Back U bevindt zich hier: Home Column en Essay FayaLobi Nog tien
dinsdag, 17 mei 2016

Nog tien

Geschreven door  Parbode

Meestal kost het schrijven van een Fayalobie niet zo veel moeite. Men schrijve een relatief kort  verhaal over vuur, over liefde, of over de combinatie van vuur en liefde. Teksten in dat kader zijn altijd in voldoende mate te vinden in ons geliefde land. Maar in deze editie is het wel de eerste tekst van de feestelijke Parbode die nu voor u ligt. Het is de jubileumeditie ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van ons Surinaams magazine Parbode. De vraag is nu: wat is een passende tekst bij zo’n gedenkwaardig moment? Moet het trots zijn, feestelijk, of liever plechtig misschien?

Tien jaar Parbode. Hoeveel maandbladen kunnen ons dat nazeggen? Er zijn veel vurige verhalen geschreven, verhalen ook waarbij sommige mensen het vuur na aan de schenen is gelegd. Er is met veel liefde geschreven over ons land, over misstanden, over uitwassen, maar ook over de mooie dingen van het leven. In die tien jaar zijn vele collega’s gekomen en vele andere collega’s gegaan. Zij hebben allemaal meegewerkt om de kwaliteit van uw maandblad te verbeteren. Mogen we trots zijn? Ja, dat mogen we.

Hoeveel mensen hebben hun gezin verrast met een heerlijk gerecht uit onze kookrubriek? Hoeveel mensen hebben een boek of cd gekocht na het lezen van onze recensies? Hoeveel mensen hebben een voorstelling bezocht nadat wij ze geattendeerd hadden op het evenement? Hoeveel mensen hebben feestelijke momenten beleefd, dankzij ons magazine?

Hoeveel mensen hebben we in die tien jaar geïnformeerd, bewust gemaakt? Hoeveel mensen hebben we kwaad gemaakt of laten lachen? Hoe vaak hebben we politieke leiders en misleiders aan u voorgesteld of ontmaskerd? In die tien jaar zijn we door diepe dalen gegaan van rechtsgangen en processen. Sommige rechtszaken hebben we terecht gewonnen, andere rechtszaken helaas verloren. We hebben ook grote hoogten bereikt en mochten verschillende prijzen in ontvangst nemen. Plechtige momenten, waar we even bij willen stilstaan.

‘We glimmen van trots’, schreef onze eerste hoofdredacteur bij het verschijnen van het eerste nummer van een ‘gloednieuwe’ Parbode in mei 2006. Dat doen we nog steeds. En met het huidige team gaan we voor nog tien!

Meer in deze categorie: « Blomzak Vaarwel Krepi »