zondag, 01 juni 2014

Hendry Deng

Geschreven door  Tanya Wijngaarde

Lezers vertellen over hun werk en wat
ze daar leuk aan vinden (of juist niet)

Hendry Deng (35)
is eigenaar van Bright-Way Trading en
Pets & Plants

Hoe ziet uw werkdag eruit?
“De dag begint al vroeg met het openen van de winkels. Mijn zuster en ik draaien bouwmaterialenzaak Bright-Way, en samen met mijn vrouw run ik ook een dierenwinkel. Vanaf we open zijn, is het eigenlijk de hele dag door managen, maar ook zelf spullen verkopen, en heen en weer rijden tussen die twee zaken. Dat gaat door tot de sluitingstijd, aan het begin van de avond.”

Hoe bent u aan deze zaken gekomen?
“Deze bouwmaterialenzaak was van onze ouders. Toen zij zes jaar geleden met pensioen gingen, hebben wij de zaak overgenomen. De dierenwinkel is eigenlijk ontstaan vanuit een hobby. Ik ben vooral gek op vissen, en mijn vrouw is dol op vogels en honden. Maar inmiddels hebben we werkelijk alle dieren en dierbenodigdheden die je kunt bedenken, ik denk dat we de grootste dierenwinkel van Paramaribo zijn. Dat is best bijzonder, want je ziet zelden Chinezen die zoiets aandurven. Het is namelijk heel intensief; je moet de dieren goed verzorgen. Dat kost veel tijd en aandacht.”

Wat vindt u het leukste van het werk?
“Dat het zo leerzaam is. Allerlei mensen komen hier in de bouwmaterialenzaak vanwege klusjes in huis of hun werk in de bouw, en je leert van de vragen die ze stellen en de spullen die ze nodig hebben. Die kennis kan ik dan weer gebruiken voor de vragen van andere klanten. En inmiddels heb ik zelf ook niemand meer nodig als ik een klusje in huis te doen heb.”

En wat is het vervelendste?
“Tja, werken is altijd werken natuurlijk (lacht). Maar ik vind het niet vervelend. Het enige wat echt hoofdpijn geeft, is het vinden van goed personeel. We hebben dan ook regelmatig een personeelstekort.”

Wat moet je in je hebben om dit werk te kunnen doen?
“Je moet altijd een goede service kunnen geven, vriendelijk tegen de klanten zijn en bereid zijn een goede uitleg te geven. En natuurlijk zorgen dat je een uitgebreid assortiment hebt.”

Wat is het vreemdste dat u hebt meegemaakt tijdens het werk?
“Ik kan niets vreemds bedenken eigenlijk. Of het moet die keer zijn dat er is ingebroken, maar dat was vooral vervelend.”

Bent u tevreden over de winst?
“Het lukt nog om voor alles te zorgen, maar het is niet meer zoals vroeger. Je merkt echt dat er nu zóveel bouwmaterialenwinkels zijn!”

Wat wilt u in de nabije toekomst nog bereiken?
“Ik wil de bouwmaterialenzaak uitbreiden. We verkopen wel al heel veel verschillende producten, maar als we meer ruimte zouden hebben, is er ook plaats voor bijvoorbeeld cement en ijzerwerk. Daar wil ik graag naartoe werken.”