zaterdag, 21 februari 2015

Limited Edition Volume 2

Geschreven door  Quirine Meester

La Rouge is een Surinaams-Nederlandse band en is zowel in Nederland als in Suriname bekend. Ze brengt vooral kaskawi, een subgenre van de kawinastijl. Kaskawi is vrijwel hetzelfde als kawina, alleen wordt er gebruik gemaakt van een drumstel. Een genre dat niet zo bekend is en zelfs dreigt uit te sterven. Enkele jaren geleden organiseerden Naks en het directoraat Cultuur om die reden zelfs een heuse competitie, waar zeventien kawina/ kaskawi-groepen aan deelnamen. Maar sindsdien is er weer weinig aandacht voor. Wie naar Limited Edition Volume 2 luistert, begrijpt waarom met deze muziekstijl maar een beperkt publiek wordt bereikt. Het is toch vooral heel veel van hetzelfde. Niet erg als het op een gezellig feest wordt gespeeld; dan dans je toch wel ritmisch met de menigte mee en maakt het niet uit wat er uit de geluidsboxen dreunt. Maar om het nou rustig thuis op te zetten en mee te schommelen in de hangmat... Daarvoor is het te eentonig en qua teksten nogal inhoudsloos.

Waarschijnlijk waren de leden van La Rouge ook behoorlijk inspiratieloos bij het samenstellen van de cd, anders hadden ze wel een originelere titel bedacht. Limited Edition Volume 2 spoort de luisteraars nou niet direct aan om naar de muziekwinkel te rennen. De acht nummers zijn, zoals gebruikelijk bij dit soort groepen, veelal in het Surinaams gezongen, met hier en daar een beetje Nederlands erdoorheen.

De meeste liederen worden vertolkt door Isaac Menso. Een daarvan zingt hij met Milton Gallant en een andere met Darryl. Op de zangkwaliteiten van Menso valt niets af te dingen (in tegenstelling tot die van veel collega’s van soortgelijke groepen), maar na drie nummers heb je het toch wel behoorlijk gehad. Simpelweg omdat de liedjes te eentonig zijn en weinig verrassends bieden. De leadzanger kan ongetwijfeld een succesvolle artiestencarrière tegemoet zien, maar dan moet hij het wel over een heel andere boeg gooien en een ander genre kiezen. Dat moet hij zelf inmiddels ook wel beseffen, want na twee hitjes in 2005, ‘Je doet’ en ‘Als je weet wat je doet’, heeft La Rouge nooit meer echt van zich doen spreken. En afgaande op Limited Edition Volume 2 is ze niet in staat het tij ten goede te keren. Integendeel zelfs.

Limited Edition Volume 2, La Rouge, 2014

Meer in deze categorie: « Muziek&Zo Crisis »