donderdag, 31 mei 2012

Films & Zo, juni 2012

Geschreven door  Audry Roletti

film.jpgWroko no de, lesiman breti!

Wroko no de, lesiman breti werd twee jaar geleden door de Creoolse volkstoneelvereniging A Sa Go op de theaterplanken gebracht. De letterlijke vertaling van de titel is ‘Geen werk, de luilak is blij’, maar een toepasselijke uitdrukking is ‘Liever lui dan moe’. Met wat aanpassingen in het script hebben schrijfster Jolanda Wassenaar en regisseur Humphrey van Hetten het verhaal op dvd verteerbaar gemaakt. Toch zal het volkstoneelse acteerwerk u niet ontgaan. De lange mono- en dialogen zijn korter, maar niet minder schreeuwerig. 

Vooral de bejaard gemaakte stem van lesiman Steven klinkt in het begin storend. Waarom praat hij niet normaal? Acteur Romano Hardy speelt de rol van Steve. Hij is een van de nieuwe acteurs die A Sa Go heeft aangetrokken om de gemiddelde leeftijd van de vereniging omlaag te brengen. Dat hij over acteerkwaliteiten beschikt, daar valt niet over te twisten, maar het mag ook met wat minder overdrijving.
In het verhaal is Steven liever lui dan moe. Hij is een gemakzuchtig mens met een vrouw en zeven kinderen, die ondanks zijn financieel moeilijke situatie geen werk zoekt. Zijn vriend Donald (Humphrey van Hetten) biedt hem een baan in het binnenland aan, maar die wijst Steven resoluut af. “Me skin e gro, if ye tak over wroko!”; kippenvel krijgt hij bij het woord werken. Het liefst neemt hij goederen op krediet of leeft hij op andermans kosten. Zo vertelt hij zijn vriend over zijn nieuwe lover die bereid is hem alles te geven. Zijn vrouw houdt hij aan het lijntje door te zeggen dat hij werk in de goudsector heeft gevonden. Zo kan hij zich voor een paar maanden uit de misère van zijn gezin wringen. Steven neemt zijn intrek bij zijn nieuwe vriendin en haar twee kinderen. Hij vertelt haar de ene leugen na de andere.
Ondanks de voorspelbaarheid en het lage niveau van de grappen, is de film in bepaalde scènes toch wel geestig. Daar zijn Yolanda Wassenaar en Marvin ‘Max’ Moesan verantwoordelijk voor. Zij spelen de rol van de ondeugende kinderen. De nieuwe liefde van hun moeder kunnen zij niet uitstaan en maken zijn leven in huis met hen ondraaglijk. Een aaneenschakeling van banaliteiten moet doorgaan als grappig, zoals een winkeldiefstal, het opeten van oom Stevens lunch of een kussengevecht. De vrouw van Steven is de als vrouw verklede Johnny Sprokkelman, Jerrel Vierklau de bemoeizieke, stelende en de door de kinderen getreiterde buurvrouw.
Zet op een saaie avond uw verstand en uw verwachtingen op nul en zet deze film aan. Deze simpele Surinaamse komedie zal een paar lachjes op uw gezicht weten te toveren.
Audry Roletti

Wroko no de, lesiman breti, Vereniging A Sa Go, 2011, Sunil dvd shop (productie)