Back U bevindt zich hier: Home Actueel Voorwoord: Ordinaire vreet-na-pot
dinsdag, 06 februari 2018 15:42

Voorwoord: Ordinaire vreet-na-pot

Geschreven door Julian Neijhorst
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Introduceer een project waarbij bogobogo duku en n'nyan verdeeld moeten worden en het loopt geheid uit op een ordinaire ‘vreet-na-pot’. Dat is precies de uitkomst van het veel besproken project Naschoolse Opvang, dat ons een illusie en honderden miljoenen SRD’s armer heeft gemaakt. 

Na een SRD 6 miljoen kostende proefdraai werd er voor dit project SRD 91 miljoen per schooljaar uitgetrokken. Ondanks de grootschaligheid was er haast geen monitoring en evaluatie, en verwerd de NSO tot een gemakkelijke bron voor onrechtmatigheden, zoals samenspanning bij malversaties en fraude. Dit Nyan Dringi Prisirivlaggenschip ontaardde in een complete free for all, waarbij 2015 werkelijk alles sloeg. In dat jaar beliep het totale project SRD 162 miljoen, waarvan SRD 147 miljoen werd besteed aan voeding. 

De aanvankelijke focus om kansarme leerlingen op te vangen, huiswerkbegeleiding te geven en te voorzien van adequate voeding, werd in no time verlegd. Betrokkenen gingen zich al gauw concentreren op de n'nyan: de voeding en alle revenuen die daarmee samenhingen. Al met al is het niet duidelijk wat de scholieren precies aan de naschoolse opvang hebben gehad. Er zijn geen gegevens beschikbaar over de beginstand van leerlingen, vorderingen en rapportages, aldus een evaluatierapport. 

Het is duidelijk dat, zoals met veel initiatieven van president Bouterse het geval is, er lichtvaardig is gedacht over de uitvoering van dit project en er vooral te snel is gehandeld. Net als bij Carifesta, zitten we opgescheept met een stevige financiële kater en  sleutelpersonen die verzuimen om degenen die de wanpraktijken tot de bodem onderzoeken de nodige documenten te sturen. Dat dergelijke controversiële figuren er nu alles aan doen om deze ordinaire vreetpartij in de doofpot te houden, tja, dat hadden we natuurlijk kunnen voorzien.