maandag, 22 november 2010

Muziek & Zo, december 2010

Geschreven door  Robin Austen

muziek1.jpgBAGS & SUITCASES

Tot ongeveer vier jaar terug wist bijna niemand wie Sabrina Starke was. De in Suriname geboren Rotterdamse zangeres, zong in een reggae band en besloot in 2005 om een solocarrière te beginnen. In 2006 won ze de New Yorkse talent night en werd ze tweede bij de Grote Prijs van Nederland.

Haar debuutalbum Yellow Brick Road kwam in oktober 2007 uit en sindsdien is de zangeres op een duizelingwekkend snelle trein gestapt, die maar niet lijkt te stoppen. Het gerenommeerde Amerikaanse Blue Note Records raakte onder de indruk, van de wat verlegen ogende zangeres en bood haar een platencontract aan.
Terwijl Yellow Brick Road een potpourri is van onvervalste soul en funk, is Bags & Suitcases meer een singer/songwriters album. Veel nummers op het album staan duidelijk in het teken van verandering, vernieuwing en vooral persoonlijke groei. Over de titel van het album zegt Starke het volgende: “Deze titel had ik al heel vroeg in het proces. Het staat voor de emotionele bagage die wij allemaal met ons meedragen gedurende ons leven. Het vormt jou als persoon en vormt jouw mening en kijk op de wereld. Een nieuwe fase: weer wat wijzer, iets meer ervaren, vol inspiratie, en zelfverzekerd ga ik van start met dit nieuwe album, waar ik trots op ben.”
Ook in Bags & Suitcases is haar grote liefde de soulmuziek, weliswaar iets subtieler en meer doorspekt met folk en pop invloeden, hoorbaar. Sabrina Starke heeft een wat lomige stem, die soms zoals bijvoorbeeld in het nummer ‘Jasmine’ bijna krakend een verhaal vertelt en op andere momenten hoog en ferm uithaalt, maar altijd soulfull blijft klinken. Na een periode waarin ze zich voornamelijk concentreerde op haar vocale bijdragen, neemt de zangeres nu regelmatig de gitaar ter hand, waardoor onherroepelijk de vergelijking met Tracy Chapman, die een belangrijke inspiratiebron is, komt bovendrijven. Maar het gehele Bags & Suitcases is veel meer dan dat!  Het album, opgenomen in Miami, Florida en geproduceerd door Pete Wallace, die eerder werkte met onder andere P!nk en Herbie Hancock klinkt als een mooi organisch geheel dat nog warmer en uitgebalanceerder klinkt dan Yellow Brick Road.
Sabrina Starke is erin geslaagd om zowel in haar debuut album, maar ook nu weer in Bags & Suitcases muziek te creëren die goed bij haar past en commercieel ook nog loont. En dat is met een platencontract, waar vooral de verkoopcijfers tellen, meer dan knap!
Robin Austen

Bags & Suitcases, Sabrina Starke, 2010, Blue Note, EAN 5099990917226


 

muziek2.jpgGesignaleerd: VRIJHEID

De Stichting Young in Prison (YiP) steunt kinderen die in gevangenschap in Opa Doeli en het Jeugd Opvoedings Gesticht (JOG) verblijven. YiP biedt deze jongeren een betere toekomst door hen via creatieve uitingen zich positief te ontwikkelen. Legacy Entertainment verzorgde samen met YiP rapworkshops voor deze jonge gedetineerden. De cd Vrijheid is het resultaat van zo een workshop. Er zijn zes nummers te horen: vier hiphop songs en twee reggae. De focus van de teksten is uiteraard gericht op een betere toekomst. waarbij criminaliteit tot het verre verleden behoort.

Vrijheid, Young in Prison en Legacy Entertainment, 2010