zondag, 01 december 2013

Nishaz Ataoellah

Geschreven door  Tanya Wijngaarde

Nishaz AtaoellahLezers vertellen over hun werk en wat
ze daar leuk aan vinden (of juist niet)

 

 

Nishaz Ataoellah (30)
is freelance decorateur en tuinontwerper

Hoe ziet je werkdag eruit?
“Mijn werkdagen beginnen relaxt: koffie drinken, sigaretje roken en dan even mijn mail en de nieuwssites checken. Daarna maak ik me klaar om aan de slag te gaan. Als ik een nieuwe opdracht heb, bijvoorbeeld een huwelijk of een beurs aankleden, dan ga ik eerst de locatie bekijken. Wat zijn daar de mogelijkheden? En dan ga ik praten met de klanten: wat voor sfeer willen ze, hoe uitbundig moet het worden, wat is hun budget…Vervolgens maak ik een uitgewerkt plan. Als ze akkoord gaan met mijn voorstel en de offerte, dan begint het decoreren. Ik heb allerlei spullen op voorraad, zoals kandelaars, vazen en accessoires, en ik heb een zakelijke partner die de planten levert. Bloemen worden altijd vers ingekocht, soms haal ik die uit het buitenland. Maar dat gaat allemaal niet in een dag hoor, het hele project kan wel weken duren.”

Wat moet je in je hebben om dit werk te kunnen doen?
“Creativiteit. Inspiratie. En je moet vooraf weten wat je gaat neerzetten. Je kunt ideeën opdoen op internet, maar je moet er vervolgens iets van jezelf mee doen.”

Sinds wanneer doe je dit?
“Het is eigenlijk al begonnen in mijn jeugd. Ik vond het leuk om te doen en begon thuis te decoreren. Daar kwamen kleine opdrachtjes uit voort en zo ben ik erin gerold. School vond ik maar niks, al heb ik die toch afgemaakt om een basis te hebben. Mijn eerste echte opdracht was een aantal jaren geleden tijdens mijn stage in Amerika, dat was voor de hospitality-opleiding die ik deed. Iemand vroeg me zijn tuin te ontwerpen. Ik heb het gedaan en het was gewoon een pláátje. Toen wist ik zeker dat ik goed bezig was.”

Wat vind je het leukste aan je werk?
“Dat ik mijn geld verdien met mijn hobby. Het geeft me een heel prettig gevoel om bezig te zijn. En het is helemaal leuk als je ook de waardering krijgt van je klanten. Gisteren kwam ik nog iemand tegen voor wie ik maanden geleden een huwelijk gedaan heb. Hij zei: ‘Mijn familie raakt er nog steeds niet over uitgesproken hoe leuk het was’. Dat is het mooiste wat ik kan horen.”

En wat is het vervelendste?
“Wanneer mensen je proberen uit te buiten. Ik hou van mijn werk en kan moeilijk ‘nee’ zeggen. Sommige mensen gaan dan net zo lang door tot ze hebben geprobeerd alles uit je te halen voor een habbekrats. Maar daar ben ik nu wel beter tegen bestand.”

Ben je tevreden met wat je verdient?
“Ja, nu wel. Ik ben sinds dit jaar gaan freelancen en dat maakt veel uit. Ik heb nu de vrijheid om allerlei uiteenlopende opdrachten aan te nemen, en ik houd er daarom ook veel meer aan over.”

Als je je leven over mocht doen, wat zou je dan geworden zijn?
“Ik zou misschien een opleiding volgen tot wedding planner in het buitenland. Alleen valt daar in Suriname niet genoeg mee te verdienen. Er zijn wel veel huwelijken, maar de middelen zijn hier beperkt. Je zou bijvoorbeeld veel spullen moeten laten invliegen, dat maakt het duur voor de klant. En de budgetten in Suriname laten dat vaak niet toe. Maar wie weet, ga ik het ooit toch nog doen.”