vrijdag, 27 februari 2015

Heb uw naaste lief. Dus ook homo’s!

Geschreven door  Armand Snijders

Ik moet eerlijk zeggen dat de hele discussie over het nummer Bullet van King Koyeba aan mij voorbij is gegaan. Tot rond de jaarwisseling tal van vooraanstaande en minder vooraanstaande Surinamers het opeens nodig vonden om hun mening te ventileren. Ik dacht: ‘waar maken zij zich druk om?’ Homoseksualiteit bestaat immers al sinds de mensheid, het is een natuurlijk iets. Alleen bekrompen, niet zelden zeer religieuze geesten denken daar anno 2015 nog anders over.

Gloria Wekker bracht met een lange ingezonden brief op Starnieuws de hele discussie weer op gang. Het leidde tot een rij, minstens even ellenlange, andere ingezonden stukken van tal van medeen tegenstanders. Wekker betoogde dat christelijk fundamentalistische groepen aanzetten tot homohaat. Of dat ook werkelijk zo is, kan en wil ik niet beoordelen. Feit is wel dat streng gelovigen doorgaans snel geneigd zijn om iedereen die niet volgens de letter van de Heilige Schrift leeft te veroordelen.

Als God de mens al geschapen heeft, zal het nooit zijn bedoeling zijn geweest dat we elkaar discrimineren en met de nek aankijken vanwege onze kleur, religieuze overtuiging, handicap of geaardheid. Dat zijn we op den duur zelf gaan doen, dat is de mens eigen. In de Bijbel staat ook nergens geschreven: ‘Heb uw naaste lief, maar niet de homo’. Dit hebben veel gelovigen er zelf van gemaakt.

Ik heb behoorlijk wat homoseksuele vrienden en kennissen. Ik beschouw ze niet als homo, maar als vriend of kennis. Ik waardeer ze om de persoon die ze zijn, hun karakter en hun warmte. Veel van hen zijn zelfs christen, al heeft een enkeling wel lang moeten zoeken om een kerk te vinden waar ze geaccepteerd en gerespecteerd worden. Want die zijn er in Suriname zeker. En zo hoort het ook.

Dat er echter nog altijd bekrompen religieuze fanatici zijn die niets van homo’s moeten hebben en hen het liefst in de hel zien branden, is toch echt niet meer van deze tijd. Het is bijvoorbeeld te zot voor woorden dat vanuit het Vaticaan eeuwenlang is gepredikt dat homoseksualiteit een ziekte is en dat er voor homo’s geen plaats is in de kerk (en dus ook niet in het paradijs). En achteraf bezien ook de hypocrisie ten top, in de wetenschap dat ditzelfde Vaticaan decennialang pedofiele priesters, paters en zelfs bisschoppen enkardinalen de  hand boven het hoofd heeft gehouden, terwijl ze ongestoord door konden gaan met kinderen een levenslang trauma te bezorgen. Dan moet je wel erg veel boter op je gelovige hoofd hebben om homo’s aan de schandpaal te nagelen.

Gelukkig is de zittende paus Franciscus iets ruimdenkender dan zijn voorgangers. Niet dat het roer nou gelijk helemaal omgaat, daarvoor hebben de oerconservatieven in Rome nog te veel macht. Maar de paus wil af van ‘de bekrompen regels’ die worden opgelegd. ‘Omdat God ons inde schepping heeft vrijgemaakt, moet de kerk zich niet op een ‘spirituele manier’ mengen in het leven van homo’s en lesbiennes. God is groter dan de zonde’, zo zei hij in 2013 in een interview.

En zo is het maar net, al slaat die boodschap nog niet bij iedere christen aan. Afgaande op de recente discussies, ook niet in Suriname.