maandag, 28 februari 2011

Gesignaleerd - maart 2011

Geschreven door 

gesignaleerd1.jpgDe ontdekking van Tin op het eiland Billiton

Dit verhaal gaat over de ontdekking van Tin op Billiton, een eiland tussen Sumatra en Borneo. De hoofdpersonen zijn pioniers John Loudon, baron Van Tuyll en ingenieur Cornelis de Groot. In dit boekje, dat verschijnt ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de NV Billiton Maatschappij, leest u naast achtergronden over Loudons leven ook over de spannende beginjaren op het Indonesische Billiton. Loudon laat zien hoe moeilijk dat ging, maar vertelt ook smeuïge details over de personen met wie hij te maken heeft gehad. Omdat Billiton tot voor kort ook in Suriname opereerde, is dit boek een echte aanrader. Vooral voor zij die er ook gewerkt hebben.

De ontdekking van Tin op het eiland Billiton, Bert Manders, 2010, KIT Publishers, ISBN 9789460221309


gesignaleerd2.jpgVan St. Paulusschool tot Spes Patriae

August Biswamitre (Paramaribo 1962) verhaalt over de organisaties waarvan hij lid was sinds zijn jeugdjaren. Herinneringen aan de St. Paulusschool, het Patronaat, de Verkennerij en de HBS-b. Hij belicht de ontstaansgeschiedenis van “Spes Patreiae” (Hoop van het Vaderland) die tot doel had de jongens van het Spanhoek samen te brengen waar ze zich konden bezinnen over de toekomst van Suriname. In dit verband worden voorbeelden van enkele jeugdvrienden genoemd, waarbij hij aangeeft welke bijdrage zij later hebben geleverd aan de ontwikkeling van Suriname.

Van St. Paulusschool tot Spes Patria,  Herinneringen 1930-1946 Paramaribo-Suriname, August A.M. Biswamitre,
2010, BOX Press Oisterwijk


gesignaleerd3.jpgA FOE LOBI MI KONG

‘A foe lobi mi kong’ (ik ben voor de liefde gekomen) is het debuutalbum van Cedric Jozefzoon, die optreedt onder de artiestennaam C.J. De Surinaamse zanger heeft veel werk verzet om deze cd te maken. Het album bevat acht nummers die allemaal met de liefde te maken hebben. Naar eigen zeggen is liefde het allerbelangrijkste in het leven van C.J en wenst hij dat alles en iedereen toe. Hij voelde zich daarom genoodzaakt dit album te maken. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft C.J genoeg ervaring opgedaan om zijn eigen songteksten te schrijven. En voor wie op zoek is naar een lief cadeautje voor zijn vriendinnetje, krijgt met deze cd  misschien wel een streepje voor. Of niet.  Ondertussen kijken we uit naar C.J’s tweede cd.

A Foe Lobi Mi Kong, CJ, 2010


gesignaleerd4.jpgJong! Suriname

In deze documentaire van Mirjam Marks worden drie jonge Surinamers in de aanloop naar de verkiezingen van mei 2010 gevolgd. Zo maakt de kijker kennis met Grätl, een wat over het paard getilde NDP-jongere, die zichzelf in de toekomst via de politiek zo belangrijk ziet worden dat er een straat naar haar vernoemd wordt. De twee andere geportretteerden staan wat meer met hun beide benen op de grond en steken hun handen uit de mouwen.
Jason, een autodidactische gitarist, knokt, vooralsnog zonder succes, voort om uiteindelijk aan een conservatorium in Nederland te mogen studeren. Maradona werkt zich in het zweet om een vakantieoord in het binnenland op te zetten.

Jong! Suriname, Mirjam Marks (regie), 2010, VPRO


Meer in deze categorie: « Gesignaleerd, april 2011