donderdag, 21 oktober 2010

Muziek & Zo, november

Geschreven door 

muziek1.jpgWhile I’m awake

Slapenloosheid is een kwaal die menigeen tot wanhoop kan drijven. Schaapjes tellen, bekertje warme melk, zacht rood licht in de slaapkamer. Allemaal huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om uiteindelijk toch in slaap te vallen en van de zo broodnodige nachtrust te kunnen genieten.


Zangeres Giovanca Ostania maakte van deze nood een deugd en besloot de vele momenten waarop ze de slaap niet kon vatten, te gebruiken voor het componeren en schrijven van de liedjes voor haar album met de toepasselijke naam While I’m awake. Behalve zangeres is de Antilliaans-Nederlandse ook nog model. Volkomen terecht overigens, want ze is bloedmooi.
Het is knap dat ze deze verschillende werkvelden prima met elkaar weet te  combineren, zonder dat ze gedevalueerd wordt tot het model, dat er ook nog bij zingt of andersom. Giovanca heeft een charmante, bijna kinderlijke stem die moeiteloos van hoog naar laag gaat en prima past bij de verschillende sferen die haar nieuwste cd uitstraalt.
Het ene moment waant de luisteraar zich in een hedendaags Motown tijdperk, terwijl bijvoorbeeld het nummer Love child prima geschikt is om helemaal los te gaan in één van de hippe strandtenten in de zomer. Dit is de kracht, maar tegelijkertijd ook een beetje de achilleshiel van de cd.
In sommige nummers, zoals She just wants, hoor je een bijna breekbare ingetogen emotie, terwijl bij andere nummers de producenten hun commerciële hart ophalen en er allerlei beats en synthesizer-geluiden bij produceren.
Een cd kan verschillende sferen oproepen, daar is verder niks mis mee. Het komt alleen ietwat gekunsteld over als vanuit commercieel oogpunt geprobeerd wordt zoveel mogelijk luisteraars van verschillende genres te binden. Dit gaat ten koste van de identiteit van het product.
While I’m awake is desalniettemin gewoon een prima cd van een goede zangeres, die alleen nog net niet het hoge verwachtingspatroon heeft kunnen waarmaken. Maar wat er nog niet is, kan nog komen.
Afgelopen maart ontving Giovanca de Zilveren Harp voor jonge artiesten, die al op jonge leeftijd een belangrijke muzikale bijdrage hebben geleverd, terwijl zij nog een glansrijke toekomst voor zich hebben.
Robin Austen

Giovanca, While I’m awake, 2010, Dox records

 

Gesignaleerd: Bomiki

muziek2.jpgDe populariteit van de r&b/hiphopgroep The Mighty Youth zit in de lift. De groep, bestaande uit Felicio Francis,Tjark Bel en Enfer Panka, bestaat al drie jaar en scoort nu een knalhit met de single ‘Bomiki’, wat bloem betekent in het Aucaans. Het lied klinkt origineel en dat ligt niet alleen aan het taalgebruik dat in het Nederlands, Aucaans en Sranan is. Ook het ritme is meeslepend en leent zich prima voor de dansvloer. De professionele videoclip van Bomiki is evenals de verzamel-cd van de groep groots gelaunched en te zien op televisie en YouTube.

Verzamel-cdThe Mighty Youth and the Suri allstars, 2010