woensdag, 31 augustus 2011

Suriname Kort, september 2011

Geschreven door 

kort1.jpg'Geschiedvervalsing’ valt slecht bij Bouterse

Een nieuw geschiedenisboek heeft voor veel commotie gezorgd omdat huidig president Desi Bouterse daarin openlijk wordt afgeschilderd als moordenaar. De boeken, getiteld Wij en ons verleden, zouden met ingang van het nieuwe schooljaar, dat in oktober begint, als lesmateriaal worden gebruikt in de zesde klassen. Er wordt melding gemaakt van de Decembermoorden van 1982, waarbij vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime werden geëxecuteerd. Er is onder meer een foto geplaatst van demonstranten in Nederland die een bord omhoog houden met het opschrift ‘Bouterse Moordenaar’.

Niets verhullend is voor de scholieren geschreven: ‘In opdracht van bevelhebber Desi Bouterse werden op 7 december 1982 zestien personen, die kritiek hadden op de regering, opgepakt. Rond 8 december 1982 werden vijftien van de zestien personen gemarteld en vermoord’. Ook wordt nadrukkelijk gewezen op het gewelddadige karakter van het bewind. Bouterse en zijn NDP zijn woest over de tekst, die al voor de verkiezingen van mei vorig jaar gereed was. Minister Raymond Sapoen (Onderwijs) heeft mede onder dreiging van ontslag zijn directeur Soentik met verlof moeten sturen en toegezegd dat de gewraakte passages zullen worden ‘genuanceerd’. 


 
kort2.jpgDoodrijder Radjiev D. slaat opnieuw toe

Sommige mensen leren het nooit: Radjiev D., die in december 2008 met zijn auto aan de Zonnebloemstraat een bromfietser en zijn zwangere echtgenote doodreed, heeft opnieuw toegeslagen. In juli veroorzaakte hij door roekeloos rijgedrag een ernstige aanrijding aan de Jagernath Lachmonstraat, waarbij twee inzittenden van een taxi die hij frontaal ramde, ernstig gewond raakten. D. kwam er zelf weer vrijwel ongeschonden vanaf. De jongeman werd na het ongeval in 2008, waarbij hij geen rijbewijs had en nota bene zijn moeder die politiefunc-tionaris is, naar het werk had gereden, tot twee jaar cel veroordeeld. Daarmee kwam hij goed weg, want het Openbaar Ministerie had acht jaar geëist. Of hij nu opnieuw zal worden vervolgd, was bij het ter perse gaan van deze Parbode nog niet bekend.

 


kort3.jpgSuriname krijgt conservatorium

Om de muziekwereld een impuls te geven, krijgt Suriname een eigen conservato-rium. Het initiatief is afkomstig van Ramon Williams en Albert Arens, die kunnen rekenen op financiële steun van onder andere de Nederlandse ambassade. De professionalisering blijft tot op heden uit wegens gebrek aan goede muziekdocenten, zo hebben zij geconstateerd. Aan het Instituut Opleiding Leraren (IOL) bestaat weliswaar wel de mogelijkheid om muziekleraar te worden, maar daar wordt weinig gebruik van gemaakt, omdat er vervolgens geen baan te vinden is. Aan het conservatorium zullen docenten uit onder meer Nederland en de Verenigde Staten les gaan geven.


kort4.jpgSurinamer leidt drugsbende

De Argentijnse politie heeft een Surinamer aangehouden die ervan wordt verdacht leider te zijn van een drugsbende. Hij werd samen met zijn achttienjarige Argentijnse vriendin in een woning in de hoofdstad Buenos Aires opgepakt, nadat kort daarvoor twee Nederlanders op de luchthaven tegen de lamp waren gelopen met vijf kilo cocaïne in hun bagage, die ze naar Nederland wilden smokkelen. De Surinamer zou de leverancier van de drugs zijn geweest. Vermoed wordt dat hij al jaren drugstransporten vanuit Argentinië regisseert.

