maandag, 30 april 2012

Suriname Kort, mei 2012

Geschreven door 

kort1.jpgMoengo ziet export in kaolien

Moengo Minerals ziet brood in het grootschalig mijnen van kaolien, hier beter bekend als pemba doti, in Oost-Suriname. Het gaat om ruim zeventig miljoen ton en van zeer hoge kwaliteit, is gebleken uit Frans onderzoek. Staatsmijnbedrijf Grassalco zal Moengo Minerals ondersteuning bieden in de ontwikkeling van de kaoliensector alsook in het werven van de financiële middelen. Kaolien-erts heeft de potentie om één van de belangrijkste exportproducten te worden. Het kan goed gebruikt worden in de wegenbouw en voor het maken van cement.

Coronie moet worden opgewekt

Als het aan de Stichting Ontwikkeling Rurale Gemeenschappen (Sorg) ligt, wordt het slapende district Coronie weer nieuw leven ingeblazen. Sorg stelt dat Coronie een enorm potentieel heeft en ook de klimaat- en bodemomstandigheden zijn ideaal. Niet alleen is het district ingeslapen, maar het is ook verarmd en vergrijsd. Sorg wil daarom investeren in landbouw en wervingsactiviteiten. Deze inspanningen moeten resulteren in meer werkgelegenheid.


kort2.jpgSurinamers in Duitsland zeldzaam

Ondanks de grote religieuze invloed van Hernhutters zijn Surinamers in Duitsland zeldzaam. De Ware Tijd zocht twee weken lang het internet af en stuitte uiteindelijk op een Surinaamse man die samen met zijn vrouw ‘Restaurant Paramaribo’ uitbaat. Volgens het koppel leven er nog geen honderd Surinamers in Duitsland. Zelf hebben ze nog maar één keer iemand met een Surinaamse achtergrond leren kennen. Het aantal Duitse toeristen dat hier op bezoek komt, wordt daarentegen steeds groter. 


Staatsolie smeert operatiekamer RKZ

Staatsolie heeft meer dan negentigduizend USdollar beschikaar gesteld om de operatiekamer van het Sint Vincentiusziekenhuis (RKZ) te moderniseren. De aanwezige apparatuur voldeed niet meer aan de gestelde eisen. Het RKZ beschikt niet over voldoende eigen financiële middelen en er is daarom lang creatief omgesprongen met de verouderde apparatuur. Nu deze zijn vervangen, is het zaak dat de apparaten goed onderhouden worden. Onderhoud is immers behoud. Het gaat om een beademingsapparaat met monitor, een operatietafel en een sterilisator. 


RGD-ambulances aangeschaft

Het wagenpark van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) is uitgebreid met elf nieuwe ambulances en volgend jaar komen er nog eens zeven bij. Met deze uitbreiding is het mogelijk dat er landelijk voldoende ziekenwagens op verschillende standplaatsen komen te staan. Zo wordt district Para van drie wagens voorzien op Zanderij, Onverwacht en La Vigalantia. Tot nu toe moest bij verkeersongevallen de ambulance van ver komen. Vanwege het kostenplaatje worden de ambulances aangeschaft met minimale inventaris en worden attributen apart ingekocht. 


kort3.jpgDrugsituatie onveranderd

De situatie ten aanzien van de bestrijding van drugshandel is vorig jaar ten opzichte van 2010 onveranderd gebleven. De Amerikaanse regering stelt in een rapport dat ons land zich niet gehouden heeft aan de gemaakte afspraken. Volgens het rapport wordt er nog te weinig gedaan om de zeehavens te controleren. Deze staan namelijk bekend als de belangrijkste doorvoerpoorten voor grote drugsladingen. De Verenigde Staten dringen er daarom op aan dat er geïnvesteerd moet worden in een geautomatiseerd vertrek- en aankomstsysteem.


kort4.jpgSpoedig vonnis Decembermoorden

Voor juni wordt er een vonnis geveld in het strafproces rond de Decembermoorden. Dit heeft de krijgsraad afgesproken met advocaten en de vervolging. Het proces kreeg onlangs een opmerkelijke draai. Ruben Rozendaal, voormalig strijdmakker van Bouterse, kwam terug op een eerdere verklaring. Hij zegt nu dat Bouterse aanwezig was in Fort Zeelandia. Cyriel Daal en Surindre Rambocus zouden door Bouterses kogels zijn gestorven. Op het moment van de getuigenis probeerde de Assemblee met een voorstel tot aanpassing van de Amnestiewet een eventuele veroordeling onklaar te maken.


kort5.jpg‘Op weg naar Goud’

De campagne ‘Op weg naar Goud’ moet voor meer waardering zorgen voor de Surinaamse sportbeoefenaar. Reclamebedrijf The Right Inspiration Productions (Trip) wil Suriname naar internationale sportevenementen stuwen. Trekker van de campagne is eremedaillist Letitia Vriesde. Het eerste directe doel vormen de Olympische Spelen dit jaar in Londen, Engeland. “We moeten meer respect en waardering geven aan onze sporters. Ik zeg niet dat ik het niet gehad heb. Maar ik denk dat we meer exposure moeten geven aan onze sporters”, aldus Vriesde.


