vrijdag, 31 december 2010

Muziek & Zo, januari 2011

Geschreven door  Robin Austen

muziek1.jpgConcertregistratie
Franky Douglas

Gitarist Franky Douglas, 22 oktober 1948 Curaçao, behoort samen met drummer Eddy Veldman, bassist Pablo Nahar, pianist Glenn Gaddum en fluitist Ronald snijders, tot de eerste lichting van Surinaamse en Antilliaanse jazzmuzikanten in Nederland.


Behalve dat ze jazzmuzikant zijn, is hun grootste verdienste vooral dat ze meer authentieke invloeden, die ze uit de eerste hand kenden, hebben toegelaten tot de tot dan ietwat stijve Nederlandse ‘polderjazz’. Binnen de groep muzikale geestverwanten, die patent op hebben op Caribisch Surinaamse jazzmuziek, is Douglas een vreemde eend in de bijt. Hij is namelijk zowat de enige binnen bovengenoemd gezelschap, die zich weinig aantrekt van de harmonische wetten binnen de jazz en geïmproviseerde muziek en daarom ook tot de uitvinder van de Caribische free jazz mag worden gerekend. In 1994 kreeg Franky de Boy Edgar Prijs, de voornaamste Nederlandse bekroning voor jazzmusici.
De muziek van Douglas band Sunchild valt moeilijk te categoriseren, omdat het een unieke mengeling is van complexe, Caribische ritmes en instant composing. Nu moet erbij worden gezegd dat de free instant composing jazz van Douglas en z´n mannen niet voor elk willekeurig oor geschikt is. De muziek holt alle kanten op en de harmonieën zijn gedurfd en heftig.
De eerste set in het Bimhuis was er vooral een van ingenieuze harmonieën die door de blazers werden ingezet in samenspel met een verfijnde ritmiek door de ritme sectie. Na de pauze werd er soms in een kleinere samenstelling gespeeld waarbij de muziek af en toe ietwat klassiek aanvoelde, dit vanwege de hoofdrol die cellist Ernst Reijseger veelvuldig in deze set speelde. Naarmate het einde naderde kwam er steeds meer vuur in t spel en werden de Caribische ritmes steeds op subtiele wijze nadrukkelijker hoorbaar. De solisten werden door deze opzwepende ritmiek duidelijk geïnspireerd. Tenorsaxofonist Franklin ‘Ceasar’ Breeveld, die menigeen kent van zijn bijdragen zowel in Ronald Snijders Extended Band als Andro Biswane’s Kara Dara, pakte furieus uit en soleerde lang, dreigend en virtuoos alsof zijn laatste uur geslagen was. Het concert werd afgesloten met een melancholische ballade die ondanks de tegendraadse harmonieën mooi en vanzelfsprekend klonk. Dit laatste is vooral een blauwdruk van Douglas, die ondanks zijn tegendraadsheid altijd mooi, oprecht en vanzelfsprekend klinkt.
Robin Austen

Franky Douglas Sunchild Anniversary Band, concertregistratie Bimhuis, 8 oktober 2010

 


muziek2.jpgGesignaleerd: The Best of Alka

 

The Best Of Alka is een cd van de Surinaamse artiest Gerold Gilberto Waterberg. Gerold opereert onder de artiestennaam Alka. Hij is vooral bekend door zijn prestaties bij de populaire groep Youth-Sedation. De cd bevat zeventien reggae en reggae-dancehall nummers. De teksten zijn zelf door Alka geschreven en de muziek is ook zelf door hem gecomponeerd. Volgens Alka is zijn werk mede mogelijk door God, die hem kracht en wijsheid geeft en hem inspireert bij het maken van zijn muziek

The Best of Alka, Gerold Gilberto Waterberg, Doksa Productions, 2010