zaterdag, 31 december 2011

Muziek & Zo, januari 2012

Geschreven door  Ronald Snijders

muziek.jpgSWEET CARAMEL
De 25-jarige Evita Tjon A Ten maakt een flitsende start met Sweet Caramel, een debuutalbum waaraan duidelijk veel aandacht is besteed. Reeds in de schitterende openingstrack ‘Destination’ word je als luisteraar meegenomen door de ambitieuze productie van Mikel Foendoe, rondom haar karakteristieke stemgeluid.
De composities op deze tien tracks tellende cd bevatten eigen Engelstalige teksten die ze met diverse collega’s muzikaal vorm heeft gegeven.
Evita is als jonge Surinaamse vrouw een prachtig voorbeeld van hoe het moet. Ze is op de eerste plaats een veelzijdig ondernemer en schroomt door haar tomeloze energie nergens voor.
De presentatie van Sweet Caramel vond plaats in Holland Casino te Rotterdam. In haar sterke, internationaal georiënteerde begeleidingsband zit, naast Foendoe op keyboards, de eveneens zeer stabiele Antilliaanse bassist Randy Winterdal. Indrukken van de cd-presentatie en andere optredens, zoals op Haguejazz zijn inmiddels te vinden op YouTube.
De muziek op haar cd is gevarieerd en reikt van r&b en jazz tot kleine fragmenten tambu, salsa en kaseko.
Als zangeres bezit de altijd vriendelijke Evita over een heldere stem en een goede verstaanbaarheid. Uiteraard is er ook het een en ander op te merken. Ze zou bijvoorbeeld meer aandacht aan expressie en dynamiek kunnen geven in haar zang en soms ook aan zuiverheid. De techniek speelt haar ook parten, want een bepaald gebied in haar stem klinkt samengedrukt door teveel compressie.
Verder zijn de hier dof en losjes klinkende backing vocals van de Jordan River Singers niet de sterkste kant van de cd. Misschien was het beter geweest als ze zelf met hen mee had gezongen. De pijlers voor het aantrekkelijke geluid zijn, naast natuurlijk producer Mikel Foendoe, De Amstelhorns (blazerssectie), pianist Jeroen Griep, gitarist Ulrich de Jesus en, in het laatste nummer ‘Musicology’, gitarist Robby Alberga.
De caramelkleurige hoes bevat veel informatie en een paar mooie foto’s. Ik had graag ook de liedteksten erop gezien, die zijn leuk! Evita mag trots zijn op deze cd.
Denise Jannah, die haar veel zangkennis bijbracht, schreef ‘Sweet Caramel is here!!’. Ik sluit me graag daarbij aan. Waar talrijke vocalisten met goedkope of nagezongen liedjes en populair gedoe zo snel mogelijk beroemd denken te zullen worden, bewandelt Evita net als bijvoorbeeld Denise Jannah en Humprey Campbell een andere weg. De blijvende waardering zal, als ze dit weet vol te houden, kritisch blijft en blijft groeien, vele malen hoger zijn.
Surinamers en Antillianen hebben sterke behoefte aan zulke ondernemende en artistiek georiënteerde
Evita’s. Ik hoop dat deze cd en haar concerten anderen inspireren om ook iets van artistieke waarde neer te zetten.
RONALD SNIJDERS

Sweet Caramel, Evita & The Sirs, 2011, 2112 Music Platform