maandag, 31 oktober 2011

Muziek & Zo, november 2011

Geschreven door  Robin Austen

muziek.jpgJohan Misiedjan featuring Heavy-Duty & Ghabiang Boys

Wie de naam Johan Misiedjan hoort, krijgt onlosmakelijk associaties met de vrolijke salsamuziek, vertolkt door de goedlachse zanger, die zijn publiek altijd weet mee te slepen. Het interessante aan de muziek van Misiedjan, is vooral het gegeven dat de zanger verder kijkt dan zijn neus lang is en nooit een bestaand nummer klakkeloos zal kopiëren of bestaande latin grootheden zal proberen te imiteren. Zo heeft hij het tot zijnn handelsmerk gemaakt om Latijns-Amerikaanse muziekgenres zoals salsa, merengue en bolero te verwerken in eigen composities, die gezongen worden in het Aucaans, de taal die hij uit de eerste hand kent. 

Onlangs besloot hij een cd samen te stellen, met daarop muziek uit de periode voordat de ‘salsa-koorts’ z’n intrede had gedaan in zijn omvangrijke repertoire.
Misiedjan werd in 1970 in Paramaribo geboren en begon al op veertienjarige leeftijd z’n diensten als bassist in allerlei kleine, lokale bandjes aan te bieden. Toen hij op een gegeven moment noodgedwongen moest zingen, ontpopte hij zich steeds meer als solozanger en werden de contouren van zijnn latere carrière langzaam zichtbaar. Op zijn negentiende leeftijd besloot hij naar Nederland te gaan, om zich verder te verdiepen in de muziek en in 1990 richtte hij met nog vier andere muzikanten de band Heavy-Duty op. Het repertoire van deze band bestond grotendeels uit een mix van kaseko- en loketo-muziek. Het laatste is een muziekgenre, dat bij Surinamers van Aucaanse afkomst erg populair is. De band bereikte begin jaren negentig haar hoogtepunt, waarna de zanger verder ging als soloartiest. Veel fans hebben het altijd als een gemis ervaren dat deze Heavy-Duty-periode nooit echt op cd is vastgelegd, maar daar is gelukkig nu verandering in gekomen.
Johan Misiedjan featuring Heavy-Duty & Ghabiang Boys, zoals de verzamel-cd heet, brengt de luisteraar terug naar de jaren negentig, naar bijna vervlogen tijden, waar er nog live-opnames werden gemaakt, die misschien minder glad en gepolijst klonken, maar de sfeer van echte, ambachtelijke muziek uitademden. Het bijzondere aan deze samenwerking met de Heavy-Duty band is de invloed van West-Afrikaanse muziek, die je bij veel kaseko-bands uit die tijd eigenlijk nauwelijks hoorde. Misiedjan vertelt er zelf over, dat hij in zijnn beginjaren in Nederland veel met muzikanten uit Congo optrok. “We zaten dan samen dingen uit te proberen, maar het belangrijkste uit die tijd was, dat we vooral naar de bindende elementen zochten. Ook mijn oom Frankie Misiedjan, voorzanger van het toenmalige Conjunto Latino’s heeft grote invloed op me gehad. Conjunto Latinos was ook een van de eerste Surinaamse bands uit de jaren tachtig die andere invloeden toeliet in de kaseko.” Deze invloeden resulteerden in mooie gitaarrifjes, die vaak herkenbaar zijn in West-Afrikaanse muziek of typische baslijnen die veelal te horen zijn in de Ghanese Highlife of de Afro-beat van legende Fela Kuti. Dit alles maakt deze classic hits-verzameling een zeer interessante cd, die absoluut een vervolg moet krijgen.
Robin Austen

Johan Misiedjan featuring Heavy-Duty & Ghabiang Boys, Classic Hits from Suriname Loketo – Kaseko, 2011, JM Music