 

kort5.jpgOmstreden inval bij zaakgelastigde

Een inval door de politie in de woning van de tijdelijke zaakgelastigde in Den Haag, David Abiamofo, heeft de politieke verhoudingen tussen Nederland en Suriname verder onder druk en de Nederlandse justitie in haar hemd gezet. De politie was getipt dat twee verdachten die werden gezocht, zich in het huis van Abiamofo bevonden. Wat niet bleek te kloppen.
Ondanks dat Nederland direct excuses aanbood voor het voorval, neemt de Surinaamse regering de kwestie hoog op. Minister Winston Lackin noemde het zelfs ‘een serieuze bedreiging voor de diplomatieke betrekkingen met Nederland’.


kort6.jpgWoningbouwproject gestart

Met de eerste steenlegging voor vijfhonderd woningen te Hanna’s Lust, heeft de regering een aanvang gemaakt met de uitvoering van het ambitieuze plan om de woningnood terug te dringen. De komende vier jaar wil men achttienduizend huizen verspreid over het hele land bouwen. Gemikt wordt op het creëren van huisvesting voor mensen die tussen de 593 en 2.600 bruto per maand verdienen. Zij kunnen rekenen op honderd procent financiering tegen een rente van vijf procent op jaarbasis. Ook personen die meer dan dit bedrag verdienen, komen echter in aanmerking voor een koopwoning. President Desi Bouterse zegt daarmee gettovorming in de nieuwe wijken te willen voorkomen. De grootschalige bouwprojecten zullen ook een impuls moeten geven aan de werkgelegenheid. Verwacht wordt dat honderden extra arbeiders nodig zijn. Om aan die vraag te kunnen voldoen, zal de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) binnenkort beginnen met het bieden van verkorte opleidingen aan vooral jongeren. Overigens zullen zij op Hanna’s Lust nauwelijks nodig zijn; dit project is gegund aan het Chinese bedrijf Dalian. Grootste zorg is de financiering voor de bouw van de achttienduizend huizen. Gehoopt wordt in ieder geval op een lening vanuit China.

 


kort7.jpgDjwalapersad terug in oude nest
Marijke Djwalapersad heeft opnieuw een ander politiek nest gevonden door terug te keren naar de VHP. In 1991 kwam ze met voorkeursstemmen voor deze partij in De Nationale Assemblee, na de verkiezingen van 1996 liep ze met vier andere dissidenten uit onvrede over naar de BVD, die de vorming van de eerste NDP-regering met Jules Wijdenbosch als president mogelijk maakte. Het werd geen gelukkig politiek huwelijk, waarna ze in 1999 Naya Kadam oprichtte (die geen zetels haalde in 2000), die eind 2003 opging in UPS. In 2005 en 2010 greep ze opnieuw naast een parlementszetel. Door haar terugkeer naar de VHP, hoopt ze in de toekomst wel weer een politieke rol van betekenis te mogen spelen.

 


kort8.jpgKritiek op kunstwerk
Niet iedereen  vindt het kunstwerk I Love SU van George Struikelblok op het terrein nabij Fort Zeelandia, een lust voor het oog. Veel bezoekers van het complex hebben hun afkeuring inmiddels uitgesproken en noemen het een misplaatst gedrocht. In een open brief aan Struikelblok steekt ook filmmaker Pim de la Parra zijn afkeer niet onder stoelen of banken. Hij werd bij het zien van het beeld ‘vrijwel meteen door woede en droefenis overmand’. De la Parra noemt het ‘een fantasieloos betonbouwsel’. ‘Graag wil ik meehelpen aan de finale ontmanteling van dit werk, opdat deze plek weer vrij zal komen en de historische omgeving niet verder zal ontsieren’.

 


kort9.jpgHeibel rond gratis Bijbel
De actie ‘Recycle je Bijbel’ van de Nederlandse stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC), waarbij tot en met december zoveel mogelijk gebruikte Nederlandstalige Bijbels moeten worden ingezameld die naar Suriname zullen worden verscheept, kan op weinig sympathie rekenen van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). Volgens het NBG heeft Suriname geen behoefte aan Bijbels in het Nederlands. Daarnaast zouden Surinamers geen zogeheten Statenvertaling lezen. HVC-directeur Jan Bor betreurt de kritiek van het NBG en benadrukt dat Bijbelinzamelingsactie doelgericht en in nauw overleg met Surinaamse contactpersonen wordt uitgevoerd. “We organiseren al enkele jaren evangelisatiebijeenkomsten in Suriname. Deze trekken veel mensen, ook honderden jongeren. Veel van deze jongeren blijken geen eigen Bijbel te hebben, terwijl ze graag een Bijbel willen.”


kort10.jpgKees Kuiper overleden
Kees Kuiper, oprichter en eigenaar van de bekende platenzaak Pico Records in Amsterdam Zuidoost, is op 67-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleden. Hij werd beschouwd als een belangrijke promotor van de black music in Nederland, de Surinaamse muziek in het bijzonder. Kuiper was een fan van vooral Antilliaanse en Surinaamse muziek en volgens kenners hebben veel artiesten, zoals Lieve Hugo, hun populariteit mede te danken aan het feit dat hun platen als eerste bij Pico Records in de rekken werden gezet.

