zaterdag, 28 februari 2015

Kramathkhan Abdul (44) Onderdirecteur Aannemers- en Schoonmaakbedrijf BronBere

Geschreven door  Sandra Cheng

Hoe begint je werkdag?
“Als eerste wordt gecheckt of alles aan de wagens goed is; smeerolie, schroeven, de banden… We moeten bijvoorbeeld onderweg niet met een lekke band komen te zitten. En wanneer de schroeven niet goed vastzitten, kunnen onderdelen losschieten.”

Hoe ben je aan deze baan gekomen?
“Het begon allemaal in Nickerie. Mijn vader was daar met het bedrijf gestart en wilde uitbreiden. Toen zijn wij naar Paramaribo gekomen om ook hier een filiaal op te zetten. Ik heb dus vanaf het begin moeten helpen en meedraaien. Zelfs nu doe ik nog weleens een opdracht zelf.”

Wat is het leukste aan je werk?
“Wanneer een job een challenge blijkt te zijn en we het toch kunnen oplossen. Als een straat onder water staat omdat de riolering verstopt is, dan moeten we uitzoeken waar het probleem zit, het opruimen en schoonmaken. En dan zie je opeens het water wegstromen. Het voelt heel goed aan als zoiets eenmaal is gelukt.”

En wat is het vervelendste?
“Het is een paar keer gebeurd dat mijn slang het begaf tijdens het legen van een septic tank. Ik kwam helemaal onder de smurrie te zitten.”

Welke eigenschappen moet je hebben om dit werk te kunnen doen?
“Je moet doorzettingsvermogen hebben. Alleen dan kom je verder.”

Wat is het vreemdste dat je hebt meegemaakt tijdens het werk?
“Een bijzondere opdracht was het helpen opruimen van explosieven die door een binnenlandse goudmaatschappij waren gebruikt. Al het puin dat door een explosie was veroorzaakt, moesten we opruimen. Maar ook voor de staven die niet gedetoneerd waren, moesten we een manier bedenken om deze veilig op te zuigen. Daarna werden ze door explosievenspecialisten onklaar gemaakt.”

Ben je tevreden over je salaris?
“Ja, het is een rendabel bedrijf. Ook mijn werknemers betaal ik goed. En als er overuren worden gemaakt dan krijgen ze die ook betaald. Ik merk wel dat er minder opdrachten binnenkomen. Die van de overheid wil ik liever niet, omdat ze gewoon niet betaalt. Al bijna een jaar wacht ik op een betaling, maar ik krijg geen gehoor. Zo worden ondernemers gewoon kapot gemaakt, want mijn onkosten gaan gewoon door.”

Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben in je werk?
“Dat we behalve schoonmaaken opruimopdrachten ook meer civieltechnische projecten zullen krijgen. Ik ben al begonnen om speciaal materieel aan te schaffen. En ik hoop dat we met de volgende regering niet met onbetaalde rekeningen komen te zitten.”