dinsdag, 31 mei 2011

Suriname Kort, juni 2011

Geschreven door 

kort1.jpgEmotioneel afscheid Wesje en Turbo

Tijdens een emotionele en bijzondere singi neti in de Kamer van Koophandel en Fabrieken nam Suriname massaal afscheid van de plots overleden Wesje (Stephen Westmaas) en Turbo (Marlon Stjewart). Zelfs president Desi Bouterse zong speciaal voor hen een afscheidslied. Pasen kreeg in Suriname een inktzwarte rand: het land verloor twee zonen, die de gemeenschap in verbijstering en met intens verdriet achterlieten. Op Stille Zaterdag kwam het duo om het leven bij een verkeersongeluk in Coronie. Ze waren in een auto op weg naar Nickerie voor een optreden op Eerste Paasdag.

In het voertuig zaten ook de echtgenote, Charisma King, en zoon Jaheim van Wesje en een danser van Turbo Squad. Zij raakten gewond, maar konden na een paar dagen het Academisch Ziekenhuis Paramaribo verlaten. De wagen waarin ze zaten, kreeg net voorbij de Coppenamebrug een klapband, waarna deze in een trens belandde. Surinaamse radiozenders onderbraken hun uitzendingen voor breaking news. Ook Nederlandse media berichtten ook over de dood van de Surinaamse komiek Wesje.
Twee weken na zijn plotse dood zou Wesje voor een reeks optredens naar Nederland vertrekken. 


 

kort2.jpgEerste duimprothese in Suriname  

Het Sint Vincentius Ziekenhuis in Paramaribo heeft een primeur voor Suriname: de implantatie van een duimprothese. Orthopedisch chirurg Sonny Cheung en zijn Nederlandse collega Steven Samijo verrichtten de drie kwartier durende operatie.
De patiënt had last van pijn die veroorzaakt werd door slijtage van het zogenoemde zadelgewricht.
Er moest een oplossing worden gevonden die ervoor zou zorgen dat de functie van de duim behouden kon blijven. Gekozen werd voor de implantatie van een duimprothese. Zo’n operatie zal niet vaak worden uitgevoerd in Suriname, vanwege de hoge kosten. Prothesen van kunstgewrichten en andere implantaten die voor de orthopedie bestemd zijn, zijn zeer kostbaar.


 

kort3.jpgRidder Clarence Seedorf

Clarence Seedorf is in Rome benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De middenvelder van AC Milan kreeg de onderscheiding voor zijn verdiensten voor de voetbalsport en zijn maatschappelijke betrokkenheid. Met de stichting Champions for Children zet Seedorf zich in voor de bestrijding van armoede in ontwikkelingslanden. Het contract van Seedorf in San Siro loopt af. De middenvelder wil graag langer blijven, maar de vraag is of hij er nog een tiende seizoen aan vast mag plakken. Met het Braziliaanse Corinthians heeft Seedorf een andere optie achter de hand.


 

kort4.jpgGoudzoekers weg uit Meriangebied 

Goudzoekers hebben, onder druk van gewapende agenten en militairen, het Meriangebied ontruimd en verlaten. Met hun vertrek komt de achtduizend hectare grote exclusieve zone van de concessie van 17.000 hectare van Surgold/Newmont vrij. “De laatste instructie was om bij hun machines te blijven en niet op te ruimen. Maar toen we berichten kregen van zwaar gewapende agenten en militairen, riepen we ze op om niet weerspannig te zijn en hun biezen te pakken”, aldus Hendrik Babel, woordvoerder van de Paramaccaanse granman Samuel Forster. Volgens Babel is het vertrek van de goudzoekers voortgekomen uit overmacht. “Wat kunnen we beginnen tegen die geweren?”


 

Kinderarbeid in Suriname

Minister Ginmardo Kromosoeto van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu is niet op de hoogte van kinderarbeid in de landbouwsector.
Hij reageert daarmee op de inhoud van het rapport Mensenrechten 2010, afkomstig van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarin wordt gesteld dat er in Suriname nog steeds kinderarbeid plaatsvindt.
Ook zouden kinderen onder de veertien jaar in de goudmijnen in het binnenland werken. Werkgevers in die sector hebben totaal geen aandacht voor zaken als veiligheid en medische zorg, aldus de Amerikanen.
De Surinaamse overheid heeft geen programma om kinderen aan erbarmelijke arbeidsomstandigheden te onttrekken.