kort6.jpgVerbeterde doorgangswegen

Het ministerie van Openbare Werken wil meer digitale technieken gebruiken om ‘het verkeer veiliger te maken en het attentieniveau te verhogen’. Daarom zullen op verschillende wegen digitale tekstborden geplaatst worden, die over aanrijdingen of files zullen informeren. Ze zullen ook wijzen op gevaarlijke bochten en de nabijheid van scholen, zodat bestuurders vaart kunnen minderen. Zo zal er onder andere een bord geplaatst worden op enkele meters voor een bocht in de Afobakaweg waar al vier doden zijn gevallen. Verder zullen een aantal belangrijke doorgangswegen in en rondom Paramaribo een complete transformatie ondergaan. Deze zullen geheel worden opengebroken en bij heraanleg van fietspaden worden voorzien. 


kort7.jpgHonden gesteriliseerd

Voor de vierde keer heeft het dierenasiel van de Stichting Dierenbescherming Suriname in Paramaribo een grootschalige sterilisatiecampagne gehouden. Ruim vierhonderdvijftig dieren, voornamelijk honden, zijn behandeld door vrijwilligers tegen een extra laag tarief. Er zijn ook zwerfhonden geholpen in de hoop zo hun aantal terug te dringen. De dierenbescherming zou de sterilisatiecampagne ook graag willen uitbreiden naar de districten, maar vooralsnog ontbreken daar de financiële en logistieke middelen voor. 


kort8.jpgOnderwijs op ‘goede weg’

Als het om onderwijs gaat, zit ons land op schema om de Millennium Ontwikkelingsdoelen (MDG’s) te behalen en zijn er volgens onderwijsfunctionarissen grote sprongen voorwaarts gemaakt. De deadline van de Millenniumdoelen, 2015, komt steeds dichterbij. Dan moeten onder andere alle kinderen, ongeacht welk geslacht, toegang hebben tot basisonderwijs. Volgens Egbert Eersteling, hoofd Bureau Onderwijs Binnenland, is er zeker in het binnenland vooruitgang geboekt. Daarvoor baseert hij zich op de uitbreiding van de scholen.


Franse anti-drugs-training voor politie

Om de drugscriminaliteit beter het hoofd te bieden, hebben zestien politiemannen van het Korps Politie Suriname de training ‘Techniques of Discrete Surveillance and Shadowing’ gevolgd. Deze werd verzorgd door het Franse Centre Interministériel de Formation Anti-drogue (Cifad), dat gespecialiseerd is in het trainen van specialistische afdelingen van politiekorpsen in het Caribisch gebied. Het voornaamste doel is hiermee de drugscriminaliteit in deze regio en de Antillen tegen te gaan. Eveneens wordt beoogd actiever internationaal samen te werken.


kort9.jpgGoslar is ‘Surinaams probleem’

Volgens de Duitser Klaus Boyksen, zoon van bemanningslid Anton Boyksen, is de berging van de Goslar een Surinaams probleem. Het Duitse koopvaardijschip werd in 1940 tot zinken gebracht in de Surinamerivier, vlak bij de haven van Paramaribo. Het wrak is nooit geborgen en ligt op een zandbank. Duitsland heeft geen belangstelling voor wat er verder met het schip gaat gebeuren en Suriname doet er ook niets mee. Om die reden doet Boyksen een voorstel: bouw naast het wrak een vuurtoren en maak er een toeristische attractie van. Hij benadrukt dat het schip volgens zijn vader geen oorlogsschip was en geen waardevolle spullen vervoerde.


kort10.jpgBetalen voor vuilophaal

Bewoners van Groot-Paramaribo, Wanica en Saramacca zullen volgend jaar voortaan betalen voor de vuilophaal. Het streven is ook om de bewoners te leren het afval gescheiden en op de juiste dagen aan te bieden. In toenemende mate zetten bewoners huisvuil aan de straat op dagen dat er niet wordt opgehaald, met alle onhygiënische gevolgen en overlast van dien. Het ministerie van Openbare Werken is begonnen met het geven van voorlichting hierover.


Politici behoeven geen intelligentie

Politici hoeven helemaal niet intelligent te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat studenten van de Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs (AHKCO) onder kiezers in Paramaribo hebben uitgevoerd. Eerlijkheid is het belangrijkste en staat op de eerste plaats. Bekwaamheid en ‘weten wat het volk wil’ staan op respectievelijk de tweede en derde plaats, terwijl intelligentie als laatste achteraan bungelt. Verder wil ruim 89 procent van de ondervraagden dat meer vrouwen gekandidateerd worden bij de komende verkiezingen.


Jungle-cybercafé voor Pikin Slee

Het binnenlandse dorp Pinkin Slee, aan de Boven-Surinamerivier, beschikt over een heus ‘jungle-cybercafé’ (anasi wosu), geheel in Saramaccaanse stijl gebouwd. Vorige maand hield de lokale kunstenaar en kruidendokter Edje Alingo Doekoe als ‘speciale gast’ een presentatie tijdens de internationale conferentie ‘Future of Health’ in Maastricht, Nederland. De conferentie werd georganiseerd door TEDx. Doekoes kruidenpresentatie was wereldwijd te volgen via een livestream. Speciaal daarom werd in Pikin Slee met medewerking van Telesur een ADSL-verbinding gerealiseerd. De livestream-internetverbinding en benodigde apparatuur werden gesponsord door TEDx en haar Nederlandse sponsoren. Het jungle-cybercafé is gehuisvest in het Saamaka Museum.