vrijdag, 27 februari 2015

Will you be my Valentine?

Geschreven door  Quirine Meester

Een van de meest commerciële feestjes staat weer voor de deur: Valentijnsdag. Persoonlijk vind ik deze dag een beetje onzin. Misschien komt dat ook omdat ik de dag daarvoor jarig ben en dus dan al word verwend. Vriendjes hebben daar altijd gretig gebruik van gemaakt. Ze vonden het niet nodig om een verjaardagscadeau en een valentijnsgeschenk te geven. Dus zeggen ze dat het cadeautje voor mijn verjaardag en voor Valentijnsdag is.

Los daarvan heeft deze dag voor mij nooit echt wat betekend. Het is natuurlijk leuk dat je ten minste een dag in het jaar extra in de watten wordt gelegd door je geliefde. Maar om het tegelijk te doen met miljoenen andere mensen in de wereld, laat het toch een beetje gedwongen voelen. Zo’n gebaar moet uit jezelf komen, niet omdat de gemeenschap dat verwacht op die dag. Toch doen we er in Suriname massaal aan mee: we slepen onze geliefden (variërend van de vaste partner tot de buitenvrouw/-man) massaal mee naar een restaurant of de Waterkant en overladen ze met rozen, ballonnen in de vorm van een hartje of andere goedbedoelde rommel. En als je helemaal wilt uitpakken en goed voor de dag wil komen, dan stap je op het Onafhankelijkheidsplein met je schatje in een helikopter voor een kostbare rondvlucht. Daar maken heel wat mensen gebruik van, weet ik als bewoner van Paramaribo-Noord: tot laat in de avond word je om de paar minuten getergd door het oorverdovende gedreun van de vliegmachines. Omdat sommigen hun liefde willen tonen, moeten tienduizenden anderen die herrie maar voor lief nemen.

Het is vooral de commercie die van Valentijnsdag profiteert, zoals dat ook geldt voor Moeder- en Vaderdag. Maar wat heeft het voor zin om slechts één dag in het jaar lief te zijn voor je naasten, terwijl menigeen de volgende dag en al die andere dagen fysiek of psychisch wordt mishandeld? De cijfers over huiselijk geweld in ons land bevestigen dat.

Dus, lieve mensen, laat het vanaf nu 365 dagen per jaar Valentijnsdag zijn voor uw geliefden en houd (voor zover dat op u van toepassing is) uw handen thuis en geef uw kinderen de liefde en aandacht waar ze recht op hebben en die ze verdienen. Dan kunnen we op 14 februari met zijn allen weer gewoon doen. En ik krijg een dag eerder mijn cadeautjes toch wel.