Back U bevindt zich hier: Home Column en Essay Chris Polanen
Chris Polanen

Chris Polanen

donderdag, 30 juni 2011 23:00

Stagiaires in Suriname

eurosuri.jpgChris Polanen woont en werkt als dierenarts en schrijver in Nederland

Ook dit jaar waren er weer dierenartsassistenten nodig voor de actie waarbij wij in twee weken tijd zoveel mogelijk Surinaamse honden zouden steriliseren. Stagiai-res dus. Dit jaar waren de meisjes die zich meldden, een stuk jonger dan vorig jaar. Sommigen achttien, anderen nog maar zeventien.
 

Comments ()
donderdag, 27 januari 2011 20:22

Relaties

eurosuri.jpg

De vriend van een nichtje van mij kwam  “s ochtends met zijn kat op spreekuur. Hij keek somber. “Het is uit tussen Rini en mij”, zei hij. Hoewel ik mensen best wil steunen in dit soort situaties, vind ik het altijd moeilijk om mijzelf een houding te geven. Ik keek serieus en knikte een paar keer. “Het leeftijdsverschil speelt ook mee. Ik ben dertig, zij is vierentwintig. Zij wil feesten en beesten. Ik wil een stabiele relatie, een vrouw die mij begrijpt en steunt.”

Comments ()
maandag, 30 april 2012 23:00

Problemen

eurosuri.jpgChris Polanen woont en werkt als dierenarts en schrijver in Nederland

In Suriname is het leven van de man relaxed en gezellig. Vergeleken daarbij leiden wij Euro-Surinaamse mannen zielige leventjes in het koude, gejaagde Nederland. Of is de werkelijkheid gecompliceerder? Ik zit in een kleine rotishop met twee vrienden die ik omwille van goede vrede, hechte vriendschap en gelukkig huwelijk, Glenn en Charlie zal noemen. Terwijl wij roti’s van uitstekende kwaliteit naar binnen werken, begint Glenn te vertellen. Hij is getrouwd, maar heeft af en toe ‘onschuldige uitstapjes’. Hij vertelt over een mooie, jonge vrouw, met wie hij in een van de liefdeshuizen belandde, waar men terecht kan voor discrete buitenechtelijke ontmoetingen.

Comments ()
maandag, 31 oktober 2011 23:00

Preuts

eurosuri.jpgChris Polanen woont en werkt als dierenarts en schrijver in Nederland

Surinamers preuts? Nederlanders beginnen hartelijk te lachen als ik het zeg. Ze zien ons immers als sensuele, oversekste wezens. Dat laat ik maar zo. Ik heb het dan niet over seks, maar over je omkleden in een gezamenlijke kleedkamer. Een van de zuurste appels waar de integrerende Surinamer door moet bijten. Zo verdomd zuur, dat het doorbijten alleen met hele kleine hapjes lukt en het jaren duurt. Echte Nederlanders kleden zich in een gezamenlijke kleedkamer om zonder enige schaamte voor hun geslachtsdelen. De meeste echte Surinamers hebben daar moeite mee. Ik ook.

Comments ()
maandag, 24 augustus 2009 12:29

Paranormaal

eurosuri.jpg

Ik was nog steeds een beetje in verwarring over wat een medium had gezegd over mijn overleden vader. Maar al snel volgde een nieuwe paranormale ervaring in mijn tot nu toe nuchtere leven. Bij de diploma-uitreiking van een cursus die ik had gevolgd, werd een medium uitgenodigd. Mijn beeld van een medium, een licht gebocheld oud vrouwtje in een donker gewaad, bleek niet te kloppen. Cora was een slanke blonde dame van middelbare leeftijd, met een charmante glimlach. Het enige opvallende aan haar was haar roze kleding. Ze nam bij mijn medecursisten plaats aan tafel en legde wat poppetjes in het midden. Ze hadden wat weg van engeltjes, maar waren er eigenlijk te lelijk voor.

Comments ()
woensdag, 18 november 2009 17:49

Opvoeding

Wij EuroSuri’s weten precies in welke opzichten Nederlanders en Surinamers verschillen. We hebben het allemaal al een keer gezien, soms er mee geworsteld en altijd overleefd. We verbazen ons nog maar zelden over het gedrag van de Nederlander. Sterker nog, bepaalde dingen nemen we onbewust over. We betrappen ons er op dat we drie zoenen geven bij een begroeting en onze gasten niet standaard meer vragen of ze mee willen eten. We komen zelfs, op de een of andere manier, op tijd op onze afspraken.

Comments ()
zaterdag, 20 februari 2010 17:46

Nieuwe buren


Voor veel Euro Surinamers is het bijna vanzelfsprekend: Een huis in Suriname bouwen om lange vakanties door te brengen, na je pensioen te overwinteren en uiteindelijk te remigreren. Hoe goed we ook aangepast en ingeburgerd zijn, niemand wil hier op zijn oude dag door de ijzige wind strompelen, uitglijden in de sneeuw of achter het raam blijven zitten. Comments ()
donderdag, 31 maart 2011 23:00

Neger?

eurosuri.jpg


Armand Snijders vroeg in de Parbode van februari aan Ronald Snijders waarom sommige Afro-Surinamers het erg vinden om neger genoemd te worden. Hij begreep het niet. Ronald Snijders vond het onderwerp kennelijk niet interessant genoeg om er meer dan een alinea aan te wijden. Het is een discussie waar elke Euro Suri weleens aan heeft deelgenomen. 

Comments ()
dinsdag, 01 juni 2010 21:28

Mijn Bijlmer

Je loopt door lange, donkere gangen in sombere flats waar buren elkaar niet kennen en mensen elkaar niet groeten. Buiten een grauwe hemel, ijzige kou, snijdende wind. Junkies en daklozen die beschutting zoeken in portieken en hallen, waar ze zilverpapiertjes, peuken, bierflesjes en urinestank achterlaten. Zomers waarin kinderen spelen op groene grasvelden. Toko’s en markten met Surinaamse groenten en vruchten. Buurthuizen en bars waar je je in Suriname waant. Het Kwakoe festival waar iedereen met sterke trommelvliezen kan genieten van eten, drinken en gezelligheid.

 

Comments ()
maandag, 20 september 2010 17:32

Memories of love

eurosuri.jpg

In Nederland is men dol op programma’s waarbij mensen bij elkaar gebracht worden. Geadopteerde kinderen vinden hun ouders terug in de sloppenwijken van Zuid-Amerikaanse steden of in piepkleine dorpjes verborgen in Aziatische oerwouden. Vrijgezellen die op zoek zijn naar de ware liefde, spannende seks of een knappe miljonair worden razendsnel aan elkaar gekoppeld. Boeren die lang en ongewild vrijgezel zijn, worden overstelpt met een onwaarschijnlijke hoeveelheid vrouwen die dromen van een leven als boerin.

Comments ()
Pagina 1 van 7