donderdag, 30 juni 2011

Suriname Kort juli 2011

Geschreven door 

kort1.jpgCriminelen opzettelijk vrijgelaten

Tijdens de algemene politieke beschouwingen in De Nationale Assemblée zorgde politicus André Misiekaba (MC/NDP) voor opschudding. Hij beweerde dat criminelen in de gevangenis opzettelijk in vrijheid gesteld worden om tegen betaling misdrijven zoals berovingen te plegen. Dit zou onderdeel zijn van scenario’s uit ‘een bepaalde hoek’ om de huidige regering te destabiliseren. Het jonge parlementslid deed een dringend beroep op president Desi Bouterse om een onderzoek in te stellen.

 

Ruth Wijdenbosch van de NF-fractie vond dat het om ‘zeer ernstige opmerkingen’ van Misiekaba gaat. Als het waar is dat scenario’s worden geschreven en uitgevoerd en de huidige criminele activiteiten vanuit ‘een bepaalde hoek georganiseerd worden’, zal volgens Misiekaba geen enkel plan van de regering om misdaad te bestrijden, kunnen slagen. Volgens minister Martin Misiedjan van Justitie en Politie zijn er inderdaad zaken die onderzocht moeten worden. Zo wordt nagegaan hoe het komt dat criminelen in het bezit waren van politieportofoons. Misiedjan laat daarnaast uitzoeken of criminelen in de politie of andere veiligheidsdiensten zijn geïnfiltreerd en misdaadactiviteiten helpen aansturen.


kort2.jpgVeel gevallen van kindermishandeling 

Na Haïti en buurland Guyana telt Suriname het hoogste aantal gevallen van kindermishandeling in de regio. Tot deze conclusie kwam kinderpsycholoog Lilian Ferrier tijdens een symposium over preventie en aanpak van kindermishandeling in Suriname. Ferrier wees op externe doodsoorzaken bij jongeren tussen de nul en negentien jaar. Doodsoorzaken zoals verkeersongelukken, zelfmoord, verdrinking en verstikking komen het meest voor. Ook vermeldde ze dat in de grensdistricten en met name  in Marowijne, seksuele exploitatie van kinderen het meest voorkomt. Volgens Tobi Graafsma, psycholoog en psychoanalyticus, vormt kindemishandeling een ernstig maatschappelijk vraagstuk. 


kort3.jpgPolitie zonder vervoer 

Door het ontbreken van de enige auto, kon de politie van Albina begin mei niet uitrukken na een melding van een roofoverval bij Moiwana, waarbij een taxichauffeur door kogels gewond raakte. De politiewagen was naar Paramaribo in verband met een dienstreis van een onderinspecteur. De taxichauffeur heeft tevergeefs gewacht op de politie. Een voorbijganger reed de chauffeur naar Albina, vanwaar hij per boot naar het ziekenhuis van Saint Laurent werd vervoerd. De politie van Lelydorp zat in april ook twee weken zonder vervoer. Het enige politievoertuig was defect en ter reparatie bij de technische dienst van het korps.


kort4.jpgBrunswijk wil goede relatie met Nederland

Parlementariër Ronnie Brunswijk is voorstander van verbetering van de relatie tussen Suriname en Nederland. Hij heeft de regering opgeroepen om alles in het werk te stellen om Paramaribo en Den Haag weer bij elkaar te brengen. Brunswijk beweert dat Bouterse bereid is steun van Nederland te accepteren. Hij vindt dat de president en de Surinaamse regering zich niet te groot moeten wanen om eerdere uitspraken te nuanceren en openlijk te zeggen dat die niet zo scherp bedoeld zijn. En dat de huidige coalitie ondanks alles, over de hele linie, toch bereid is samen te werken met Den Haag. “Hoe je het ook draait of keert, Nederland was één van onze grootste donoren. Nederland hielp Suriname, laat daar geen twijfel over bestaan”, aldus Brunswijk.


