zaterdag, 21 maart 2009

Rappa, 36

Geschreven door 

rappa.jpgHazzan-kan-niet

Intussen hebben we weer eens NvdC (Nacht van de Coup en niet van de Revolutie) gevierd. De revo was het beoogde proces dat daarna op gang geforceerd werd, en dat heftig tegengeforceerd werd, totdat dat heen-en-weer-geforceer ontaardde in een slachting (anderen formuleren: grote schoonmaak van anti revo-krachten), de zoveelste in onze vreet-same historie.

Maar goed, traditioneel zaten op het revo-plein (voorheen hoofdskoowtoebureau met zeven-uur sirene) makkers van het eerste uur, sommigen al aardig kalend, vergrijzend en lichtelijk kromtrekkend wegens leeftijd, te luisteren naar de revo-praat van Baas (intussen tv-ster van Al Jazeera). Niet veel nieuws, weinig vuurwerk, echt geen (en geen echt) vlammende bermspeech waarin met sheriffs, slapende opa’s en yorka so-poespas werd gesmeten. Het was meer dat dat Boxelproces bedoeld was om mij, de onschuld zelve, poti mi, de martelaar, ik die DNA-exit ben verklaard door die bobbie-bille knijper annex kleedkamerspieker, gesteund door die klappende Bala die z’n waterrekening nog steeds niet heeft betaald maar zich wel een paar jaartjes rrrustik moet houden wegens z’n voorwaardelijk vonnis, ja, dus om mij politiek dood te maken! Ja, ja, dat weten we nu zo langzamerhand ook wel. En waarvoor ben je bang? Jij bent tok Baas? Of ben je het niet meer?
Maar wakte, misschien wordt de super-kulycop de P.K. (de presidentskandidaat) van de Olifantjes. Dan moet hij zich wel minder humeurig en arrogant opstellen tegen kritische assembleeleden. Of gaat ook hij een eenmansroadblock opzetten?
Maar goed, zo blikten we weer eens terug. Hoeveel jaar? 35? Nee, dat is Srefidensi straks. 146? Nee mang, dat is emancipatie. Okay, 137 jaar dan? Slaat dat niet op de Lala Rookhers of op de eerste Sjang Hai-ers? Eej, wij (incluis de revo-crew) houden van het verleden, boi. Beluister maar dat steengoeie liedje: ‘Suriname, wat wil je, wat doe je, [....] je klampt je vast aan het verleden, heb je je toekomst goed in-ge-schaaaat, . joe djeers pas-tifi’, (je lijkt op gespleten voortanden) links een tand, rechts een tand en in het midden: ‘...neks no de, no wan kon-makandra’, wordt in dit machtig nummertje gezongen.
Maar opa Ro (hij-die-stilletjes-nog-een-presidentsronde-coupen-wil) kwabbelde op Al Jazeera dat (als het aan hem zou liggen) coupplegers zich niet meer verkiesbaar zouden mogen stellen. Wiskundig doorgeredeneerd zou je stuntelige beleidsvoerders, die tot tweemaal toe een coup uitlokten, dan ook van verkiesbaarheid moeten uitsluiten. Dan hebben we noch oorzaak, noch gevolg verkiesbaar. Nu zitten we nog steeds met én oorzaak én gevolg dat maar bekvecht om de macht, met daartussen ondersteunende klappende bankrovers, pedofielen, alcoholisten, staatskasplunderaars, drugsgeldwitwassers. Kortom dat tuig van de richel mag zich wel vrijelijk verkiesbaar stellen, zolang ze maar de cowalisie steunen, terwijl buitenlandse grondstoffenplunderaars ons alleen met de gaten in onze bodem laten. Neks no stout!
Ondertussen is de Palmentuin een dodentuin geworden: verrotte kruin viel op toerist. Nu voelen zelfs de schoonmakers van Cultuur zich opeens zóóóóóó onveilig in de tuin, die niet voor hen gesloten is. Ze kennen de probleembomen, dus daaronder niet schoonmaken, zegt hun baas Van het Bos (Franse vertaling). Ja, maar wattebout hun gevarentoelage? Wordt al jaren aan gewerkt, net zoals aan de inpassing van ambtenaren via het Tjon A Hungrapport, dat maar niet uitgevoerd kan worden door minister Hazzan-kan-niet. Maar van de toppers is allang ingepast; ‘We kunnen niet anders’, zegt Die Vieze Pee, ‘want we zijn gekoppeld aan het directeurensalaris’. Dan koppel je al je ambtenaren dan ook daaraan of je ontkoppelt je clubje daarvan. Wat een dwaas, dom, kinderachtig, debielig en doorzichtig excuus om je eigen bevoordeling goed te praten. Wacht maar tot die ontevreden ambtenaren een coup plegen, samen met de ontevreden ex-militairen. Gaat men dan 40.000 stemgerechtigden van verkiezen of verkiesbaar stellen uitsluiten? Dan kan men liever amateuristische bruggen- en rotondebouwers uitsluiten.
Tussen haakjes, hoeveel zetels zal die Groene-erfpartij halen als die alleen de verkiezingen ingaat? Bet your life, niet meer dan drie. Somo alleen haalt wel vijf, Baba alleen misschien net zes, SPA zero, Bala-combinasie drie, Middenblok nul (impotent om hecht één te worden) en Baas de rest. Daarom durven ze niet alleen de verkiezingen in te gaan en creëren ze onnatuurlijke waterhoofdcombinaties, zogenaamd vanwege ons kiesstelsel. Neks no waar! Hoe kan je je registreren als partij A, B, C en D en de verkiezingen ingaan als Combinatie F zonder rechtspersoonlijkheid, statuten enzo? Dan gaan Die Grünen weer eens een regeertermijn in de oppositie grommen, brommen, saboteren en dwarsliggen en hun potten- en pannenbrigade van stal halen. Dat wordt weer mooi.
Meer in deze categorie: « Rappa, 37 RAPPA, 31 »