 

 

Surinamers verdienen goed

kort5.jpgSuriname heeft een relatief hoog inkomen per hoofd van de bevolking in vergelijking met landen die in min of meer dezelfde economische positie verkeren.
Het officiële Bruto Binnenlands Product (BBP) per hoofd van de bevolking wordt geraamd op 6.740 USdollar in 2010, maar het is zeer waarschijnlijk laag ingeschat, vanwege de omvangrijke informele economie. Dat stelt ratingsbureau Standard and Poor’s (S&P) in een analyse van de Surinaamse economie. Het geschatte inkomen steekt zeer gunstig af als in aanmerking wordt genomen dat voor de ‘B’-mediaan, de maatstaf die voor landen als Suriname wordt aangehouden, een BBP van 2.724 USdollar geldt. Alleen het olierijke Venezuela en Gabon doen het in deze groep met respectievelijk 8.033 om 7.068 USdollar beter dan Suriname. S&P geeft aan dat de macro-economische situatie in het land vanaf 2003 is gestabiliseerd als gevolg van constructieve budgettaire en monetaire beleidsmaatregelen en significante exportgroei.
Dit heeft verder tot gevolg gehad dat het daadwerkelijk groeiniveau van het inkomen per hoofd van de bevolking hoger ligt dan de ‘B’-mediaan van 3,2 procent.


 

kort6.jpgDuizenden Caribische foto’s op internet 

Duizenden Caribische foto’s uit de collectie van de Fraters van Tilburg zijn voor iedereen toegankelijk via www.caribischerfgoed.nl. Het is een interactieve databank, waar je informatie kunt toevoegen of herinneringen kunt delen. Stadsmuseum Tilburg en Stichting Cultureel Erfgoed Caribisch gebied & Nederland (CECN) lanceren deze nieuwe website waarmee duizenden historische foto’s uit het Caribisch gebied en Suriname beschikbaar komen. Van Suriname en de Nederlandse Antillen is een beperkte hoeveelheid historisch beeldmateriaal bewaard gebleven. De nadruk ligt wat meer op de Antilliaanse geschiedenis en de foto’s die daaraan gekoppeld kunnen worden. De fraters hebben een langere periode op de Antillen doorgebracht dan in Suriname.


 

kort7.jpgZeeschildpadeieren op grote schaal geroofd 

Nog steeds worden in grote aantallen eieren van zeeschildpadden op Galibi geraapt. Feitelijk is er sprake van stropen. Het rapen van deze eieren is verboden. Drie mannen zijn door jachtopzieners van ‘Lands Bosbeheer betrapt terwijl ze tienduizend eieren vervoerden van Galibi naar Albina. De eieren worden vernietigd. De jachtopzieners zeggen extra alert te zijn. De afgelopen maand heeft de politie tot tweemaal toe twee mannen aangehouden, waarbij in totaal rond de achttienduizend schild-padeieren werden onderschept.


 

Dorpsplan voor Kwamalasamutu

kort8.jpgGranman Ashongo Alalaparu heeft in april het dorpsplan van Kwamalasamutu in ontvangst genomen uit handen van professor Marten Schalkwijk. In dit plan zijn 34 punten opgenomen die de komende jaren aandacht van het dorpsbestuur verdienen. Tien punten hebben dit jaar al prioriteit, namelijk versterking van het dorpsbestuur, de bouw van een nieuwe school, elektriciteit voor het dorp en uitbreiding van de polikliniek. Verder nog de waterleiding, een leerwerkplaats opzetten, het centrum aantrekkelijker maken, een sociaal fonds in het leven roepen voor patiënten en familieleden in Paramaribo en herbouw van het traditionele gemeenschapshuis. Ook het wettelijk regelen van de grondenrechten moet dit jaar nog.


 

Vierbaansweg in aantocht

De bouw van een vierbaanssnelweg - highway - naar Zanderij, bij de internationale luchthaven J.A. Pengel, start over een paar maanden.
Het voor Suriname bekende Chinese asfalteringsbedrijf Dalian en inge-nieursbureau ACE Consultant voeren de voorbereidende werkzaamheden uit in opdracht van het ministerie van Openbare Werken. De aanleg gaat gevolgen hebben voor veel gebouwen die langs de huidige weg, de Martin Luther Kingweg, staan. Die moeten daar weggehaald worden. Ook de bouwsels die met een vergunning zijn neergezet. Gestart wordt met het verbreden en vernieuwen van de brug over het Saramaccakanaal. De vier rijbanen die op de brug over het Saramaccakanaal zullen lopen, strekken zich uit tot de Martin Luther Kingweg, die tot de aansluiting van de Afobakaweg loopt.


