vrijdag, 01 november 2013

Rocelsky Pinas, autowasser

Geschreven door  Tanya Wijngaarde

Lezers vertellen over hun werk en wat
ze daar leuk aan vinden (of juist niet)

Rocelsky Pinas

  

Wij zijn misschien niet honderd procent, maar wel negenennegentig!’

Rocelsky Pinas (20) wast auto’s bij Zorgoe Carwash aan de Franchepanestraat

Hoe ziet je werkdag eruit?
“Als ik vroeg begin, moet ik eerst alles klaarzetten: de stofzuiger, hogedrukspuit, emmers, schoonmaakmiddelen en zo. En dan is het wachten op de eerste klant. De auto’s die komen, bepalen wanneer ik werk en wanneer ik pauze heb, en of ik een drukke dag heb of niet. Ik heb geen vaste werktijden, maar ik kom door de week altijd na school. Dan werk ik door tot ongeveer negen uur ’s avonds. Alleen in de vakantie was ik elke dag de hele dag hier, toen werkte ik zeven dagen per week.”

Hoe ben je aan deze baan gekomen?
“Ik werkte bij een carwash verderop in de straat, maar ze hebben me gevraagd hier te komen. Jawel, ik denk wel dat ik goed ben ja. Negen maanden werk ik nu al bij Zorgoe. Mensen komen overal vandaan om hier hun auto’s te laten wassen. Sommige mensen rijden zelfs helemaal vanuit Para naar hier. We zeggen altijd: wij zijn misschien niet honderd procent, maar wel negenennegentig!”

Wat moet je in je hebben om dit werk te kunnen doen?
“Je moet heel veel energie hebben, want het is best zwaar, lichamelijk. Je moet daarom ook goed eten.”

Wat vind je het leukste aan je werk?
“Eigenlijk vind ik alles leuk. Het is gezellig met de andere jongens, we kunnen gewoon muziek draaien en babbelen tijdens het werk. En er komen allerlei soorten auto’s en bedrijfswagens hier. We hebben zelfs ambulances, politieauto’s en brandweerwagens schoongemaakt. Alleen een lijkwagen hebben we nog niet gehad.”

En wat vind je het vervelendste?
“Als er geen auto’s zijn. Want we krijgen een deel van het bedrag dat de klant betaalt, dat is ons salaris. Dus geen auto’s betekent ook geen geld.”

Ben je tevreden over het salaris?
“Ja toch wel. Het kan passeren.”

Zie je jezelf dit werk over tien jaar nog steeds doen?
“Nee, ik wil hier niet altijd blijven werken. Ik studeer GaWaSa aan de Technische School. Dat staat voor Gas, Water en Sanitair. En dat is ook wat ik later wil gaan doen, nutsvoorzieningen installeren in woningen. Maar voor nu ben ik tevreden hier.”