maandag, 30 april 2012

Muziek & Zo, mei 2012

Geschreven door  Marlijn Meijer

muziek1.jpgOnderweg

‘Hoe je het draait of keert, ik kom uit de put. Het is een lange weg, in twee woorden uitgedrukt’, rapt Donavey in Lange weg, het eerste nummer van zijn nieuwe soloalbum Onderweg. Donavey neemt je meteen mee in zijn levensverhaal en met emotie rapt hij over zijn gevoelens van toen: ‘Men zegt dat mannen niet huilen, wel mijn ogen zijn nat’. Nadat die toon is gezet, rapt Donavey verder met Skittz, van de jongensgroep Airlinerz in de titeltrack Onderweg. Het tempo gaat omhoog en als luisteraar beweeg je al snel mee op de beat. Hierna kan je niet anders dan de rest van de plaat nieuwsgierig beluisteren en je verbazen over de stijl, swag, van Donavey.

Donavey, die in het echte leven Xergio Caffe heet, begon als rapper bij T.I.K. (The Illest Killest). Die groep stond bekend om zijn dissende teksten, waar door oudere luisteraars veel kritiek op werd geleverd. Ook bij een aantal nummers van Onderweg gaat Donavey flink tekeer. In het nummer Suriboy Swagg kondigt hij aan: ‘Deze is eentje voor die buitenlandse artiesten die neerkijken op Surinaamse artiesten’ en daarna roept hij ineens ‘Fock jouw swag’.
Gelukkig staan er ook romantische en gevoelige nummers op het album, zoals Ruilen. Op een zachte beat rapt Donavey samen met Ulriek: ‘Wanneer kom je home? Hier hoor je thuis, ik verlang naar je, ik heb plannen voor ons, geef mij die hand van je.’ Helaas zijn die liefkozende teksten wat ongeloofwaardig als Donavey in een andere nummers weer ‘Ik fock haar dirty’ en ‘Ik heb de duurste condooms, dus ik schroef los’ rapt.
Het is Donavey wel weer gelukt om succesvol met andere artiesten te werken aan zijn album. In 2010 maakte hij al met Damaru en Poppe de hit Hard om te zeggen. Voor het album Onderweg rapt hij met verschillende muzikanten. In de twee meest sprekende nummers Onderweg en Snikheet, die je al overal op de straten van Paramaribo hoort, zingen Skitzz, P_Ton en Lodilikie mee. Skitzz vult met zijn zang de rap van Donavey aan en dat zorgt voor een goede flow. In de nummers van Onderweg hoor je nog meer zangers, zoals Ulriek, Burzje en Prizz-ma. Die wisselen de tracks af waarin Donavey alleen rapt en dat zorgt voor een fijne variatie.
Afgezien van de grove teksten waarbij je soms even moet slikken, sluiten de nummers goed op elkaar aan en eindigt Donavey met een aantal rustige nummers. En jawel, ook de romantiek komt terug als hij in het een-na-laatste nummer met een zwoele stem rapt ‘maar blijf bij me want lobi is wat ik heb voor je’.
Onderweg; een hiphop-cd met soms ruwe teksten die je een kans moet geven, maar waar je niet omheen kan.

Onderweg, Donavey, 2011, Together Music