woensdag, 16 oktober 2013

Kok Mitchel Veldkamp

Geschreven door 

Lezers vertellen over hun werk en wat
ze daar leuk aan vinden (of juist niet)

Mitchel Veldkamp

Mitchel Veldkamp (27) is kok en eigenaar van Food Therapy aan de Poncianalaan

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
“Mijn dag begint al vroeg, de wekker gaat om half acht. Dan ga ik eerst inkopen doen. Ik werk alleen met verse ingrediënten, dus elke dag verse kip en verse vis. En dan is het koken, en ondertussen bestellingen aannemen, de Facebook-pagina in de gaten houden, telefoon opnemen… Dat gaat door tot negen uur ’s avonds. Na het opruimen maak ik nog de planning voor de volgende dag. Het is heel druk. Ik had van tevoren niet gedacht dat het zo storm zou lopen. Het bezorgen van de maaltijden heb ik gelukkig uitbesteed.”

Waarom ben je dit werk gaan doen?
“Ik hou echt van eten en van koken, ik vind het heerlijk om te doen. I’m in love with food. En ik hou ook van ‘snel eten’, maar dan wel gezond. Een hamburger is volgens mij niet alleen wat je bij fastfoodrestaurants haalt, met mayonaise, ketchup en een plakje augurk. Ik maak mijn burgers met vers afgebakken brood, een goede kwaliteit vlees zonder paneermeel of andere vulstoffen, en kleed het bijvoorbeeld aan met gegrilde groenten of advocaat.”

Sinds wanneer ben je kok?
“Als kleine jongen keek ik al mee met mijn ouders, zij hadden een restaurant. Ik begon ook al vroeg zelf te experimenteren met koken; ik bakte mijn eerste eieren met ketjap toen ik zes was. Later heb ik een hospitality-opleiding gevolgd en heb ik op verschillende plaatsen gewerkt. Een paar maanden geleden ben ik met dit bedrijf gestart.”

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt als kok?
“Dat was toen ik op een strand in Amerika werkte. Het was bloedheet: veertig graden. En ik stond achter een grill van tweehonderd graden. Maar het was een fantastische setting. En toen bleek een van mijn basketbalhelden, Michael Redd, daar zijn huwelijk te vieren! Ja, ik heb hem zelf bediend. Geweldig was dat.”

En wat is het vervelendste?
“Dat mensen je concept stelen en je er niks aan overhoudt.”

Wat moet je in je hebben om dit werk te kunnen doen?
“Heel veel motivatie en passie voor het vak. Ik vind het leuk, maar het is een van de moeilijkste jobs. Het is zwaar, druk en heet. Heel anders dan achter een computer zitten in een aircokamer.”

Ben je tevreden over je winst?
“Nee, nog niet. De kosten liggen veel hoger dan ik had verwacht. Als je snel rijk wil worden, moet je wat anders gaan doen!”

Wat wil je bereiken?
“Ik wil mensen voldoening bieden. Lekker eten is één ding, maar zonder een leuke ambiance, goede muziek en uitstekende service is al het koken voor niks geweest. Het gaat om de totale ervaring.”

Meer in deze categorie: Rocelsky Pinas, autowasser »