zondag, 01 maart 2015

Musical Communication

Geschreven door  Quirine Meester

Marianne Cornet is een bekende zangeres in Suriname. Daarnaast is ze te zien in verschillende toneelstukken en musicals, zoals Spokendans, Na Bigi Du, Fri Yeye en Onder vrouwen Over mannen. Maar daar laat ze het niet bij, want ze is ook nog eens actief als schrijfster en regisseuse. Marianne is overigens niet de enige in de familie die muzikaal is. Haar vader James Cornet was voorzanger van de populaire muziekformatie Panja Gas, en haar oudste dochter zingt, speelt toneel en is hiphopdanseres.

In 1973 emigreerde de familie Cornet naar Nederland, maar keerde in 1983 voorgoed terug naar Suriname. In 1989 deed Marianne mee aan de SRS-talentenjacht, waar ze de eerste prijs won. Ze werd echter pas een paar jaar later ontdekt door zanger Romeo Foe Aman. Marianne trad daarna als zangeres op in de soulgroep Tour Entertainment, maar kreeg ook bekendheid met eigen composities. Zo vertolkte Mariannes zuster Claire in 2000 haar nummer ‘Fa Yu Ati E Naki’ op het populaire componistenfestival SuriPop. Hiermee eindigde ze op de derde plaats.

De compositie ‘A Carifesta Celebration’ van Marianne won de hoofdprijs tijdens het Carifesta Festival in augustus 2003, dat werd gehouden in Suriname. Het werd het themalied van dit
evenement. In 2004 belandde ze weer in de finale van SuriPop, nu met het nummer ‘African Warrior’.

De productie van haar nieuwe album Musical Communication heeft bijna een jaar geduurd. Op de cd staan zoals altijd weer veel soulnummers; niet voor niets kreeg ze van Jules Wijdenbosch ooit de bijnaam ‘soulsister’, wat altijd een koosnaam is gebleven. Met het nummer ‘Wuthering Heights’ wil ze een ode brengen aan haar jeugdidool Kate Bush. ‘Darkness of day’ werd uitgebracht in het kader van Internationale Suïcidepreventiedag. Ze schreef het nummer om mensen met zelfmoordgedachten een hart onder de riem te steken. “Om te benadrukken dat er altijd een oplossing is, dat je kunt vragen om hulp”, aldus Marianne. Ze draagt dit lied ook op aan iedereen die een dierbare heeft verloren.

Op de cd staan verschillende genres, waaronder soul, hiphop en r&b. De teksten zijn in het Engels en het Sranantongo. Het hoesje ziet er aantrekkelijk uit en binnenin zit een boekje
met songteksten en foto’s. Al met al een goed verzorgde uitgave.

Musical Communication, Marianne Cornet, 2014