dinsdag, 31 mei 2011

Muziek & Zo, juni 2011

Geschreven door  Robin Austen

muziek.jpg

 

Chocolate coated dreams
Shirma Rouse is alles behalve een nieuwkomer in de wereld van de soul, funk en gospel muziek. Als achtergrondzangeres heeft Rouse veelvuldig de bühne gedeeld met bekende artiesten van wie Tasha’s World, Wouter Hamel, Candy Dulfer en Izaline Callister er nog maar een paar zijn. Het was het begin van haar muzikale carrière en het voedde haar liefde voor muziek en het verlangen een eigen productie op de markt te brengen.

 

Met Chocalate Coated Dreams is de zangeres haar eigen weg ingeslagen en heeft ze haar lang gekoesterde droom waargemaakt.
De zangeres is geboren op Curaçao en groeide op op het Engelstalige St. Eustatius. Inmiddels woont en werkt ze in Nederland. Haar diverse achtergrond hoor je terug in haar album. In tegenstelling tot veel andere Nederlandse artiesten, voelt Rouse zich, waarschijnlijk dankzij haar periode op St. Eustasius, hoorbaar comfortabel in de Engelse taal.  
Het eerste nummer op de cd is My Baby, een compositie die zo uit het ‘James Brown realbook’ zou kunnen komen als dat zou bestaan. Hiermee is direct de toon gezet. Kenmerkend voor Chocolate Coated Dreams is het hoge funky gehalte dat voornamelijk wordt veroorzaakt door de blazerslijnen en het hamondorgel, die doen terugdenken aan inmiddels overleden meesters uit de Motown scene van de jaren zeventig. Desondanks is het een behoorlijk gevarieerd album waar authentieke soul, soms een beetje jazz, gospel en R&B elkaar afwisselen.
Shirma Rouse is een zangeres met een eigen geluid want, ondanks haar lieflijke, bijna kinderlijke stem is het duidelijk dat deze zangeres een schat aan ervaring heeft. Zo raakt ze elke noot met overtuiging en is ze in staat om een melodie echt te dragen. Momenten van extase wisselt ze moeiteloos af met tedere songs die bijna uit haar tenen lijken te komen, zoals in het prachtige Thank You. Al met al kan gezegd worden dat Shirma Rouse een zeer verdienstelijk debuut heeft gemaakt. Haar favoriete nummer op de schijf is met recht A place called home, wat symbool staat voor het feit dat ze zich in deze stijl helemaal thuis voelt.
Gastschrijvers Salle de Jong en Bas van der Wal zijn goed ingespeeld op de stijl van Rouse. Hun teksten passen perfect binnen de stijl van het album en voegen zelfs een nieuwe dimensie toe aan Rouse’s debuut. Zij hebben overduidelijk meegewerkt aan de droom van Shirma Rouse: een cd maken waar ze volledig achter staat en die dicht bij haarzelf ligt. Naar eigen zeggen is Rouse in staat om in ieder lied leven te brengen en met dit album levert ze daar het bewijs voor. In een tijdperk waar de hele muziekindustrie door de economische crisis en illegale downloads in elkaar dreigt te storten en het daarom dus vooral gaat om verkoopcijfers, is het knap dat Shirma Rouse dicht bij zichzelf blijft, zoals ze ook proclameert in haar laatste nummer Take me as I am.

Chocolate Coated Dreams, Shirma Rouse, eigenbeheer -www.shirmarouse.com, 2010, Rotterdam