijdens de Roberto and the Caribbean Night Show, in Nederland, wist hij zich als een echte showman te positioneren, door onder meer op te treden als limbodanser. Ook vuurspuw-acts zette hij neer. In zijn shows ontbrak het niet aan enthousiaste danseressen die samen met hem het publiek avonden van ontspanning bezorgden. Daarnaast heeft hij als amateur gevoetbald, deed graag mee met een potje kaarten en hield van zangvogels.
Roberto was een levensgenieter, maar wel serieus in zaken die hem na aan het hart lagen. Die combinatie kwam ik tegen in een post van hem via de social media: ‘What is a man without a woman? Kisses to all beautiful women on this page. The chances you take, the choices you make, lead to your destiny’. Roberto had thuis zijn eigen opnamestudio en kon zich daarin als pokuman naar hartenlust uitleven. In de laatste jaren legde hij zich toe op het ontwerpen van folders, visite- en uitnodigingskaarten.
Een selfmade man zou je hem kunnen noemen, die vrijgevig en behulpzaam was. Hij was vader van een dochter en een zoon, van wie de laatste hem eerder kwam te ontvallen. Zijn dochter en twee kleinkinderen behoren tot de directe kring van nabestaanden. Hij leefde met het verlangen ooit permanent terug te keren naar Suriname om er zijn oude dag hier door te brengen. Dat is hem ook gelukt, en genoten heeft hij zeker van zijn laatste jaren hier.

Het hele artikel is te lezen in het januarinummer van Parbode