kort11.jpgRegering wil kwik verbieden
Als het aan de regering ligt, wordt het gebruik van kwik bij de goudwinning vanaf eind 2012 volledig verboden. Dit verklaarde Melvin Linscheer in zijn hoedanigheid van voorzitter van het beleidsteam Ordening Goudsector tegenover dagblad de Ware Tijd. Kwikvervuiling zorgt al jaren voor grote milieuschade en gezondheidsproblemen in het binnenland, doordat het kwik in de rivieren en kreken terechtkomt. Alarmerende rapporten van tal van instanties zijn de laatste decennia echter door opeenvolgende regeringen in de onderste bureaula verstopt.
De huidige regering stelt dat in de toekomst wereldwijd geen goud meer zal worden gekocht dat is gewonnen met behulp van kwik. Opmerkelijk genoeg is momenteel wettelijk de import van kwik verboden, maar de handel in Suriname zelf niet. Ook aan dat laatste wordt echter een eind gemaakt. Linscheer zegt dat de komende tijd goudzoekers bekend zullen worden gemaakt met nieuwe wintechnieken, dus zonder het gebruik van kwik. Dat dit grote kosten met zich meebrengt, beseft hij ook. Daarom zal worden bekeken in hoeverre de omslag naar kwikvrije goudwinning financieel kan worden ondersteund.

 

 


kort12.jpgMoord Janssen nog onopgelost
Ruim acht maanden na de roofmoord op de Nederlandse toerist Hans Janssen, heeft de politie nog geen enkel spoor van de daders. Janssen werd op Eerste Kerstdag 2010 voor de ogen van zijn vrouw doodgeschoten in de Jessurunstraat, omdat hij zich verzette toen hij werd overvallen. Het drama zorgde voor veel beroering. Opmerkelijk is dat de politie pas na zeven maanden medewerking van het publiek heeft gezocht om de daders aan te houden. Daartoe is een lijst van de geroofde goederen en paspoorten gepubliceerd. Ook hoopt men op tips die kunnen leiden tot de opsporing van de Toyota die de rovers zouden hebben gebruikt. Eén van de daders wordt omschreven als een man, slank van postuur met een donkere huidskleur. Hij is ongeveer 1.65 meter lang en was gekleed in een donkere broek en een wit T-shirt met korte mouwen.

kort13.jpgMist rond goudwinning stuwmeer
Activiteiten van het bedrijf Maxi Gold NV rond het stuwmeer, zijn door een waas van geheimzinningheid omgeven. De onderneming zou de zinnen hebben gezet op goud dat in de bodem van het meer zou zitten. In eerste instantie gaf het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen aan niet op de hoogte te zijn van de werkzaamheden van Maxi Gold, maar dat werd later door de regering tegengesproken. Het vermoeden bestaat dat politieke toppers belangen hebben in het bedrijf.

kort14.jpgDc’s Nickerie in opspraak

 

Voormalig districtscommissaris (dc) van Nickerie, Bhagwatpersad Shankar, is aangehouden op verdenking van verduistering van overheidsgelden. Ook zes ambtenaren die op het commissariaat werkzaam waren, zijn opgepakt. Het zevental wordt ervan verdacht een half miljoen srd in eigen zak te hebben gestoken. Shankar, die als hoofdverdachte wordt aangemerkt, zegt dat hij onschuldig is en dat politiek wordt bedreven met deze zaak. Volgens hem gaat het slechts om directiegelden voor projecten, die rechtmatig zijn besteed. Ook de huidige dc Laksmienarain Doebay, is in opspraak geraakt doordat hij een burger met een remkabel te lijf ging en onder schot hield.


kort15.jpgRegering heeft centrale website

Om de overheidscommunicatie te verbeteren en centraliseren, heeft de regering een eigen website in het leven geroepen. Volgens vicepresident Robert Ameerali is www.gov.sr niet alleen bedoeld om het publiek te informeren, ‘maar ook voor onszelf, om te kijken wat we hebben afgesproken met die samenleving en dat er geen tegenspraak is op de verschillende sites van de ministeries’.
Met het ontstaan van de nieuwe website moet een einde komen aan de wildgroei van sites van de diverse ministeries en afdelingen.