donderdag, 01 mei 2014

Asty Bhikha-kori

Geschreven door  Tanya Wijngaarde

Lezers vertellen over hun werk en wat
ze daar leuk aan vinden (of juist niet)

Asty Bhikha-kori (29) is Office and Sales Manager bij Sampa Suriname NV

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
“Mijn werkdag begint officieel om zeven uur, maar ik ben er altijd al om half zeven, dan kan ik nog even praten met mijn collega’s voordat ik naar mijn werkplek ga. Daarna zet ik koffie, en gaat de computer aan om mijn mail te bekijken en de planning door te nemen. Die planning maak ik altijd de dag van tevoren, samen met mijn directrice. Want er moeten veel verschillende dingen gebeuren op een dag: ergens de maat laten opnemen, offertes maken, producten leveren… Ons bedrijf maakt namelijk producten van dun plaatmateriaal op maat, zoals systeemkasten, maar ook kleinere artikelen zoals kaartenbakken. Mijn dag eindigt om vier uur ‘s middags met het versturen van diverse mails en offertes.”

Hoe ben je aan deze baan gekomen?
“Tijdens mijn studie Internationale Economie zag ik een advertentie van Sampa Suriname. Nu kwam ik er al elke dag langs, want ik woon hier vlakbij, maar ik had tot die tijd geen idee wat ze deden. Ik solliciteerde, en ben in november 2012 aangenomen.”

Wat moet je in je hebben om dit werk te kunnen doen?
“Je moet flexibel zijn, stressbestendig, de taal goed beheersen, en vooral ook secuur werken. Want ik werk veel met cijfers, en dan kan je niet nonchalant zijn.”

Wat vind je het leukste van dit werk?
“Om te beginnen is de werksfeer heel prettig, maar het leukste vind ik het contact met andere mensen. Met de klanten die hier komen om de producten te bekijken, maar ook intern. Zo ga ik dagelijks langs in de werkplaats om de voortgang van de productie te bespreken, want ik moet in de gaten houden of alle deadlines worden nagekomen. Dat is wel heel technisch, maar ook leerzaam.”

En wat vind je het vervelendste?
“Eigenlijk niets hoor. Het enige waar ik de eerste maanden aan moest wennen, was het op kantoor zitten. Ik was gewend om de hele dag ‘in het veld’ te zijn, en nu ben ik vooral binnen. Maar inmiddels ben ik daar wel aan gewend.”

Wat is het opmerkelijkste dat je hebt meegemaakt?
“Dat was de keer dat een architect met een heel ingewikkelde opdracht kwam. Een hele grote opdracht ook, en bovendien wilde hij het veel sneller hebben dan de gebruikelijke zes weken die we voor zo’n grote opdracht uittrekken. We hebben er echt even over vergaderd, maar uiteindelijk besloten dat we de klant toch tevreden towilden stellen. Dus we hebben het gedaan, en het is helemaal goed gegaan.”

Ben je tevreden over het salaris?
“Ja, zeker als ik het vergelijk met wat andere afgestudeerden verdienen, bijvoorbeeld bij de overheid. En mijn secundaire arbeidsvoorwaarden zijn goed. Dus ik heb niets te klagen.”

Heb je een toekomstdroom voor wat je werk betreft?
“Al heel lang droom ik van een eigen boekwinkel. Ik ben dol op lezen, vooral het boek Pride and Prejudice van Jane Austen is een grote inspiratie. Het lijkt me geweldig om een groot pand te hebben, met daarin niet alleen een boekwinkel, maar ook een grote bibliotheek met allerlei afdelingen, een cyber erbij… Ja, het is een droom. Maar ooit hoop ik zoiets te kunnen opzetten.”