maandag, 28 februari 2011

Muziek & Zo - maart 2011

Geschreven door  Robin Austen

muziek1.jpgRecensie

Nine

In de Surinaams/Nederlandse wereld van de popmuziek, zijn veel zeer goede artiesten en bands te vinden. De achilleshiel van vele van deze groepen is dat ze uitmuntend kunnen naspelen, maar zelden of nooit zelf componeren. NINE, het debuut van zangeres Ulrike Westfa, is wat dat betreft een nieuwe, frisse eend in de bijt.
De 36-jarige in Paramaribo geboren zangeres, is eigenlijk niet erg bekend in de Surinaamse muziekscene. Nadat ze in 1993 voor studie naar Nederland vertrok, werden de contouren van haar carrière als zangeres steeds duidelijker. De wekelijkse gigs, eerst bij ‘Palante’ waar ze samenspeelde met haar uiteindelijke echtgenoot en later bij ‘Solar’, braken haar op, waarna ze in 2005 besloot een sabbatical te nemen.
In deze periode ontvouwde zich het idee om een eigen cd, met eigen composities te produceren. Samen met echtgenoot Mark Westfa (die het grootste deel van de muziek schreef) werd dit creatieve proces ingezet. Het eindresultaat is een mooi, negen nummers tellende en verzorgde cd, die in verschillende subgenres van de popmuziek goed zou kunnen passen. Hoewel de teksten duidelijk Ulrike‘s relatie met het geloof verwoorden, neemt dit niet weg dat de sfeer van de cd gevarieerd blijft, en dat liefhebbers van gospel, soul en mainstream pop zich er ongetwijfeld prima mee kunnen identificeren.
Ulrike Westfa heeft een zuivere, aangename stem die het ene moment klein en breekbaar is zoals in het nummer Songs of songs, maar in bijvoorbeeld The way you changed my life onvervalste soul uitademt en vervolgens in de absolute uitsmijter Gado, prettig uitdagend en soms een beetje ondeugend klinkt! Muzikaalleider en co-producer Mark Westfa, die zowel de bas, akoestische gitaar en backing vocal partijen voor zijn rekening neemt en zowaar in het openingsnummer een mondharmonica solo produceert, is een bekwame, door de wol geverfde muzikant. Dat hij tijd, moeite en waarschijnlijk ook geen geld bespaard heeft om tot dit eindresultaat te komen is overduidelijk, getuige onder andere de verschillende gastmuzikanten die aan dit project meedoen: producer, trompettist en keyboardspeler Iwan van Hetten behoeft geen verdere introductie.
Trompettist Joe Rivera, saxofonist Konstantin Klashtornie en pianist Mark Milan zijn bekende gezichten binnen de Jazz en latin scene.
Voor drummer Hans Eijkenaar, gitarist Leendert Haaksma, pianist Papie Monte en de gebroeders Sharma op percussie geldt dat het veelgevraagde sessiemuzikanten zijn.
Popmuziek hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar kan door de toevoeging van mooie arrangementen of de selectie van bepaalde musici naar een hoger plan getild worden. Over de afgelopen edities van Suripop is genoeg gezegd en geschreven. Desalniettemin zou het de organisatie van dit festival niet misstaan om een keer een kijkje in de muzikale keuken van de familie Westfa te nemen en te zien hoe het ook anders kan!

Nine, Ulrike Westfa, 2010, Mark&Ulrike Westfa