vrijdag, 17 april 2009

Rappa, 37

Geschreven door 

Blaffende honden… blijven blaffen

Ooow, wat kregen we weer een schitterende les in de spreekwoordelijk geworden Vice-Surinaamse politiek. Blaffende honden bijten niet, want terwijl ze blijven blaffen, trekt de karavaan gewoon verder. Waarom? Omdat ‘de Baasj van de Presjident’, hem, jawohl, der Press, stevig ‘daarzo’ beet heeft en af en toe eventjes hard ‘daarin’ knijpt. Het hondske Perrei uit het rijstdistrict had haar buik en mond vol van Oom Paul en sem glad-babbelige omoe-marionet op Grondbeleid. Ze kefte, ze blefte, so loud, that everyone believes: this would be ‘the big bite’. “Ach nee”, zei PPP (Papa Paul Perdjadja), “ik praat alleen met de top, niet met derdelijns en -rangs politici.”

Toen blafte een ander A-sem-lee-lid, namelijk ‘hij-met-de-witte-snor-die-alleen-Neerlandsch-woordenboekentaal-uitslaat’, dat ook hij genoeg had van ‘Maikel and the gang’ op ROGB (Roof Onze Gronden Beter). Toen dacht die ‘creatieve’ oppo-shit-sie: nu kunnen we weer eens proberen die regering te bossen, en opeens begonnen ze in lands- en volksbelang het grondbeleid te verrijken met enkele grondschandalen; in Nederland wonende minderjarigen in Paultjes-Stichtingen kregen alhier lappen domeingrond. Toen zei Papa Paul: “Alsj mijn Maikel gaat, ga ook ik” en dan valt de Frontclub op sem bek. En Ronald Stoer aan het roer, die liet toen een boer, gromde even ‘moer’ en ‘loer’ tegen de blaffende hondjes in zijn gelederen en whoepsie, de motie van wantrouwen haalde zwaar bakzeil. Ooow, had de simplistische oppo-shit-sie echt gedacht dat Carmelita en Otmar en de Babu-club vóór die motie zouden stemmen? Weten ze niet dat hoe meer je die frontclub bedreigt met afzetten, hoe meer ze de gelederen sluiten? En nu weten we weer eens wie de werkelijke sterke man binnen de cowashitsie is.
Intussen is via de Bala-brothers naar buiten gekomen dat allen daar in die cowashitsie tjoekoe van de Pekingnezen hebben gehad. Begrijpt u nu pas goed waarom er een compleet nieuw ministerie gratus voor ons werd gebouwd (soepele paspoorten voor...) en er aan d’overkant daarvan soepel met bepaalde verblijfsvergunningen en weer elders soepel met bepaalde winkelvergunningen en weer elders soepel met bepaalde rijbewijzen en weer elders soepel met bepaalde gronden moet worden omgesprongen? Dacht die Europeaan King met zijn L’Isle-klantje werkelijk dat hij met dat lawsie dossiertje deze machtige belangengroep zou bossen? Of was het een Gildste koep-poging om te voorkomen dat Oom van Andy ook geBalessard wordt? Intussen hebben de ambtenaren hun ingeschaalde Viezo-salaris gekregen, boosheid hier, staking daar. Na bijkans tien jaar Tjon-A-Hunggeklungel en geld vergooien is deze Jorkasoepoe-met-ballen het resultaat? Allemaal amateurs, maar Hassan-Kan-wel, natuurlijk voor de eigen topclub het meest, want het salaris van de mini-sterren is met zo’n 25 procent extra ingeschaald, de A-sem-leeïsten met iets minder en dat domme gestudeerd kader (ja dom helaas, want zie hoe de dommen zichzelf knap regelen en degenen duperen, die met veel studeren en hard en eerlijk werken het willen maken in dit land) wat luttele procenten toegesmeten krijgt, take it or leave the country.
Het lijkt het tegengestelde van Bosje: juist zijn strategische groepen hebben nu het nakijken. Want als die krijgen wat ze waard zijn, gaan ze alle winkels leegkopen en dat gaat inflatoir werken, aldus onze geldgouverneur, die wel toestaat dat duizenden Pekingnezen elke maand honderden USdollars legaal mogen overmaken naar het Verre Oosten en onze houtvoorraden wegsjouwen. Net als die andere betweter die dacht dat wij het enige land ter wereld zijn met bauxietvoorraden. Nu is die Billeton aan het opbreken. En gaan wij nog steeds zonder eigen kapitaal zelf bauxiet mijnen, nu onze beste voorraden op zijn of te diep liggen?
En toen ging de stad weer eens kopje onder en net als de vorige keer en de keer daarvoor rende die Overlast Water-minister weer van links naar rechts met poclaintjes bottlenecks in afvoeren op te schonen en te hoog gebouwde sluizen full speed open te gooien en gemalen zonder berging te laten malen. Komt ervan als alle laaggelegen berging eerst via tjoekoelogie ingepalmd wordt en dan via tjakalogie verkaveld wordt. Er gaan dammen en dijken komen, er moet kanaal naar zee komen, er zal zus, er moet zo, maar eindstand gaan we bij de volgende storing, annex volle maan en springvloed weer met sem allen onder water. En dan zal de meteodienst achteraf weer voorspellen dat de storing nog een paar dagen zal aanhouden. Advies aan de volgende generatie: wacht niet op gebabbel en gekijf dat nooit tot daden zal komen en ga hogerop wonen. Blijf niet plakken aan de modderkust.