zondag, 25 juli 2010

Films & Zo, 52

Geschreven door 

film1.jpgWaarom nou jij?

Een klein half uur duurt de documentaire ‘Waarom nou jij?’. Een klein half uur indrukwekkende beelden, terugblikken en gevoelens van mensen die nauw betrokken waren bij de ramp met de Douglas DC8 Super 62 van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) op 7 juni 1989. Die ramp kostte 179 mensen, elf inzittenden overleefden de crash.

 

Regisseur Mike Ho Sam Sooi had alle reden om de documentaire te maken: zijn zevenjarige zoontje Ramses zat aan boord en behoorde tot de slachtoffers. Zoals zoveel nabestaanden worstelde hij met de vraag hoe dit onvoorstelbare verlies te verwerken. Hij besloot destijds een hortensia te planten, die 21 jaar lang bloeide. Maar toen deze ‘ermee ophield’, koos hij ervoor om zijn zoon, die dit jaar 28 zou zijn geworden, op een andere manier te herinneren door een documentaire te maken.
Docomentaires over rampen hebben vaak een hoog sensatiegehalte. ‘Waarom nou jij?’ echter niet; het is een sereen geheel geworden, waarin getuigenissen van nabestaanden, maar ook van twee overlevenden, de laatste gesprekken tussen de cockpit en de luchtverkeersleiding (op gepaste wijze ondersteund door beelden van een kite), en schokkende beelden van kort na de ramp elkaar afwisselen. De schuldvraag en over hoe het kon gebeuren, blijft volledig buiten beschouwing. En terecht, het zou afdoen aan de kracht van de documentaire. Opmerkelijk is dat veel betrokkenen vooraf het gevoel hadden dat er iets mis zou gaan: ‘Ik ben aan zijn been gaan hangen om te zeggen dat hij niet naar Suriname moest gaan omdat hij neer zou storten’, zegt de dochter van doelman Lloyd Doesburg van het Kleurrijk Elftal. ‘Ik wil niet naar Suriname, ik wil zeker niet met dat geel-rode toestel’, had de jonge Quincy Dors, één van de overlevenden, drie dagen voor vertrek huilend gezegd. De documentairemaker zelf kreeg ‘een naar gevoel’ omdat de lichten van zijn auto het niet deden toen hij zijn zoontje naar Schiphol bracht: ‘Ik zwaai hem uit met een zwaar gemoed. Dat was het laatste dat ik van hem zag’.
De documentaire doordringt de kijker er bovenal van dat het verdriet over het verlies van een dierbare niet iets tijdelijks is; alle nabestaanden worstelen er 21 jaar na dato nog mee, ieder op zijn of haar eigen manier. De scherpe kantjes gaan ervan af, het gemis blijft. ‘Waarom nou jij?’ houdt de herinnering aan de ramp en de uit het leven gerukte geliefden op gepaste wijze levend.
Armand Snijders

Waarom nou jij?, Mike Ho Sam Sooi (regisseur), 2010, in opdracht van MTNL

 


 

 

Gesignaleerd: Srumba

film2.jpgSrumba is de vijfde sport-dvd in de serie B-Fit Workout van Bernadette Agbulos. Zij is fitnessinstructrice en eigenaresse van sportschool B-Fit. De dvd bevat 45 minuten op een hoog tempo Zumba-dansen op Surinaamse, Caribische en Amerikaanse muziek. Het wordt aanbevolen de oefeningen drie keer per week in combinatie met de only abs workout te volgen. Met gezonde voeding ernaast zult u, volgens Bernadette, binnen enkele weken resultaat zien. De dvd is in verschillende supermarkten verkrijgbaar. En natuurlijk bij sportschool B-Fit .


Srumba – B-Fit workout, Bernadette Agbulos, 2010, B-Fit