 

kort9.jpgRecht zegeviert in voordeel Michiel van Kempen 

De rechtbank van Breda heeft de schrijver Rabin Gangadin verboden nog langer feitelijk onjuiste en voor hoogleraar Michiel van Kempen schadelijke beweringen te doen, op straffe van 250 euro per overtreding.
Daarnaast moet Gangadin al zijn onjuiste beweringen van het internet te verwijderen, met dezelfde dwangsom van 250 euro per dag per overtreding. Gangadin meende schade ondervonden te hebben van uitspraken in Van Kempen’s Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur, waarin twijfel werd geuit over diens academische pretenties. Als bewijsmateriaal overlegde de schrijver vijf brieven waarin hij bij sollicitaties werd afgewezen op grond van wat Van Kempen in zijn werk had geschreven.
Tijdens het proces bleken echter vier van deze brieven door de schrijver bewijsbaar vervalst. De schrijver kon geen proefschrift tonen, vergiste zich voortdurend in de titel van zijn proefschrift en overlegde enkel een diploma afkomstig van de Cosmopolitan University in Florida die voorkomt op de lijst van Amerikaanse frauderende instellingen. De rechtbank wees Gangadins vorderingen af, door gebrek aan bewijs.


 

kort10.jpgGeen Nederlandse jungletraining

Het Nederlandse ministerie van Defensie houdt dit jaar geen
jungletraining in Suriname. Het leger heeft dit jaar voor Belize in Midden-Amerika gekozen vanwege ‘praktische redenen.’ Volgens een woordvoerder zou deze keuze niets te maken hebben met de regering Bouterse.
Dit jaar wordt één jungletraining gehouden, maar er gaat wel voor het eerst een complete compagnie aangevuld met extra elementen zoals medische en logistieke teams, aldus de woordvoerder.
Volgens het ministerie van Defensie zou Suriname geen capaciteit hebben voor een dergelijk grote oefening. De militairen zullen van 3 mei tot 14 juni in het tropische Belize verblijven.kort11.jpgDe West geboycot

De avondkrant De West wordt geboycot door het Kabinet van de President. Volgens de redactie is het meer gebruik dan regel dat deze krant in tegenstelling tot andere media, geen uitnodigingen meer krijgt voor persconferenties. Cliff Limburg, perschef op het kabinet, heeft deze krant laten weten dat het geen uitnodigingen en persberichten hoeft te verwachten. Hij gaf als reden op dat de inhoud van de zaterdagse opiniecolumn Keerpunt en het dagelijkse Justitia Pietas te grievend zouden zijn voor de beleidsmakers. Ook Dagblad Suriname geeft aan geboycot te worden door het kabinet.

 kort12.jpgVijftien gouden plakken zwemmers

 

Tijdens de Carifta-zwemkampioen-schappen op Barbados eindigde Suriname in het eindklassement op de derde plaats. De Surinaamse zwemploeg keerde huiswaarts met op zak dertien gouden, vijf zilveren en zes bronzen medailles. Dit is de eerste keer dat een Surinaamse zwemploeg zo hoog is geëindigd. Barbados stond op de eerste plaats, gevolgd door Martinique. Chinyere Pigot won goud op de 50 meter vrije slag met een tijd van 26.1. Zij vestigde hiermee een nationaal record en een Carifta-record. Haar broertje Diguan won goud op de 100 meter schoolslag in een tijd van 1:08:08. Diguan heeft vijf gouden medailles op zijn naam geschreven. Valery Amstelveen haalde zilver op de 100 meter schoolslag en voor Jair Vreugd was er zilver op de 200 meter rugslag.


 

‘Kinderen als wulpse dieren’ 

Buurtmanager Henry Kia van Pontbuiten, Paramaribo, is het zat. Hij heeft een voorlopig einde gemaakte aan dansfeesten in de wijk.
Het publiek wordt volgens hem aangezet tot gewelddadigheden en ‘pornogedrag’. Bij de zogenoemde Kabulaparties kleden de jonge ‘dames’ zich zodanig dat tijdens het dansen hun schaamdelen aan het publiek worden getoond. Zij klimmen daarbij op de geluidsboxen.
Volgens buurtbewoner Humphrey doen de kinderen net als wulpse dieren en zijn de aanwezige muziekgroepen ‘cultuurbarbaren die de jeugd vernietigen’. Buurtmanager Kia, die deze evenementen ‘ordinaire feestpartijen’ vindt, wijst erop dat zelfs kinderen beneden vijftien jaar worden toegelaten.