zondag, 25 juli 2010

Muziek&Zo, 52

Geschreven door  Robin Austen

muziek1.jpgVisionary Voices

Robby Harman Sordam is het  pseudoniem van Robert Sordam, vocalist, componist en producer. De Amsterdammer van Surinaamse Nederlandse komaf componeerde en vertolkte in 1975, op dat moment nog maar net twintig, de muziek van het in Suriname en Nederland opgevoerde muziektheaterstuk ‘Fayasiton’. Na de single ‘Maria Kon Dansi’ is ‘Visionary Voices’ de tweede cd van Sordam.

Voor dit project trommelde hij enkele muzikale vrienden en geestverwanten op, waarmee hij de studio indook. Pianist Robin van Geerke is een soulmate van het eerste uur. Van Geerke is binnen de ontwikkeling van de Afro-Surinaams Caribische jazz één van de belangrijkste pioniers, ondanks het feit dat hij van een latere generatie is dan Sordam en andere pioniers als Pablo Nahar en Eddy Veldman.
De cd is geproduceerd door trompettist en arrangeur Iwan van Hetten. Hij woont in Nederland, maar zijn werkveld bevindt zich voornamelijk in de Verenigde Staten, waar hij veelvuldig toert met The YellowJackets en The Brooklyn Funkessentials. Behalve de productie neemt  hij ook de trompet partijen en soli voor zijn rekening.
Van Hetten is een uitstekende trompettist, die zich de internationale regels van zowel de jazz als de pop helemaal eigen heeft gemaakt, maar desalniettemin altijd zal laten horen in zijn muzikale grammatica dat hij nog Sranan Tongo spreekt.
Drummer Remco van der Sluis, percussionist Carlo Hoop en Bassist Jeroen Vierdag vormen het ritmische hart van de formatie. Zowel in de begeleiding als bij het spelen van hondsmoeilijke rifjes’ zorgen ze ervoor dat het geheel strak en groovy blijft.
Robert Sordam is eigenlijk een jazz zanger pur sang, terwijl hij toch Hugo Uiterloo tot één van zijn belangrijkste mentoren rekent. Een kruisbestuiving van deze twee verschillende tradities is duidelijk hoorbaar in ‘Visionary Voices’, waar de luisteraar bijvoorbeeld in track 2 en 3 als het ware opveert bij de herkenning van de oeroude melodie ‘Fajasiton’ om vervolgens weer gefascineerd door te luisteren naar het schilder- en vlechtwerk met mooie akkoorden en ritmes. ‘Visionary Voices’  is daarom een verfrissende cd, die nu al vanwege de beperkte oplage een collectors item is en die elke liefhebber van dit genre in zijn collectie zou moeten hebben.
Robin Austen

Visionary Voices, Robby Harman Sordam, 2010


 

Gesignaleerd: The madness of our love

muziek2.jpgOp 16 september 1999 werd door platenlabel Blue Note het vijfde album van Denise Jannah gelanceerd. De Engelstalige cd is in New York opgenomen, net als haar twee voorgaande albums. Een aantal teksten en composities op dit album is van haar eigen hand. De tracks worden met glasheldere, soepele stem gezongen. De cd bevat uitermate geschikte lounge muziek. Het Amerikaanse muziektijdschrift The Music Advocate schreef over Jannah: ‘This woman can make you dream, cry and fall in love’. En daar is geen woord van gelogen.
The madness of our love, Denise Jannah, 1999, Blue Note, EAN 0724352264223