Back U bevindt zich hier: Home Actueel Julian Neijhorst
Julian Neijhorst

Julian Neijhorst

Elke zondag zit zo’n beetje half Suriname aan de beeldbuis gekluisterd voor 1 voor 12. De items van dit tv-programma zijn nogal uiteenlopend, maar hebben gemeen dat naar oplossingen worden gezocht voor nijpende sociale problemen: van ernstig zieke patiënten tot acute woningnood en pinarende alleenstaande moeders. Inmiddels zijn meer dan zeshonderd van dit soort projecten vertoond op tv. We maakten contact met de voorzitter van stichting 1 voor 12, Louis Vismale, die gerust hét sociale gezicht van Suriname genoemd mag worden.

Comments ()
dinsdag, 02 januari 2018 12:40

Voorwoord: Toverformule

Ons land heeft in de afgelopen vier decennia ingrijpende veranderingen meegemaakt op politiek, sociaal-maatschappelijk en economisch gebied. Hoewel het welvaartsniveau van de Surinamer sinds 1980 in absolute zin wel vooruit is gegaan, lijkt het telkens alsof we voor elke stap voorwaarts, twee stappen worden teruggezet. In dit verband is het een complete financiële abracadabra, hoe dit regiem het heeft gepresteerd om na economische topjaren te belanden op het punt van economisch puinruimen.

Comments ()

Oud-premier dr. Jules Sedney heeft eerder dit jaar bij de herdenking van zijn 95ste geboortedag de derde, volledig herziene druk van zijn levenswerk De toekomst van ons verleden gepresenteerd. Deze klassieker, door Vaco Publishers uitgebracht in een fraaie hardcover editie, geeft niet alleen een beschrijving en analyse van politieke ontwikkelingen, maar biedt de lezer ook een kijkje achter de schermen van het politieke toneel.

Comments ()
woensdag, 06 december 2017 17:28

Voorwoord: Kwakkelende paarse winnaar

De achterban van Desi Delano Bouterse bewierookt onze president met volle overtuiging als een absolute winnaar. Als we de paarse propagandisten mogen geloven, is de onfeilbare Bouta de 24- karaats volksheld van de mofinawan. In hun ogen stelt hij de machtige, sluwe leider voor, die met kop en schouders uittorent boven zijn collega’s in het politieke spectrum.

Comments ()

Banketbakster Jo-Ann Abdoelkariem (33) streelt al enkele jaren Surinaamse tongen met de verfijnde smaak van eeuwenoude recepten uit landen als Italië en Frankrijk. Haar rap groeiende clientèle reageert vol verwondering op de delicatessen die geserveerd worden alsof ze uit een sprookje komen. Parbode bezocht deze veelzijdige vakprinses, die CEO tevens boulanger/pâtissière is van Best Baked at Home Artisanal Bakery.

Comments ()
maandag, 06 november 2017 12:30

Voorwoord: Vreedzame co-existentie

Sinds 2007 geeft een in Australië gevestigde internationale denktank de Global Peace Index uit. Deze GPI is een wereldranglijst waarbij onder meer op veiligheid onderzochte landen worden gerangschikt op basis van het aantal conflicten en aanslagen. Dit jaar voerde IJsland voor de negende keer de lijst met 163 landen aan, terwijl hekkensluiter Syrië voor de vijfde keer achtereen werd aangemerkt als het minst vreedzame land ter wereld. De onderzoekers komen na toepassing van ingewikkelde algoritmes tot de opmerkelijke slotsom dat de wereld medio 2017 circa 0,3 procent vreedzamer was dan het vorige jaar. Het rapport was wel al uit toen de oorlogsretoriek tussen de staatshoofden Trump en Jong-Un steeg tot het kookpunt. 

Comments ()

In 1650 vond de eerste grote Europese kolonisatie van Suriname plaats. Over deze prille kolonisatie door Francis Lord Willoughby (1605-1666), schreef Matthew Parker het boek Willoughbyland.

Parker begint zijn inleiding met de ontdekkingstochten van Sir Walter Raleigh (1554-1618), die eind zestiende eeuw koninklijke permissie verkreeg om in de Nieuwe Wereld landen te ontdekken, te bezetten en te besturen. In zijn speurtocht naar het legendarische goudland El Dorado ging hij over lijken. Zijn reisverslagen bewerkstelligden grote koloniale belangstelling voor onze Wilde Kust. In 1617 ondernam Raleigh zijn laatste reis, in 1618 werd hij bij terugkeer, vanwege geschonden afspraken, onthoofd. Dit weerhield andere Europese avonturiers niet van hun waanzinnige rooftocht naar goud.

Comments ()
maandag, 02 oktober 2017 11:59

Voorwoord: Vreemde rotzooi

Over Surinamers wordt dikwijls beweerd dat ze halsstarrig xenofiel gedrag vertonen. Men betrapt ons er namelijk niet zelden op dat we de voorkeur geven aan alles wat vreemd is, en dat we buitengewoon welgezind zijn jegens buitenlanders.

Comments ()
maandag, 04 september 2017 10:06

Voorwoord: Neks no Fouterse?

Neks no Fouterse?

Dat is de hamvraag, nu twintig jaar celstraf tegen Desi Bouterse is geëist. Voorspelbaar genoeg schijnt zijn grote schare aan volgelingen nog altijd niets fouts te zien in het feit dat ons staatshoofd hoofdverdachte is in het Decembermoordenproces en hem een gepeperd vonnis boven het hoofd hangt. Die kritiekloze aanhang herhaalt tot vervelens toe haar mantra dat Bouta boven de wet staat en God hem persoonlijk op zijn troon heeft gezet.

Comments ()

Dominiek Plouvier begon zijn loopbaan in 1984 in het Herbarium van de Anton de Kom Universiteit, waar hij zich toelegde op het herkennen van onze vele houtsoorten. Vanuit zijn liefde voor de natuur heeft hij zich jarenlang ingezet voor natuurbehoud in Suriname. Hij was er tussen 2006 en 2014 zelfs directeur van het Wereld Natuur Fonds Guianas.

Met co-auteurChantal Van Den Bergh-Lodeweyckx bracht Plouvier eerder dit jaar Bomen van Paramaribo uit. Daarmee wil het duo iedereen die van onze hoofdstad houdt, in het bijzonder de jeugd en de vele toeristen die het land bezoeken, laten kennismaken met de grote verscheidenheid aan bomen in de stad. Van honderd boomsoorten worden de naamgeving en enige wetenswaardigheden over de botanische, geografische, cultuurhistorische, culinaire en medicinale aspecten van de soort beschreven. De auteurs stippen aan, dat de verscheidenheid aan mensen met zich heeft meegebracht dat Paramaribo een stad is met heel veel verschillende bomen die afkomstig zijn uit alle windstreken. Onze bomen geven onze stad zo’n uniek karakter, daarom werd als ondertitel van het boek gekozen 'Een ode aan de mooiste hoofdstad in de tropen'.

Comments ()
Pagina 1 van 3