Jagers schieten op jager

Met regelmaat schieten jagers in Suriname, als gevolg van onzorgvuldigheid en onprofessioneel gedrag, op elkaar in plaats van op wild.
Een 24-jarige jager was op kikkerjacht op de Weg naar Apoera, toen enkele passerende andere jagers in een auto hem voor wild aanzagen en kogels op hem afvuurden.
De jonge jager werd door hagelpatronen in zijn arm en buikstreek geraakt en werd door een vriend in kritieke toestand vervoerd richting Paramaribo voor behandeling. De groep jagers bood de getroffen collega geen hulp, maar reed snel weg.


kort5.jpgNederland ondermijnde ontwikkelingshulp

Nederland heeft de ontwikkelingshulp ondermijnd en gefrustreerd, waardoor ontwikkelingsdoelen niet zijn gehaald. Dat beweert Ronald Assen, ex-minister van Planning en Ontwikkelingssamenwerking (1993-1996). Volgens hem moest het ontwikkelingsbeleid, dat na de onafhankelijkheid in 1975 was uitgestippeld, voor enorme ontwikkeling zorgen. Nederland heeft steeds prioriteit gegeven aan kleine projecten die in zekere mate wel voor leedverzachting hebben gezorgd, maar niet voor duurzame ontwikkeling. SP-kamerlid Harry van Bommel vindt dat Assen gelijk heeft. Hij zegt dat in veel gevallen Nederlandse bedrijven en Nederlandse consultants beter werden van die kleine projecten dan het ontwikkelingsland zelf. Suriname en Nederland kwamen bij het Onafhankelijkheidsverdrag van 1975 een bedrag van ruim 3,5 miljard Nederlandse gulden aan ontwikkelingshulp overeen. Beide landen kwamen in 2005 overeen om de ontwikkelingshulp tot 2010 af te bouwen. Het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken geeft in het jaarverslag 2010 aan dat Suriname per 31 december 2010 nog 300.000 euro te besteden heeft aan verdragsmiddelen.


kort6.jpgGeen Chinese invasie

Volgens de Surinaamse ambassadeur Isaak Soerokarso in Beijing, China, kan in Suriname geen sprake zijn van een invasie van Chinezen. Zijn ambassade heeft van 2007 tot en met 2010 aan 3.299 Chinezen een visum verstrekt. Soerokarso: “Als er duizenden Chinezen zijn, hoe zijn ze dan het land binnengekomen?” In een artikel van de New York Times is vermeld dat Suriname door Chinezen zou worden overspoeld. Soerokarso meent dat ze dan niet uit Beijing zijn vertrokken. Het ging om 1.632 businessvisa, 37 courtesyvisa, 247 servicevisa, 115 diplomatieke visa, 181 transitvisa, 416 toeristenvisa en 671 visa voor kort verblijf. De 2.212 Chinezen aan wie een business-, courtesy-, service-, diplomatiek- of transitvisa is verstrekt, moeten teruggekeerd zijn naar China.


kort7.jpgOnderzoek Blue Wing-ramp nog niet afgerond 

Het onderzoek naar de Blue Wing-ramp van 15 mei 2010 bij Poeketi, is nog niet afgerond. Acht mensen kwamen hierbij om. Begin 2011 is een tussentijds verslag gemaakt door de Vliegtuigongevallen Onderzoekscommissie. Roy Baidjnathpanday, voorzitter van die commissie, meldt dat de ministers van Justitie en Politie en Transport, Communicatie en Toerisme sinds februari over exemplaren beschikken. Het wachten is op de minister van Justitie en Politie om geld vrij te maken voor technisch onderzoek van vliegtuigdelen en motoronderdelen middels reconstructie. 


kort8.jpgWild-west situatie in Klaaskreek

Klaaskreek was in mei het toneel van een heuse wild-west situatie. De door Brazilianen aangewakkerde goudkoorts leidde tot onrust en gewelddadigheden. Het ging er dusdanig hevig aan toe, dat de politie versterking moest laten aanrukken. De onrust in het dorp begon enkele weken eerder. Vertrekkende Braziliaanse goudzoekers vertelden aan dorpsbewoners over de vondst van ruim vier kilo goud in het Beewojo-concessiegebied van IAmGold. Iedereen trok meteen daarheen waarna de situatie escaleer-de. Jongeren liepen gewapend met houwers, messen en vermoedelijk ook vuurwapens rond en raakten slaags met elkaar in een strijd om het goud.


kort9.jpgDouane op autojacht

De Surinaamse douaneleiding jaagt op extreem dure auto’s. Bij de invoer van deze voertuigen zijn invoerrechten en boetes onterecht kwijtgescholden, wat een economische delicten oplevert. De actie heeft al een miljoen Surinaamse dollar opgeleverd. Aangezien het in de wet niet als misdrijf wordt gekwalificeerd, zijn er geen personen aangehouden. De douane was onder andere gestuit op een dure BMW waarvan bleek dat die ondergefactureerd was. Er moest meer dan 100.000 srd worden bijbetaald. Over heel 2010 zijn twintig dure auto’s van merken als VW Touareg, Mercedes-Benz, Audi en BMW onderschept. 


