donderdag, 31 maart 2011

Gesignaleerd, april 2011

Geschreven door 

gesignaleerd1.jpgHet denkbeeld van de Bahá’is
Onderlinge verbondenheid, dat is waar Bahá’is voor staan. Bahá’is geloven in de schepping en in de eenheid van God, maar gaan ervan uit dat door menselijke inmenging de godsdiensten uit elkaar zijn gedreven. Daaruit zouden de verschillende religies voort zijn gekomen.
Bahá’is streven dan ook naar een alles overkoepelende godsdienst, waarbij iedereen vreedzaam naast elkaar leeft. Aldus de Duitse Günter Vieten in dit inleidende boekje, dat onderdeel is van het tijdschrift Actuele Onderwerpen. Volgens hem blijkt daaruit de noodzaak tot tolerantie. De Bahá’is plaatsen de stichter, Bahá’u’lláh (1817-1892), achteraan de keten van overleveraars, na onder meer Mohammed, Jezus Christus en Boeddha.

AO ‘79: Het denkbeeld van de Bahá’is, Günter Vieten, 1979, Nationaal Centrum van de Bahá’ís van Suriname


 

gesignaleerd2.jpgSlagschaduwen

Een veertigtal Curaçaoënaars vormt de basis voor Slagschaduwen van Colet van der Ven. Van scholier tot oud-ministerpresident, en van psychiater tot kunstenaar. Allemaal kijken ze terug op de geschiedenis van hun land, dat een verleden kent van tweehonderd jaar slavernij gevolgd door bijna honderd jaar kolonisatie. Dat heeft zijn doorwerking op de
Curaçaose gemeenschap. Welke slagschaduwen worden zichtbaar in de samenleving van vandaag? De antwoorden leveren een bont palet aan meningen op, bijeengebracht in dit boek. Slagschaduwen laat de erfenis van een verleden van slavernij en kolonisatie zien door de ogen van de inwoners.

Slagschaduwen, Colet van der Ven, 2011, KIT Publishers, ISBN 9789460221361


gesignaleerd3.jpgJij bent me captain
Met zijn eerste single treedt C-Fresh binnen in een hiphopgezelschap van meer dan 150 Surinaamse muzikanten: Surihiphop. C-Fresh rapt over liefde in deze R&B-song.
De zoete teksten en de hoge tonen van de piano als achtergrondmuziek verraden een verlangen naar een mooie wereld, waarin de liefde tussen twee mensen centraal staat. De talentvolle Poppe, die al eens met Damaru samenwerkte, beantwoordt die liefde door het refrein te zingen. Dwight Cooman is de producer van dit liefdeslied. Hij is ook nog de tweelingbroer van C-Fresh en beter bekend als Copix. Aan Jij bent me captain werkten, naast Poppe, ook Kwasi en Tekisha mee. Die zijn beide ook talentvolle artiesten met bovendien een goede stemkleur. Het belooft dus veel goeds.

Jij bent me captain, C-Fresh, 2011


gesignaleerd4.jpgNO DU
De low budget- film No du schetst een aardig beeld van een Surinaams gezin. De kwaliteit laat echter wat te wensen over. De speelfilm vertelt het verhaal van straatrover Paul. Het huwelijk van zijn ouders gaat niet over rozen. Paul’s moeder zet haar echtgenoot op straat, waardoor Paul voor brood op de plank moet zorgen.
Hij gaat stelen. Totdat hij op een zekere dag op het woord van god stuit.  No du is de vierde gospelfilm van Ofinelli Maasie. Hij is zowel hoofdrolspeler, regisseur als tekstschrijver, en doet daarbij ook het camera- en montagewerk. Maasie ziet het als zijn roeping om christelijke films te produceren.

No du, gesproken taal: sranan tongo, De Vrucht Film Produktie, 2010, te koop via Ofinelli Maasie (0597-8214675)