Back U bevindt zich hier: Home Actueel De taboe op seksshops - Parbode Sneak Peek
woensdag, 14 februari 2018 08:51

De taboe op seksshops - Parbode Sneak Peek

Geschreven door Jamila Abendanon
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De laatste jaren zijn in meerdere wijken van Paramaribo seksshops opgedoken. Parbode ging bij vier langs en deed verslag over de ‘taboewereld’ in deze tak van de Surinaamse seksindustrie.

 

Het eerste dat opvalt bij onze bezoekjes is het uiterlijk van de winkels: donkere ramen, afgeschermd van de buitenwereld. Het geeft een kick om enkele uren ‘verboden’ seksattributen als opblaasbare poppen, zweepjes, maskers, en kleurrijke vibrators te bestuderen en de verhalen van de ondernemers te horen. Verschillende klanten lopen de winkel in, maar lijken onzeker te worden van onze aanwezigheid; de meeste lopen snel door naar de toonbank. Duidelijk blijkt dat de taboe op seks en het bezoeken van seksshops nog altijd heerst. Acceptatie en vertrouwen van de gemeenschap zijn wel van groot belang voor het voortbestaan van zo´n shop. De taboe begint volgens de eigenaresse van Geilshop al vroeg in de opvoeding. Als kind krijg je thuis weinig te horen over seks, er wordt erg geheimzinnig over gedaan. Op de basisschool wordt je wel ingewijd over menstruatie en op de middelbare school krijg je confronterende, vollediger informatie.
In de meeste winkels staan mannen achter de toonbank. Een vrouw in zo’n shop werkt nadelig, zeggen eigenaars en verkopers. Mannen zouden zich namelijk eerder op hun gemak voelen als ze met een andere man praten over hun bedproblemen. Een vrouwelijke klant kan ook goed communiceren met een mannelijke verkoper. Maar omgekeerd zou dit voor veel schaamte zorgen. “Vrouwen praten te veel. Als je bij mij in de zaak komt dan vergeet ik je het moment dat je uit de deur loopt”, aldus een van de eigenaren van Love and Kisses. Pink Pussy Cat heeft geëxperimenteerd met zowel mannen als vrouwen als verkoopassistent en weet uit ervaring dat het er niet om gaat of de verkoper man of vrouw is maar of de benadering naar de klant discreet is. Het is ook wenselijk dat de klant steeds dezelfde verkoopmedewerker aantreft. Geilshop is de enige sekswinkel waar er dames achter de balie staan. Zij merken juist op dat een vrouw in de shop positief werkt. Een vrouw kan beter uitleggen wat een vrouw nodig heeft. De twee eigenaren van Love and Kisses zeggen dat werken in een seksshop spannend en leuk blijft. “Elke dag is er wel een verrassing. Je weet nooit wie binnenkomt en soms sta je er versteld van dat er mensen komen van wie je het juist niet verwacht.”

Voorlichtingsfunctie seksshopmedewerker
De eigenaren van Love and Kisses zeggen dat het belangrijk is dat de verkopers voorlichting kunnen geven. Veel klanten komen de winkel binnen met vragen of problemen. Er zijn diverse producten en middelen op de markt die kunnen helpen, maar advies en instructies zijn van groot belang. De eigenaar van seksshop Tempo heeft als bijnaam de ´Love Doctor´. Hij helpt koppels met adviezen voor het oplossen van relatieproblemen. Deze sociale functie wordt door alle eigenaren en verkopers erkend. Als mensen de drempel van een seksshop over stappen dan moet er naar hen geluisterd worden. Kunnen de problemen niet opgelost worden, dan adviseren de medewerker de klant naar een deskundige te gaan. In een seksshop kunnen de producten niet getest of geprobeerd worden. Immers, als de producten eenmaal zijn gebruikt dan kunnen ze niet ingeruild worden. Het is daarom van belang dat de klant goed geïnformeerd wordt.
Het werk in een seksshop heeft ook minder leuke kanten. Veel klanten verwachten dat er achter de winkel ook een bordeel is. Bovendien zijn er bezoekers die de tijd komen doden in de shop en daardoor de privacy van anderen in de weg staan. Of klanten die met hun baby op de arm de winkel binnenkomen. En erg storend zijn dronken mensen die de shop bezoeken en alle regels negeren. Zo ging een dronken man onlangs een seksshop binnen en toonde zijn geslachtsdeel om een speciaal condoom met ribbels te passen. De politie werd terstond ingeschakeld. Na zijn ontnuchtering op het politiebureau werd de man na een ernstige waarschuwing heengezonden.
Klanten hebben vaak allerlei verwachtingen over medewerkers. Zo denken ze nogal eens dat de mannelijke verkopers playboys zijn die bordelen bezoeken. Van de dames wordt gedacht dat zij onderdeel zijn van de winkel. Dat ze bij een soort pakket horen en men ze kan huren of ‘kopen’.

Lees verder in het Parbodenummer van februari.