maandag, 31 oktober 2011

Films & Zo, november 2011

Geschreven door  Audry Roletti

film1.jpgI Love Dolphins

Zoals de titel al zegt: de liefde voor dolfijnen. Deze documentaire begint met het levensverhaal van bootsman Moen Soekhoe, die vroeger jacht maakte op dolfijnen. Hij was visser in het dorpje Pomona, dat tijdens de binnenlandse oorlog in verval raakte. Op een dag trof hij een dolfijn aan die in een visnet verstrikt was geraakt. Het klaaglijke gefluit sneed dwars door zijn ziel. Moen aarzelde niet, pakte het grijze zoogdier in beide armen en zag kans met hulp van een van de gidsen het dier te bevrijden. Eenmaal los hield het dier op met piepen maar bleef rustig liggen in de armen van Moen. Toen hij de dolfijn losliet, zwom het eerst een paar rondjes om de boot vóór het terugkeerde naar zijn maatjes. Tegenwoordig piekert Moen er niet over om te jagen. En dat hoeft ook niet: hij kan aardig rondkomen als bootsman/touroperator.

Dolfijnen zijn voor de meeste Surinamers iets uit het buitenland. Toch is dit waterdier al heel lang in ons land te bewonderen. Een kort boottochtje op de Surinamerivier levert al resultaat: ze zwemmen om de boot, maken sprongen in het water en lachen je vrolijk toe. Maar informatie over onze profosu of Guiana river dolphins ontbreekt. Vooral touroperators die toeristen naar het gebied varen om de dolfijnen te bezichtigen missen deze kennis.
Dat inspireerde Monique Pool tot het oprichten van het Green Heritage Fund Suriname (GHFS). Ze vertelt in de film over het dolfijnenprogramma. Dat ontstond toen zij met een paar natuurvrienden een gezellige trip maakte naar Braamspunt. De opzet van het programma is om de populatie wilde dolfijnen in Suriname op peil te houden en het publiek daarover te informeren en te overtuigen van de noodzaak hun leefomgeving intact te houden.
Een team vrijwilligers van GHFS probeert na te gaan hoeveel er in de Surinamerivier voorkomen. Luzmilla Samson vertelt waarom zij zich als vrijwilliger heeft aangesloten bij GHFS. Voor het dolfijnenprogramma fotografeert ze de vin. Een walvisdeskundige analyseert de foto’s. Dolfijnen zijn volgens de expert over het algemeen intelligente dieren. Ze passen zich goed aan de omgeving en de bijzondere omstandigheden in de rivier aan. Het is een speciale gave om met de modder en het getij om te kunnen gaan.
I Love Dolphins is een twintig minuten durend filmpje, waarbij GHFS onderzoek doet naar het voorkomen en het gedrag van dolfijnen in de Surinamerivier. Het resultaat van het onderzoek is onduidelijk. Vandaar misschien de oproep voor meer vrijwilligers. I Love Dolphins is geen hoogstaande natuurfilm over de profosu, maar een kennismaking met het
dolfijnenprogramma van Monique Pool.
De beeldkwaliteit van de dvd is goed, het heeft standaard stereo soundtrack en een Nederlands- en Engels ondertitelde versie van de film.
Audry Roletti

I Love Dolphins, Hester Jonkhout, 2010, Green Heritage Fund Suriname