woensdag, 15 januari 2014

Jane Mohamatsaïd

Geschreven door  Tanya Wijngaarde

Lezers vertellen over hun werk en wat
ze daar leuk aan vinden (of juist niet)

Jane Mohamatsaïd

Jane Mohamatsaïd (52)
werkt als dienstvrouw in verschillende
huishoudens

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
“Ik sta altijd om vijf uur op om me klaar te maken. Nee, koken doe ik niet ’s ochtends. Ik ben gewoon al om kwart voor zes bij de bus, want ik woon buiten de stad. Dan ben ik meestal pas rond zeven uur op het werk. Daar drink ik eerst koffie en ik eet wat voordat ik aan de slag ga. Ik ben allround, dus ik kan schoonmaken, opruimen en zelfs koken voor de mensen. Dat doe ik tot een uur of twee en dan ben ik rond drie uur ’s middags weer thuis. Dan kijk ik of ik nog zin heb om te koken. Zo niet, dan eet ik brood.”

Hoe lang doe je dit werk al, en hoe ben je eraan gekomen?
“Ik werk nu acht jaar. Daarvoor was ik gewoon thuis, maar door omstandigheden moest ik gaan werken. Sommige adressen heb ik door een advertentie gevonden, andere heb ik via via gekregen.”

Wat moet je in je hebben om dit werk te kunnen doen?
“Pfff, ik weet het niet hoor. Je moet je tijd goed kunnen indelen. Verder ben ik in elk geval rustig, ik ga me niet haasten. En ik ben nuchter.”

Wat vind je het leukste aan je werk?
“Alles eigenlijk. Nee, ik heb niets te klagen, het is goed.”

En wat vind je het vervelendste?
“Ik vind het echt vervelend als mensen me niet vooraf zeggen wat ik moet doen. Kijk, ik maak mijn plan voor de dag, wat ik ga schoonmaken en wanneer. Dan moet je me niet een uur voordat ik wegga zeggen: ‘Kan je ook nog even het plafond doen?’ Want dan ga ik het laten voor de volgende keer. Dan kijk ik de volgende keer hoe ik dat plafond kan doen en het huis verder netjes maken.”

Wat is het vreemdste wat je hebt meegemaakt tijdens je werk?
“Ik moest eens ergens gaan schoonmaken, toen kwam ik in een van de kamers en daar stonden allemaal bonu bonu dingen. Je weet wel: flesjes, kalebassen, kruiden en zo... Nee, daar hou ik helemaal niet van, ik ben christen. Terwijl ik daar werkte, voelde ik ook steeds de aanwezigheid van bepaalde entiteiten. Dat sprak me al niet aan. En toen die vrouw ook nog eens zei dat ik de eerstvolgende keer alleen thuis zou zijn, heb ik het werk direct gelaten. Ik ga echt niet in mijn eentje in zo’n huis!”

Ben je tevreden over het salaris?
“Het gaat. Ik kan best nog wel een vijf srd erbij gebruiken, want dat betaal ik voor de bus. Dus ik ga nu eigenlijk in mijn salaris om de bus te betalen.”

Als je je leven over mocht doen, wat zou je dan geworden zijn?
“Ik zou hetzelfde werk gaan doen. Ja echt, ik vind het leuk. Je ontmoet veel verschillende mensen en je leert ze begrijpen. Je leert opschieten met ze, ook al zijn ze heel anders dan jij. Dat vind ik echt leuk.”