Back U bevindt zich hier: Home Actueel De Centrale Markt van Paramaribo wordt aangepakt - Parbode Sneak Peek
dinsdag, 13 februari 2018 13:10

De Centrale Markt van Paramaribo wordt aangepakt - Parbode Sneak Peek

Geschreven door Jaap Hoogendam
Beoordeel dit item
(1 Stem)

John Lecton is vanaf april vorig jaar marktmeester van de Centrale Markt. Hij was daarvoor onderdirecteur op Openbaar Groen, waar hij niet alleen achter een bureau zat, maar waarvan hij ook de tractor bestuurde en met zijn mannen de bermen maaide. Over zijn houding toen: “Ze moeten niet denken dat ik het goed vind dat ze ‘s morgens tekenen om dan weer naar huis te gaan. Ik heb ze echt laten werken hoor.” Dat hebben ze op de Centrale Markt ook ondervonden. “We hebben negentien weekenden doorgewerkt, om op te ruimen en de boel te schilderen, ook met gedetineerden. Ze kregen SRD 75 per dag, plus eten en sigaretten en balen nu enorm, omdat het werk tijdelijk stil ligt, want we moeten even bijkomen, we doen het stap voor stap.”

Lecton: “Er was op de markt al tientallen jaren een vergunningsstelsel met strikte huisregels, nou, daar houden we ze nu aan. Controle was er nauwelijks: de groothandelaren bijvoorbeeld die hier komen leveren, moeten SRD 10 per dag betalen. Toen ik ben gaan tellen, kwamen we op wel 160 leveranciers, dus dan moest er SRD 1600 ontvangen zijn, maar de mensen die dat geld innen droegen slechts SRD 450 af. We hebben nu beveiligde weekkaarten laten drukken en die SRD 1600 moeten ze binnen betalen, niet meer los op straat.” Dus u denkt dat er vroeger geld verdween? “Ja, dat is wel zeker”.

 

Leiderschap

We hoorden dat ze u dictator noemen. Dat taxichauffeurs boos waren, omdat ze meer voor een staanplaats moeten betalen en dat ze geen okseltruitjes en slippers meer mogen dragen? “De beste commandant staat het slechtste bekend, dat moet dan maar. De mensen hier zijn geen dwang gewend, want er is tientallen jaren te veel gedoogd.” De marktmeester kan dan bij sommigen slecht bekendstaan, niet in zijn ressort Flora, waar hij drie keer herkozen is als ressortvoorzitter van de Nationale Democratische Partij. Ook daar is hij de baas dus. John Lecton heeft iets met leiderschap: achter zijn bureau bovenin de markt hangen foto’s van Kennedy, Malcolm X, Mandela, maar we zien ook Osama Bin Laden, best bijzonder. “Dat is nog niks, ik had ook Hitler op kunnen hangen, want dat was de grootste leider.” Ja, maar hij heeft toch miljoenen mensenlevens op zijn geweten? “Daar gaat het niet om. Deze leiders kregen neuzen dezelfde kant op, dat er een gemeenschappelijk doel was, dat wil ik ook. Mensen kijken raar op dat ik hier Osama Bin Laden heb hangen, maar ik heb bewondering voor leiders, ook voor Bouterse. Ik ken hem, heb zelf ook in het leger gezeten. Deze man houdt verschrikkelijk veel van Suriname. Waar mensen het moeilijk hadden heb ik hem twee keer zien huilen.”

John Lecton noemt de markthallen wel eens Wallstreet, want ook hier geldt vraag en aanbod. 

 

Lees verder in het Parbodenummer van februari.