kort10.jpgStaatsolie neemt Chevron over 

Staatsolie neemt de activiteiten van de Amerikaanse energiemaatschappij Chevron in Suriname over. De verwachting is dat de overname in het derde kwartaal van dit jaar wordt afgerond.
De overeenkomst houdt in dat Staatsolie 21 pompstations die opereren onder de naam Texaco, één faciliteit voor vliegtuigbrandstof, één importterminal en twee brandstofdepots overneemt. Staatsolie heeft voor de overname toestemming verkregen van de aandeelhouder, de staat Suriname. De overeenkomst tussen Staatsolie en Chevron is tot stand gekomen na maanden intensieve voorbereidingen waarin onderhandelingen zijn gevoerd en de operaties van Chevron Suriname zijn doorgelicht. De overname is vooral in het kader van de uitbreiding van de Staatsolie-raffinaderij. Die zal in de tweede helft van 2014 in gebruik worden genomen. Staatsolie zal dan hoogwaardige motorbrandstoffen, diesel en gasoline voor de lokale markt produceren. Door de faciliteiten van Chevron op te kopen, beschikt Staatsolie nu al over pompstations en opslagmogelijkheden. De verkoop van Chevron Suriname is onderdeel van een groter programma dat Chevron uitvoert in de Caribische regio. Hierbij worden 174 servicestations, die opereren onder de naam Texaco, verkocht.


kort11.jpgMalariamug gek op zweetvoeten 

De malariamug is gek op zweetvoeten. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Remco Suer aan de Wageningen Universiteit. Malariamuggenvrouwtjes gebruiken de voetgeur om de laatste meters naar hun doel te vinden, aldus het onderzoek van Seur. Een malariamug kan van tientallen meters afstand mensen opsporen via kooldioxide in de lucht die wij uitademen.
Op weg naar het doelwit laat de mug zich in de laatste meters leiden door de geur van bacteriën, die op de huid van de voet leven. Die zweetgeur is voor de mug zelfs sterker dan de kooldioxide. Muggen steken daardoor vaak bij enkels en voeten.
Dankzij jarenlange campagnes, het uitdelen van geïmpregneerde klamboes en het alert reageren bij een nieuwe golf malariagevallen, komt de ziekte in het Surinaamse binnenland steeds minder voor.


Prijs voor scriptie over Zeeuwen in Suriname

De tweejaarlijkse J.R. Bruijn-prijs van de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis is naar de historica Suze Zijlstra gegaan. Zij schreef haar masterscriptie Geschiedenis over Suriname in de jaren 1667-1682, toen het gewest Zeeland de kolonie in handen had. Ze baseerde zich ondermeer op de Sailing Letters: brieven die onderweg van Suriname naar Nederland door Engelsen werden gekaapt en in Londen bewaard zijn gebleven. In de brieven, die sinds de zeventiende eeuw door niemand waren gelezen, staat informatie over relaties tussen vrouwen en mannen, tussen kolonisten en het moederland en tussen slavenhouders en hun slaven. 


kort12.jpgI Love SU beschermd 

Skytex NV heeft de exclusieve rechten op de merken I Love SU en I Love Sranan. De enige officiële verkoper en vertegenwoordiger van de handelsmerken in Suriname en de Benelux is kledingzaak Dresscode. Er zijn nog geen zaken aangespannen tegen vervalsers. Volgens de advocaat van het textielbedrijf gaat dat in de toekomst zeker gebeuren. Alleen Skytex NV heeft het recht om die handelsmerken commercieel te exploiteren. Wie de merken toch wil gebruiken, moet schriftelijk toestemming van de ontwerper hebben.


kort13.jpgVoorlopig geen Caricom-munt 

De Caricom-leiders hebben tijdens een tweedaags overleg in het binnenland van Guyana besloten nog geen gemeenschappelijke Caribische munt, the singke currency,  te introduceren.Eerst moet de vijftien leden tellende Caricom worden hervormd. Zo moet het secretariaat van de organisatie efficiënter gaan functioneren.
Twaalf van de vijftien lidstaten die aanwezig waren stemden in met de besluiten. De regeringsleiders van Trinidad & Tobago, Haïti en de Bahamas waren afwezig. Namens Suriname namen vicepresident Robert Ameerali en minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken deel aan de bijeenkomst.