donderdag, 15 januari 2015

Roché (21) is vuilnisman

Geschreven door  Sandra Cheng

Hoe ziet je werkdag eruit?
“Ik werk tijdens de middag-/avondshift, van vier tot tien uur. Vaak loopt het nog uit, als het druk is op straat. Dan kan het gebeuren dat we pas tegen elf, twaalf uur of later klaar zijn. Maar het is wel prettig werken. Aan het eind van de middag is de zon niet zo fel; het is een stuk koeler en je raakt niet zo snel uitgeput. Ook is het iets rustiger op straat.”

Hoe ben je aan deze baan gekomen?
“Omdat ik ‘s morgens met mijn studie bezig ben, kan ik geen ‘normale’ baan hebben. En om toch wat te kunnen verdienen en in mijn onderhoud te kunnen voorzien, heb ik hiervoor gekozen.”

Wat is het leukste aan je werk?
“De leukste periode is rond oudjaar. We krijgen lekkers, mensen geven ons te drinken en vaak krijgen we ook nog een tip van de bewoners. Vooral de ouderen, boven de vijftig, die zijn het aardigst. Over het algemeen zijn de mensen vriendelijker dan vroeger. Toen zag men ons als zwervers, alsof we niet bestonden. Maar tegenwoordig heeft men meer begrip voor dit beroep.”

En wat is het vervelendste?
“Een keer wilde een dame in een auto de vuilniswagen inhalen en ze lette gewoon niet op. Raakt ze mijn collega Herman, die net een zak van de overkant naar de wagen haalde. Zijn been was gebroken. Dat is dan wel minder. Maar het vervelendste is als wij op Winti Wai zijn, dan hebben we bijna altijd problemen. Daar heb je van die mensen die het ons gewoon moeilijk willen maken en met dingen beginnen te gooien, met stenen bijvoorbeeld. Gelukkig is er nog geen ongeluk gebeurd, maar die stenen raken de wagen wel. En dan moeten we de politie bellen, die ons moet begeleiden tot we het gebied uit zijn.”

Welke eigenschappen moet je hebben om dit werk te kunnen doen?
“Kunnen samenwerken met collega’s; wij hebben het altijd wel gezellig. We vormen een goed team, toch Herman?” (Zijn collega knikt beamend.)

Wat is het vreemdste dat je hebt meegemaakt tijdens het werk?
“Wel, een keer pakte ik een zak op, en die was best wel zwaar. Plotseling begon iets erin te bewegen en de zak scheurde open. Kwam er een levende aboma tevoorschijn! Een aboma van zeker drie meter lang! Ik wist niet hoe snel ik het moest loslaten, en ben toen heel hard weggerend. Staat de eigenaar van de zak gewoon aan de kant keihard te lachen. Boi, ik ben nog nooit zo erg geschrokken…”

Ben je tevreden over je salaris?
“De vergoeding is niet slecht, per fortnight verdien ik zo’n 1.300 srd, dus gemiddeld rond de 2.500 srd per maand.”

Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben in je werk?
“Ik ben nu nog met mijn opleiding bezig, die wil ik afmaken. Dus dit werk is eigenlijk mijn bijbaan.”