vrijdag, 30 september 2011

Muziek & Zo, oktober 2011

Geschreven door  Robin Austen

muziek.jpgWill it go Round
Flower to the people is een muziekgroep die al geruime tijd bestaat en inmiddels haar vierde cd heeft geproduceerd. De kern van deze Surinaams/Nederlandse akoestische band wordt gevormd door gitarist Frank Ong-Alok en zijn echtgenote Fleur Tolman-Ong-Alok. Met Will it go Round is het echtpaar afgestapt van het pop-jazz-achtige genre dat hun eerdere cd’s kenmerkte en heeft het zich nadrukkelijker geconcentreerd op muziek uit landen die dicht bij de evenaar liggen.
Frank studeerde klassieke gitaar aan het Rotterdams Conservatorium. Deze klassieke achtergrond is duidelijk te horen in zijn spel, maar het is ook overduidelijk dat hij gecharmeerd is van het iets vrijere genre van de lichte en geïmproviseerde muziek.

In een interview met het Nederlandse blad De weekkrant zegt de gitarist het volgende: ‘Ik heb klassieke gitaar gestudeerd, maar dat was voor mij alleen maar een manier om te komen waar ik nu ben. In die tijd had je nog geen jazz- opleidingen en ik wilde absoluut een muziekopleiding volgen. Natuurlijk luister ik nog naar klassieke gitaristen zoals Astor Piazolla, maar ik luister ook veel naar jazzgitaristen als Joe Pass, Tuck Andress en John Wesley ‘Wes’ Montgomerey’ !
Zangeres Fleur Ong-Alok die aan het voormalig Hilversums Conservatorium zang studeerde, heeft een stem die, als je het zou kunnen voelen, ongetwijfeld van fluweel zou zijn en af en toe terug doet denken aan Latin Pop queen Gloria Estefan. Zo weet ze heel goed in te spelen op de diverse sferen die in de composities te horen zijn.
Het tweede nummer Surrender is een voorbeeld van gepassioneerde vrolijkheid, waarbij je als luisteraar spontaan de drang krijgt om flink mee te dansen. Fight for the right daarentegen is een tango, die door de zangeres echt gedragen wordt en doorspekt is van melancholie. De rest van de cd wordt gekenmerkt door een veelheid aan muziekstijlen uit Latijns-Amerika en Zuid-Afrika. Achter al deze ogenschijnlijke vrolijkheid schuilt behoorlijk wat engagement. Het nummer This Time is bijvoorbeeld een reflectie op de situatie in Libië en de verschrikkelijke overstroming in Pakistan is een reden geweest om de tekst en muziek van Faith Hope and Love te schrijven. Wat deze cd ook bijzonder maakt, is het feit dat het ondanks de Latijnse warmbloedigheid akoestisch blijft. Frank Ong-Alok heeft niet alle nummers zelf gecomponeerd. Make you feel my love en My World zijn composities van respectievelijk Bob Dylan en The Bee Gees. De arrangementen zijn zo authentiek, dat het bijna nieuwe composities zijn geworden. Aan het einde van de cd wacht een prettige verrassing als Oscar Harris bij de nummers Faith Hope and Love en Shalom Salam acte de prescence geeft. Zijn donkerbruin gekleurde warme stem is uit duizenden te herkennen en een absolute meerwaarde voor de cd.
Dit alles maakt Will it go Round een uitstekende cd, vertolkt door een band met goede musici, die een goede aanwinst is voor de collectie van echte muziekliefhebbers.
Robin Austen

Will it go Round, Flower to the people, 2011, DMI Records, EAN 8712488016030