maandag, 15 december 2014

Crisis

Geschreven door  Quirine Meester

Ze behoren niet tot de bekendste muziekformaties van Suriname, maar van The Generals heeft vrijwel iedereen wel eens wat beluisterd. Al was het maar onbedoeld via de radio. Ze hebben hun sporen inmiddels verdiend; zelfs de echt ‘groten’ zoals Damaru werken maar al te graag met hen samen.

Veel ‘poku’-formaties zetelen in Nederland, zoals Sabaku, en daar sijpelt tussen de Surinaamse klanken toch altijd een beetje een Hollands sausje door. Geeft niks want het klinkt desondanks lekker, maar ‘honderd procent Surinaams’ kun je het niet noemen. Dat is met Crisis van The Generals wel anders. Terecht sleepte de groep nog niet zo lang geleden de titel ‘Beste Kawinaband van Suriname’ in de wacht.

Zanger Jeff Pocorni heeft flink zijn stempel gedrukt op deze cd. In acht van de elf tracks neemt hij het vocale gedeelte voor zijn rekening. En dat doet hij met verve. Dat kan ook niet anders, want hij draait al heel wat decennia in de muziekwereld mee. Tot 1989 maakte hij deel uit van de Draverboys, waarvan de overige muzikanten omkwamen bij de SLM-ramp op Zanderij. Enkele dagen voor het ongeluk kreeg Pocorni een naar voorgevoel en besloot niet af te reizen. Maar dat terzijde.

De titelsong van de cd kan gerust als een redelijke hit worden beschouwd. Maar ook de andere tien liedjes zijn een lust voor het oor. En soms doordrenkt met wat humor, zoals in ‘Waar is het vleesje’. Voor mij is ‘Ai kon baka’ het hoogtepunt van deze cd, daarin laat Jeff zich van zijn beste zijde zien. De ‘Remix Ondrofeni’ valt daarentegen wat tegen en had bij de uiteindelijke selectie wel mogen afvallen.

Aan de tekst op het hoesje had wat meer aandacht besteed mogen worden: die is niet geheel foutloos (zoals je dat helaas wel vaker ziet bij Surinaamse producties). Zo is het geheel ‘distubuted & marketed by St.Doksa & Sunil dvd’. Slordig, zoals ook de ondertitel van Crisis wat vreemd is met een combinatie van Nederlands en Engels: ‘Muziek from Suriname’. Zonde, het oogt zo onprofessioneel.

Gelukkig is aan de inhoud van de cd, waar het uiteindelijk om gaat, meer zorg besteed. Gooi Crisis dus in de cdplayer als je een echt gezellig feestje wilt hebben, de voetjes gaan dan automatisch van de vloer. Dat slordige hoesje zal de pret niet kunnen bederven, want dat krijgt toch niemand te zien.

Crisis, Muziek from Suriname, The Generals, 2014, Doksa Productions